Εκδηλώσεις 3, 4 και 5 Ιουνίου σε Πλαταιές - Οινόφυτα - Ωρωπό
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, 3, 4 και 5 Ιουνίου, το Κέντρο Ελικώνας σε συνεργασία με πολλούς φορείς σχεδιάζει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθεί από τις πηγές ως την εκβολή του Ασωπού... για τη σωτηρία του πληγωμένου Θεού των Ποταμών.
Ο Ασωπός ήταν ο Θεός των ποταμών, λατρευόταν για τα [...]καθαρά του νερά και θεωρούνταν πατέρας των λαών που ζούσαν στις όχθες του.
Εδώ και χρόνια συντελείται ένα οικολογικό έγκλημα. Τόνοι βιομηχανικών λυμάτων διοχετεύονται κάθε χρόνο στα νερά του Ασωπού. Προεδρικό Διάταγμα του 1969 χαρακτήριζε τον Ασωπό αγωγό παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων. Σήμερα, 42 χρόνια αργότερα, εκατοντάδες επιχειρήσεις εξακολουθούν να ρίχνουν τα λύματά τους στο ποτάμι χωρίς καμιά επεξεργασία.
Χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι τα νερά του περιέχουν δηλητήρια σε ποσότητα μεγαλύτερη από τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής έχει μολυνθεί, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του πόσιμου νερού και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Η αγροτική παραγωγή της περιοχής έχει πληγεί.
Πέρσι το καλοκαίρι οργανώσαμε ένα τριήμερο αφιερωμένο στον ποταμό. Πήραμε το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα. Το ΥΠΕΚΑ αποχαρακτήρισε τον Ασωπό από Αγωγό Βιομηχανικών Λημμάτων.
Φέτος επιδιώκουμε να διακοπεί άμεσα η μόλυνση του ποταμού Ασωπού. Να κάνουμε πράξη την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αποχαρακτήρισε τον Ασωπό από Αγωγό Βιομηχανικών Λημμάτων, κλείνοντας στη πηγή, τους παράνομους αγωγούς.
Το Κέντρο Ελικώνας σε συνεργασία με Εθελοντικές Δυνάμεις Σχηματαρίου – ΕΔΥΣ, Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και πολιτισμού, Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο Δηλεσίου, Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αγ.Θωμά, Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτουφίου, ‘‘ΩΕΡΟΗ’’ Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών, Πολίτες για την Αειφορία, Σύλλογο πολιτιστικής Ανάπτυξης Λάϊος, Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών ΒΙΟΖΩ, Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, με την υποστήριξη των δήμων Θηβαίων και Ωρωπού, με την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας Αττικής - Περιφερικής ενότητας Ανατολικής Αττικής και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος – Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
Οργανώνει συζητήσεις, δράσεις, εκδηλώσεις κάθε μέρα και σε διαφορετικό μέρος δίπλα στο ποτάμι:
3 Ιουνίου στις Πλαταιές – αρχαιολογικό χώρο Πλαταιών
4 Ιουνίου στα Οινόφυτα – στο εξωκλήσι του Αγίου Θωμά
5 Ιουνίου στον Ωρωπό – εκβολή του ποταμού.
Ας γίνουν οι ίδιες μας οι πράξεις μέρος της λύσης του προβλήματος.
Για τον Ασωπό υπάρχει ελπίδα, είμαστε όλοι Εμείς.
Θα είμαστε όλοι εκεί, γιατί ο αγώνας για τη σωτηρία του Ασωπού είναι υπόθεση όλων μας.
Ο Ασωπός πρέπει να ξαναπάρει το σκήπτρο του Θεού των Ποταμών και του Καθαρού Νερού, όπως του αρμόζει.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
3, 4 και 5 Ιουνίου Πλαταιές - Οινόφυτα - Ωρωπός
Παρασκευή 3 Ιουνίου - Δράσεις στα σχολεία
Προβολή Ταινίας: Θεατρική παράσταση Ασωπός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Θηβών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
10:00 Δημοτικά σχολεία: Ασωπίας ,Σχηματαρίου, Τανάγρας, Ωρωπού.
Θεατρική παράσταση «Το παιδί και το κουδουνάκι»
Η Ομάδα Μορφές Έκφρασης παρουσιάζει την παιδική μουσική θεατρική παράσταση «Το παιδί και το κουδουνάκι», βασισμένη στο ομώνυμο λαϊκό παραμύθι. Μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, να επεξεργαστούν και να παίξουν με τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται στο έργο.
10:00 Δημοτικό Σχολείο Πλαταιών
11:30 Δημοτικό Σχολείο Μελλισοχωρίου
Θεατρική παράσταση «Θα είμαι τα μάτια της γης»
Η Ομάδα Τέχνης Πάροδος παρουσιάζει τη θεατροποιημένη παράσταση «Θα είμαι τα μάτια της γης» από το ομώνυμο βιβλίου του Alain Serres. Επίκεντρο του έργου η αειφόρος και αλληλέγγυα ανάπτυξη, το νερό και η ποιότητα ζωής.
10:00 Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά
11:30 Δημοτικό Σχολείο Οινόφυτα
3 Ιουνίου Πλαταιές
20:30 Κιθαιρώνας – ένα μυστήριο βουνό στις πηγές του Ασωπού
Παρουσιάζει ο Συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης
21:30 Κώστας Γανωτής - Μελοποιημένη Ποίηση, αφιέρωμα στον Καβάφη
22:00 Μουσικό σχήμα ΑΤΡΑΠΟΣ με ethnic και έντεχνα τραγούδια
22:30 Το μουσικό σχήμα ΧΟΥΖάΝ , σε έντεχνα τραγούδια των Σωκράτη Μάλαμα, Ορφέα Περίδη, Ν. Παπάζογλου κ.α.
4 Ιουνίου Οινόφυτα
20:30 ¨Ασωπός - Πραγματικότητα και Προοπτικές για τη σωτηρία του¨
Συζήτηση με τους φορείς και το κοινό
21:30 Νικολέτα Αναστασίου - αφιέρωμα στον Ασωπό
22:00 Κώστας Γανωτής, Λυδία Στεφάνου - μελοποιημένη ποίηση, αφιέρωμα στη Κική Δημουλά
22:30 Μουσικό σχήμα Γιάλα, σε έντεχνα - παραδοσιακά
23:30 Τοπικά μουσικά σχήματα + dj sets rock
5 Ιουνίου Ωρωπός
20:30 «Οι υγρότοποι της Αττικής και η αξία των υγροτόπων του Ωρωπού»
Παρουσιάζει ο Σπύρος Ψύχας – Υπεύθυνος Εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
21:15 Μαθητές και Μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Ωρωπού παρουσιάζουν τη χορευτική παράσταση «Μπλέ Κύματα».
21:30 Δανάη Παναγιωτοπούλου - σε δικά της τραγούδια και διασκευές
22:00 Νίκος Καλλίνης (εκείνος και εκείνος), με την ορχήστρα του σε δικά του τραγούδια και διασκευές.
22:45 Βόμβοι - η παράδοση στη πρίζα
23:30 Rock τοπικά μουσικά σχήματα.
Υ.Γ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Ασωπός υπάρχει ελπίδα έχει εμπλουτιστεί με χορευτικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Η ομάδα ποδηλάτου της Ασωπίας «Mountain Bikes Ασωπία 2011», καλεί τους φίλους του ποδηλάτου στην πλατεία της Ασωπίας το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 19:00, από όπου θα γίνει η εκκίνηση, μιας ειδικής διαδρομής μέσα από τους αμπελώνες και τα τοξωτά γεφύρια του Ασωπού έως τον χώρο των εκδηλώσεων στο εξωκκλήσι του Αγίου Θωμά.
Ο Χορευτικός Πολιτιστικός Όμιλος Ασωπίας, θα παρουσιάσει χορούς της Ρούμελης με το χορευτικό τμήμα Δημοτικού – Γυμνασίου, αμέσως με την άφιξη των ποδηλατών γύρω στις 20:00 και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα όπως έχει δημοσιευθεί.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: asoposelpida.blogspot.com
Πηγή: Κέντρο Ελικώνας, κιν: 6947600420
Επικοινωνήστε μαζί μας: sstamell@otenet.grsstamell@otenet.gr
Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
Τρίτη 24 Μαΐου 2011
Παρουσιάζεται στην Αταλάντη το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού GOLFLAND?
Αγαπητοί φίλοι
Το Σάββατο 28 Μαίου, στις 7μμ, στο Κωνσνταντίνειο Πνευματικό Κέντρο της Αταλάντης θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού "GOLFLAND?". Την εκδήλωση συντονίζει ο Σύλλογος "Λοκρίδα του Μέλλοντος των Πολιτών"
Σας παροτρύνουμε να το παρακολουθήσετε
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.grGO
Το Σάββατο 28 Μαίου, στις 7μμ, στο Κωνσνταντίνειο Πνευματικό Κέντρο της Αταλάντης θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού "GOLFLAND?". Την εκδήλωση συντονίζει ο Σύλλογος "Λοκρίδα του Μέλλοντος των Πολιτών"
Σας παροτρύνουμε να το παρακολουθήσετε
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.grGO
Οι κινητοποιήσεις για την προστασία του Β Ευβοικού εντείνονται
Ε Υ Β Ο Ι Κ Ο Σ S.O.S.
Τα νεότερα για την προστασία του Βορείου Ευβοϊκού Κόλπου από την τοξική σκουριά της ΛΑΡΚΟ και την υπεραλίευση.
Τα νεότερα για την προστασία του Βορείου Ευβοϊκού Κόλπου από την τοξική σκουριά της ΛΑΡΚΟ και την υπεραλίευση.
Ύστερα από την μεγάλη συγκέντρωση-διαμαρτυρία που έγινε στη Λίμνη στις 10-04-2011, από τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, τους επαγγελματίες παράκτιους ψαράδες και την Δημοτική Κοινότητα Λίμνης, η επιτροπή πρωτοβουλίας κατέληξε ομόφωνα σε έξι (6) προτάσεις που κοινοποίησε σε όλους τους [...]εμπλεκόμενους φορείς.
Την Κυριακή 15-05-2011 πραγματοποιήθηκε στην Χαλκίδα νέα συγκέντρωση-διαμαρτυρία από τους ίδιους φορείς και με τους ίδιους στόχους.
------------------------------------------------------------------------
Νέες Δραστηριότητες
Αντιπροσωπεία της επιτροπής πρωτοβουλίας, επισκέφτηκε στις 18-19 και 20 Μαΐου τις ακόλουθες αρμόδιες υπηρεσίες:
• Δ/νση Αλιείας (κα Πέτρου).
• Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) κα Καραβασίλη.
• Δ/νση Υδατοκ/γείων & Ες. Υδάτων (Ιχθυοτροφεία) κα Βασιλείου.
• Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΥΠΕΚΑ) κος Παντελόπουλος.
• Δ/νση Φυσικού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) κος Πλέσσας.
------------------------------------------------------------------------
Οι εντυπώσεις από την προσπάθεια μας αυτή κρίνονται θετικές. Πέραν από την ενημέρωση που είχαμε, μας έγιναν και προτάσεις για να προετοιμάσουμε καλύτερα τα αιτήματά μας. Με την κα Καραβασίλη συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και καθορίστηκε νέα συνάντηση-σύσκεψη στη Χαλκίδα, στις αρχές Ιουνίου.
Κάνουμε έκκληση σαν επιτροπή πρωτοβουλίας μέσα από την εφημερίδα ¨Λιμνιώτικη Φωνή¨, τα Μ.Μ.Ε. της περιοχής του Βορείου Ευβοϊκού Κόλπου και το διαδίκτυο να βοηθήσουν όσο μπορούν την προσπάθεια μάς. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι παράκτιας αλιείας, οι περιβαλλοντικοί-πολιτιστικοί σύλλογοι, οι φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές των νομών Ευβοίας και Φθιώτιδας, πρέπει να δώσουν το δικό τους παρών. Πρέπει να προλάβουμε τώρα να κατοχυρώσουμε μερικά πράγματα πριν από το παζάρι πώλησης της εταιρείας ΛΑΡΚΟ.
Κάθε απουσία συλλογική ή ατομική θα κριθεί αύριο αυστηρότατα. Τα ωραία λόγια για το περιβάλλον που χρησιμοποιούν μερικοί τώρα θα αποδειχθεί εάν είναι ψεύτικα και υποκριτικά ή αληθινά.
ΦΙΛΙΚΑ
Η επιτροπή πρωτοβουλίας
για την προστασία του Βορείου Ευβοϊκού Κόλπου
Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
Μεξιάτες, τα νερά και το Κεφαλόβρυσο
Μια επίσκεψη στο χωριό και η συζήτηση με τους κατοίκους ανέδειξε ορισμένα προβλήματα, που κυρίως έχουν σχέση με το νερό.
Τα πλούσια νερά των Μεξιατών είναι γνωστά σε όλους. Εντυπωσιακή είναι και η πηγή του “Κεφαλόβρυσου”(δείτε εδώ), στην άκρη του χωριού, στο ρέμα. Μια περιοχή με πολλά θεόρατα πλατάνια και πηγές με τρεχούμενα παγωμένα νερά. Από τα νερά αυτά ποτίζονταν και ποτίζονται ακόμα και σήμερα πολλές καλλιέργειες. Βέβαια παλιότερα οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες. Με την υποχώρηση της γεωργίας, μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κι έτσι, ακόμα και το καλοκαίρι, μεγάλη ποσότητα του νερού πηγαίνει στον Σπερχειό.
Το “Κεφαλόβρυσο” αποτελεί μια μίξη φυσικού και πολιτιστικού τοπίου: Το φυσικό, η ομορφιά που αναδεικνύουν οι πηγές και τα πλούσια νερά, τα μεγάλα πλατάνια, τα άλλα φυτά και τα λουλούδια• ενώ το πολιτιστικό, η ανθρώπινη παρουσία με τον παλιό νερόμυλο, τα αυλάκια με τις «δέστρες» και τις «πόρτες», αλλά και το πρόσφατο έργο της ανάπλασης. Από το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε η ανάπλαση του χώρου για να γίνει πάρκο αναψυχής. Ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» από τον πρώην Δήμο Υπάτης, που εγκαταλείφθηκε και ποιος ξέρει αν θα συνεχιστεί και πότε.
Η επίσκεψη στο χωριό και η συζήτηση με τους κατοίκους ανέδειξε ορισμένα προβλήματα, που κυρίως έχουν σχέση με το νερό. Το βασικότερο κατά τη γνώμη μας είναι η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και οι απορροφητικοί βόθροι. Οι βρύσες στερεύουν το καλοκαίρι• αλλά τον υπόλοιπο χρόνο, όπως ακούστηκε -και το λέμε με κάθε επιφύλαξη- το νερό τους είναι ακατάλληλο για πόσιμο. Παλιές βρύσες εγκαταλελειμμένες, σχεδόν χωμένες, με σκουριασμένους αγωγούς, στερεύουν γιατί οι αρδευτικές γεωτρήσεις πάνω από το χωριό αντλούν το νερό, που πηγαίνει στη δεξαμενή για άρδευση.
Το θέμα αυτό της δεξαμενής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος με εξοικονόμηση νερού, ανεβάζοντας το νερό του Κεφαλόβρυσου με μια υδρομάστευση χαμηλά, στου «Χαλκίδη», και κλείνοντας τις γεωτρήσεις. Μια υπόθεση, που θα μπορούσε να τη διαχειριστεί το ΤΟΕΒ σε συνεργασία φυσικά με το Τοπικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή. Έτσι θα εξασφαλίζονταν νερό για άρδευση χωρίς να αντλείται νερό από τον υπόγειο υδροφόρο και χωρίς να στερεύουν οι βρύσες και, επιπλέον, θα εξασφαλίζονταν νερό για να τρέχει άφθονο στα αυλάκια του χωριού.
Τα παλιά τσιμεντένια αυλάκια διασχίζουν το χωριό. Το κακό σήμερα είναι ότι το δίκτυο των αυλακιών, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι ακαθάριστο γεμάτο χόρτα, με συνέπεια να δημιουργούνται στάσιμα νερά και βρωμιές. Η συνεχής ροή του νερού σε όλο το μήκος των καθαρών αυλακιών και σε όλο το χωριό θα μπορούσε να δώσει ομορφιά και δροσιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η λογική είναι απλή και σαφής: νερό έχουμε, γιατί να μην το αξιοποιήσουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόκληση για το Δήμο, το Τοπικό Συμβούλιο και το ΤΟΕΒ -γιατί δικά του είναι τα αυλάκια- είναι αυτονόητη.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει επίσης να πάρει θέση στο έργο της ανάπλασης του Κεφαλόβρυσου. Η υπόθεση αυτή έχει μια προϊστορία για το χωριό. Με την αδιαφορία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Υπάτης, κάποιοι αποθρασύνθηκαν και σήκωσαν μάντρες μέσα στο ρέμα, ενώ άλλοι αναζητούσαν δρόμο ή και έφτιαξαν δρόμο εκεί που δεν υπήρχε ποτέ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή οφείλει να συνεργαστεί στενά με το Τοπικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.
Το Κεφαλόβρυσο πραγματικά είναι υπέροχο και έχει ανάγκη ανάδειξης. Με την περάτωση του έργου, θα είναι ένα στολίδι για ολόκληρη την περιοχή. Το Τοπικό Συμβούλιο, πολύ σωστά, έχει κινήσει διαδικασίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τακτοποίηση του θέματος των ιδιοκτησιών. Το ζητούμενο είναι το έργο να συνεχιστεί, να ενταχθεί άμεσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και να τελειώσει λειτουργώντας ως έργο υποδομής, εφαλτήριο για μια ήπια ανάπτυξη των Μεξιατών. Η εγκατάλειψή του απαξιώνει τις μέχρι τώρα κατασκευές και κάνει το χώρο μη επισκέψιμο.
Εδώ δεν ισχύει το: “τα είπα και …ξεδίψασα”, αλλά τα λέμε για να πάρουμε απαντήσεις…
Τα πλούσια νερά των Μεξιατών είναι γνωστά σε όλους. Εντυπωσιακή είναι και η πηγή του “Κεφαλόβρυσου”(δείτε εδώ), στην άκρη του χωριού, στο ρέμα. Μια περιοχή με πολλά θεόρατα πλατάνια και πηγές με τρεχούμενα παγωμένα νερά. Από τα νερά αυτά ποτίζονταν και ποτίζονται ακόμα και σήμερα πολλές καλλιέργειες. Βέβαια παλιότερα οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες. Με την υποχώρηση της γεωργίας, μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κι έτσι, ακόμα και το καλοκαίρι, μεγάλη ποσότητα του νερού πηγαίνει στον Σπερχειό.
Το “Κεφαλόβρυσο” αποτελεί μια μίξη φυσικού και πολιτιστικού τοπίου: Το φυσικό, η ομορφιά που αναδεικνύουν οι πηγές και τα πλούσια νερά, τα μεγάλα πλατάνια, τα άλλα φυτά και τα λουλούδια• ενώ το πολιτιστικό, η ανθρώπινη παρουσία με τον παλιό νερόμυλο, τα αυλάκια με τις «δέστρες» και τις «πόρτες», αλλά και το πρόσφατο έργο της ανάπλασης. Από το καλοκαίρι του 2009 ξεκίνησε η ανάπλαση του χώρου για να γίνει πάρκο αναψυχής. Ένα έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» από τον πρώην Δήμο Υπάτης, που εγκαταλείφθηκε και ποιος ξέρει αν θα συνεχιστεί και πότε.
Η επίσκεψη στο χωριό και η συζήτηση με τους κατοίκους ανέδειξε ορισμένα προβλήματα, που κυρίως έχουν σχέση με το νερό. Το βασικότερο κατά τη γνώμη μας είναι η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και οι απορροφητικοί βόθροι. Οι βρύσες στερεύουν το καλοκαίρι• αλλά τον υπόλοιπο χρόνο, όπως ακούστηκε -και το λέμε με κάθε επιφύλαξη- το νερό τους είναι ακατάλληλο για πόσιμο. Παλιές βρύσες εγκαταλελειμμένες, σχεδόν χωμένες, με σκουριασμένους αγωγούς, στερεύουν γιατί οι αρδευτικές γεωτρήσεις πάνω από το χωριό αντλούν το νερό, που πηγαίνει στη δεξαμενή για άρδευση.
Το θέμα αυτό της δεξαμενής θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με λιγότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος με εξοικονόμηση νερού, ανεβάζοντας το νερό του Κεφαλόβρυσου με μια υδρομάστευση χαμηλά, στου «Χαλκίδη», και κλείνοντας τις γεωτρήσεις. Μια υπόθεση, που θα μπορούσε να τη διαχειριστεί το ΤΟΕΒ σε συνεργασία φυσικά με το Τοπικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή. Έτσι θα εξασφαλίζονταν νερό για άρδευση χωρίς να αντλείται νερό από τον υπόγειο υδροφόρο και χωρίς να στερεύουν οι βρύσες και, επιπλέον, θα εξασφαλίζονταν νερό για να τρέχει άφθονο στα αυλάκια του χωριού.
Τα παλιά τσιμεντένια αυλάκια διασχίζουν το χωριό. Το κακό σήμερα είναι ότι το δίκτυο των αυλακιών, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι ακαθάριστο γεμάτο χόρτα, με συνέπεια να δημιουργούνται στάσιμα νερά και βρωμιές. Η συνεχής ροή του νερού σε όλο το μήκος των καθαρών αυλακιών και σε όλο το χωριό θα μπορούσε να δώσει ομορφιά και δροσιά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η λογική είναι απλή και σαφής: νερό έχουμε, γιατί να μην το αξιοποιήσουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρόκληση για το Δήμο, το Τοπικό Συμβούλιο και το ΤΟΕΒ -γιατί δικά του είναι τα αυλάκια- είναι αυτονόητη.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει επίσης να πάρει θέση στο έργο της ανάπλασης του Κεφαλόβρυσου. Η υπόθεση αυτή έχει μια προϊστορία για το χωριό. Με την αδιαφορία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του Δήμου Υπάτης, κάποιοι αποθρασύνθηκαν και σήκωσαν μάντρες μέσα στο ρέμα, ενώ άλλοι αναζητούσαν δρόμο ή και έφτιαξαν δρόμο εκεί που δεν υπήρχε ποτέ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή οφείλει να συνεργαστεί στενά με το Τοπικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.
Το Κεφαλόβρυσο πραγματικά είναι υπέροχο και έχει ανάγκη ανάδειξης. Με την περάτωση του έργου, θα είναι ένα στολίδι για ολόκληρη την περιοχή. Το Τοπικό Συμβούλιο, πολύ σωστά, έχει κινήσει διαδικασίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τακτοποίηση του θέματος των ιδιοκτησιών. Το ζητούμενο είναι το έργο να συνεχιστεί, να ενταχθεί άμεσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και να τελειώσει λειτουργώντας ως έργο υποδομής, εφαλτήριο για μια ήπια ανάπτυξη των Μεξιατών. Η εγκατάλειψή του απαξιώνει τις μέχρι τώρα κατασκευές και κάνει το χώρο μη επισκέψιμο.
Εδώ δεν ισχύει το: “τα είπα και …ξεδίψασα”, αλλά τα λέμε για να πάρουμε απαντήσεις…
Συγκέντρωση για την Οίτη την Κυριακή 22 Μαίου στο Κουμαρίτσι
Λαμία, 17-05-2011
Καλούμε σε παλλαϊκή συγκέντρωση, την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 και ώρα 11 το πρωί στην πλατεία του Κουμαριτσίου, όλους τους συγχωριανούς μας αλλά και όλους, όσοι ενδιαφέρονται για την προστασία και το μέλλον της Οίτης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού και ολόκληρου του βουνού από την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του Κουμαριτσίου.
Σας καλούμε να συζητήσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Για μια ανάπτυξη συμβατή με τις οικολογικές και πολιτιστικές του αξίες. Για μια ανάπτυξη με παραγωγικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, που θα στηρίζουν την τοπική κοινωνία και παράλληλα θα προστατεύουν το περιβάλλον.
1) Δρόσος Αθανάσιος
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουμαριτσίου του Δήμου Λαμιέων
2) Παπαμίχος Κων/νος
Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κουμαριτσίου
3) Σγάγιας Γεώργιος
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριτσίου
-------------------------------
Επικοινωνία: Θανάσης Δρόσος, τηλέφωνο: 6972555667
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ ΜΜΕ
ΠΡΟΣ ΜΜΕ
Καλούμε σε παλλαϊκή συγκέντρωση, την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011 και ώρα 11 το πρωί στην πλατεία του Κουμαριτσίου, όλους τους συγχωριανούς μας αλλά και όλους, όσοι ενδιαφέρονται για την προστασία και το μέλλον της Οίτης και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού και ολόκληρου του βουνού από την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του Κουμαριτσίου.
Σας καλούμε να συζητήσουμε για το μέλλον του τόπου μας. Για μια ανάπτυξη συμβατή με τις οικολογικές και πολιτιστικές του αξίες. Για μια ανάπτυξη με παραγωγικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, που θα στηρίζουν την τοπική κοινωνία και παράλληλα θα προστατεύουν το περιβάλλον.
1) Δρόσος Αθανάσιος
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κουμαριτσίου του Δήμου Λαμιέων
2) Παπαμίχος Κων/νος
Πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κουμαριτσίου
3) Σγάγιας Γεώργιος
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριτσίου
-------------------------------
Επικοινωνία: Θανάσης Δρόσος, τηλέφωνο: 6972555667
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Οι φοίνικες στη Λαμία... σαν σημάδι πένθιμο, σε γη αμμουδερή
Η περιοχή Τσαλτάκη – Μαρινόπουλου – ξενοδοχείου ΦΘΙΑ κλπ, που περικλείεται από τους δρόμους Α Παπανδρέου – Παπαποστόλου – Κ Καραμανλή και Σμύρνης, είναι μια αναπτυσσόμενη περιοχή με νέα κτήρια, με διάφορες υπηρεσίες και εμπορικές δραστηριότητες. Εκεί κατασκευάζεται τώρα και το νέο κτήριο της ΔΕΥΑΛ. Κατά μήκος της οδού Α Παπανδρέου υπάρχει ένα δημοτικό οικόπεδο – μια στενή λωρίδα τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, πάνω από την οποία διέρχεται η γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Στο δημοτικό αυτό οικόπεδο πριν [...]δεκαπέντε περίπου χρόνια, στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου για τη δεντροφύτευση των ελεύθερων δημοτικών οικοπέδων στη Λαμία, φυτέψαμε, ως Όμιλος Φίλων του Δάσους, ογδόντα λεύκες με την υπόδειξη της Υπηρεσίας Πρασίνου. Για τρία χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε και τις ποτίζαμε με την υδροφόρα του Δήμου. Μια ωραία μέρα ήρθαν κάποιοι και ισοπέδωσαν το οικόπεδο για τις ανάγκες της ανέγερσης των οικοδομών στα διπλανά οικόπεδα, χωρίς να σεβαστούν δυστυχώς τα δέντρα, τον κόπο μας και τις δαπάνες• διότι δαπανήθηκαν και χρήματα για να ανοίξουμε τους λάκκους και βέβαια τα 80 δενδρύλλια τα στερήθηκε κάποια άλλη περιοχή της Λαμίας. ΑπΆ αυτά έχουν μείνει τώρα μόνο τρεις μεγάλες πια λεύκες, στο κάτω μέρος του οικοπέδου, για να μας θυμίζουν την ιστορία
Ήρθε στη συνέχεια ο Δήμος, νομίζω το 2005, κάνοντας ανάπλαση της περιοχής και φύτεψε καλλωπιστικά φυτά και επίσης αρκετούς φοίνικες. Η εικόνα όμως που παρουσιάζουν σήμερα οι φοίνικες, μετά από έξι χρόνια, είναι απογοητευτική. Όλοι σχεδόν έχουν ξεραθεί. Οι φοίνικες θεωρώ, ίσως να κάνω και λάθος, δεν είναι φυτό ενδημικό της περιοχής μας. Δεν ξέρω γιατί ο μελετητής επέλεξε αυτό το είδος. Σκόπιμο είναι να κάνει κάποιος από τους υπεύθυνους μια αναφορά, να δώσει μια εξήγηση, για την συγκεκριμένη επιλογή. Επίσης η δαπάνη αγοράς, όπως δείχνουν οι πληροφορίες, είναι πάνω από 3.000 ευρώ το δέντρο. ¶ρα θεωρούμε ότι ήταν ένα σημαντικό κόστος για το Δήμο.
Εκτός από το ίδιο το γεγονός των ξερών πια δέντρων, περιμένουμε μια απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τον ίδιο τον δήμαρχο, τόσο για το κόστος και την σκοπιμότητα της επιλογής, όσο και για το τί σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για την απομάκρυνσή τους.
Επίσης, η περιοχή είναι όπως είπαμε μια αναπτυσσόμενη περιοχή. Το υποτιθέμενο πάρκο – οικόπεδο δεν έχει καμιά περιποίηση. Οι φωτίνιες και οι τριανταφυλλιές έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στα πανύψηλα χόρτα. Καθημερινά περνάνε αρκετοί συμπολίτες μας, κάποιοι κάνουν και τη βόλτα τους, κάποιοι επισκέπτονται το super market με τα πόδια, είναι κρίμα να έχουν αυτή την εικόνα, πέρα από το φόβο των διαφόρων ερπετών. Επισημαίνουμε επίσης και την ανάγκη της απομάκρυνσης της γραμμής υψηλής τάσης της ΔΕΗ, για να μην ξεχνιόμαστε.
Δείτε φωτογραφίες των φοινίκων τον Μάιο του 2006 και φωτογραφίες σημερινές… Πέντε χρόνια μετά... Σαν σημάδι πένθιμο, σε γη αμμουδερή…
Λαμία, 13.5.2011
Στέφανος Σταμέλλος
http://www.e-ecology.gr
Τρίτη 10 Μαΐου 2011
Πρόστιμο στη ΛΑΡΚΟ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
«Πράσινο» πρόστιμο 596.340 ευρώ στη ΛΑΡΚΟ
Στα 596.340 ευρώ έφτασε το πρόστιμο που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για μια σειρά από περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη μονάδα παραγωγής σιδηρονικελίου της εταιρίας ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με την αναφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ δεν είχε αντικαταστήσει τις υφιστάμενες μονάδες υγρής αποκονίωσης των αερίων αποβλήτων των περιστροφικών καμίνων, δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα συστήματα αντιρρύπανσης για την αποκονίωση των απαερίων του εργοστασίου της, δεν είχε υλοποιήσει ανακαίνιση της μονάδας σακκοφίλτρων για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων από τους μεταλλάκτες και δεν είχε εγκαταστήσει στις καμινάδες των περιστροφικών καμίνων, ηλεκτροκαμίνων και μεταλλακτών συστήματα συνεχούς μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής των ρύπων.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει πως η ΛΑΡΚΟ δεν πραγματοποιούσε ικανές μετρήσεις PM10 (για το χρονικό διάστημα 01-01-2009 έως 02-06-2010), δεν παρακολουθούσε τις συγκεντρώσεις SO2 και τις μετεωρολογικές παραμέτρους, και επομένως δεν παρακολουθούσε την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Η εταιρία δε διέθετε επίσης άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και δεν είχε υποβάλει (μέχρι 21-1-2009), αναθεωρημένη μελέτη για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας τους με αποτέλεσμα να προκύψουν υπερβάσεις οριακών τιμών για πολλές παραμέτρους (ολικά αιωρούμενα στερεά, ορυκτά έλαια-υδρογονάνθρακες και COD) και στα 3 ρεύματα υγρών αποβλήτων που διατίθενται στη θάλασσα, για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009 έως και Μάιος 2010, ενώ παρατηρήθηκε και ελλιπής παρακολούθηση των υγρών αποβλήτων.
Όπως ανακοίνωσαν οι επιθεωρητές μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου, η ΛΑΡΚΟ δεν είχε εφοδιαστεί με άδεια χρήσης υδάτων από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τη χρήση νερού από τη θάλασσα και δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα όργανα (υδρόμετρα), για μέτρηση και καταγραφή της ποσότητας νερού που αντλείται από τις πηγές και το ποτάμι για την απευθείας μέτρηση ή τον υπολογισμό της συνολικής απορροής της πηγής.
Τέλος, η εταιρεία δε διέθετε την προβλεπόμενη άδεια, για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας, ενώ παράλληλα η διαχείριση της σκωρίας των ηλεκτροκάμινων, που διατίθετο για αξιοποίηση, δε γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ η μη ορθή προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και γράσων σε βαρέλια σε υπαίθριο χώρο.
tvxs.gr
Στα 596.340 ευρώ έφτασε το πρόστιμο που επέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για μια σειρά από περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη μονάδα παραγωγής σιδηρονικελίου της εταιρίας ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας.
Σύμφωνα με την αναφορά της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ δεν είχε αντικαταστήσει τις υφιστάμενες μονάδες υγρής αποκονίωσης των αερίων αποβλήτων των περιστροφικών καμίνων, δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα συστήματα αντιρρύπανσης για την αποκονίωση των απαερίων του εργοστασίου της, δεν είχε υλοποιήσει ανακαίνιση της μονάδας σακκοφίλτρων για την αποκονίωση των αερίων αποβλήτων από τους μεταλλάκτες και δεν είχε εγκαταστήσει στις καμινάδες των περιστροφικών καμίνων, ηλεκτροκαμίνων και μεταλλακτών συστήματα συνεχούς μέτρησης και ηλεκτρονικής καταγραφής των ρύπων.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει πως η ΛΑΡΚΟ δεν πραγματοποιούσε ικανές μετρήσεις PM10 (για το χρονικό διάστημα 01-01-2009 έως 02-06-2010), δεν παρακολουθούσε τις συγκεντρώσεις SO2 και τις μετεωρολογικές παραμέτρους, και επομένως δεν παρακολουθούσε την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.
Η εταιρία δε διέθετε επίσης άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων και δεν είχε υποβάλει (μέχρι 21-1-2009), αναθεωρημένη μελέτη για την βελτιστοποίηση της διαδικασίας επεξεργασίας τους με αποτέλεσμα να προκύψουν υπερβάσεις οριακών τιμών για πολλές παραμέτρους (ολικά αιωρούμενα στερεά, ορυκτά έλαια-υδρογονάνθρακες και COD) και στα 3 ρεύματα υγρών αποβλήτων που διατίθενται στη θάλασσα, για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009 έως και Μάιος 2010, ενώ παρατηρήθηκε και ελλιπής παρακολούθηση των υγρών αποβλήτων.
Όπως ανακοίνωσαν οι επιθεωρητές μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου, η ΛΑΡΚΟ δεν είχε εφοδιαστεί με άδεια χρήσης υδάτων από τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τη χρήση νερού από τη θάλασσα και δεν είχε εγκαταστήσει τα προβλεπόμενα όργανα (υδρόμετρα), για μέτρηση και καταγραφή της ποσότητας νερού που αντλείται από τις πηγές και το ποτάμι για την απευθείας μέτρηση ή τον υπολογισμό της συνολικής απορροής της πηγής.
Τέλος, η εταιρεία δε διέθετε την προβλεπόμενη άδεια, για την προσωρινή αποθήκευση των στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων της μονάδας, ενώ παράλληλα η διαχείριση της σκωρίας των ηλεκτροκάμινων, που διατίθετο για αξιοποίηση, δε γινόταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ η μη ορθή προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων και γράσων σε βαρέλια σε υπαίθριο χώρο.
tvxs.gr
Έγινε με επιτυχία ο 1ος Ποδηλατικός Αγώνας της Οίτης
Μια καταπληκτική μέρα η χθεσινή στην Οίτη. Ηλιόλουστη, με τη φύση σε πλήρη έξαρση, και με πολλούς φίλους της υπαίθρου και του ορεινού ποδηλάτου. Πάνω από 200 ποδηλάτες συμμετείχαν στον 1ο Ποδηλατικό Αγώνα της Οίτης με αφετηρία κα τερματισμό τη Γέφυρα του Γοργοποτάμου. Οι ποδηλάτες διέσχισαν 62 χιλιόμετρα διαδρομής μέσα στο όμοφρο δάσος της περιοχής, σε δασικούς δρόμους και άσφαλτο, φθάνοντας μέχρι την Καταβόθρα και περνώντας από τα χωριά Δυο Βουνά, Δέλφινο, Κουμαρίτσι και Παύλιανη.
Για μας είναι οι περιοχές αυτές που απειλούνται από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας τηε εταιρείας βωξίτη, για την οποία είχαμε την προχθεσινή άκρως αρνητική εξέλιξη: την ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για δύο νέες θέσεις εξόρυξης, στις θέσεις ΚΑΡΑΒΑΚΙ και ΧΑΝΙ ΠΑΠΑΜΙΧΟΥ, δίπλα στο χωριό Κουμαρίτσι
Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τον αγώνα
Για μας είναι οι περιοχές αυτές που απειλούνται από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας τηε εταιρείας βωξίτη, για την οποία είχαμε την προχθεσινή άκρως αρνητική εξέλιξη: την ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για δύο νέες θέσεις εξόρυξης, στις θέσεις ΚΑΡΑΒΑΚΙ και ΧΑΝΙ ΠΑΠΑΜΙΧΟΥ, δίπλα στο χωριό Κουμαρίτσι
Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από τον αγώνα