Σελίδες

http://www.e-ecology.gr

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «σύνθετη τουριστική κατοικία»

Οικολογικός Άνεμος
στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακός Σύμβουλος : Νίκος Χρυσόγελος
http://ecoanemos.wordpress.com, email: ecoanemos@gmail.com

Προς
- Περιφερειάρχη κ Γ. Μαχαιρίδη
- Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ Γκούφα
- Παρατάξεις Περιφερειακού Συμβουλίου
- Περιφερειακούς Συμβούλους

Συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης και σχέδιο ψηφίσματος για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «σύνθετη τουριστική κατοικία»
Η κυβέρνηση επιδιώκει αυτές τις μέρες να περάσει με διαδικασίες εξπρές από τη Βουλή το «Σχέδιο Νόμου (Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση - θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και [...]Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) που περιλαμβάνει διαφορετικά και σοβαρά ζητήματα, ακυρώνοντας έτσι την στοιχειώδη υποχρέωση που έχει για διαφάνεια και δημόσια διαβούλευση. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή προετοίμαζαν ένα σχέδιο που θα οδηγούσε σε μαζική κατασκευή, από μεγάλους ομίλους, των λεγόμενων «σύνθετων τουριστικών κατοικιών», δηλαδή μικτών επενδύσεων ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών.
• Η Περιφέρεια δεν μπορεί να «αδιαφορήσει» για ένα θέμα που θα επηρεάσει δραματικά τα νησιά και τις νησιωτικές κοινωνίες. Πρέπει να πάρει θέση.
• Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στη συνείδησή τους, στα νησιά μας και στους νησιώτες. Προτείνουμε να αποφασιστεί να μπει και να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 1 Αυγούστου στη Νάξο, ακόμα και αν χρειαστεί να «χάσουμε» τον ύπνο μας. Μάλιστα καταθέτουμε και σχετικό σχέδιο ψηφίσματος
• Οι νησιωτικές κοινωνίες να ενεργοποιηθούν πριν να είναι αργά
• Δεν πρέπει να αφήσουμε - στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων - να καταστραφούν τα νησιά και να προστεθεί τεράστιο οικονομικό χρέος. Η κρίση στις ΗΠΑ και το παράδειγμα της Ισπανίας μας θυμίζουν ότι αυτό που πάει να γίνει πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης.
Η κυβέρνηση ανακαλύπτει τα ήδη παρωχημένα στον υπόλοιπο κόσμο "σύνθετα τουριστικά καταλύματα" (mixed use resorts). Η δημοσιονομική κρίση χρησιμοποιείται ως μια δικαιολογία για να προωθηθεί η κατασκευή 700.000 τουριστικών κατοικιών με συντελεστές δόμησης που επιτρέπονταν μόνο για ξενοδοχεία, μέσα μάλιστα σε μια 7ετία. Θα προστεθούν δηλαδή σε ευαίσθητες περιοχές, νησιά, παράκτιες και φυσικές περιοχές, αριθμός «τουριστικών κατοικιών» που θα αντιπροσωπεύουν το 10% των κτιρίων που κατασκευάστηκαν στη χώρα μας σε διάστημα αιώνων.
Ο πρωθυπουργός, που ξεσπάθωνε εναντίον του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) Τουρισμού, που προώθησε ο κύριος Σουφλιάς, φέρνει τώρα μια πολύ χειρότερη εκδοχή του. Μάλιστα η κυβέρνηση αγνοεί, αντιδημοκρατικά, πλήρως αυτούς που θα υποστούν τις κύριες συνέπειες των αποφάσεων της, δηλαδή τις νησιωτικές κοινωνίες, και όσους θα καταβάλουν το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος από αυτές τις επιλογές. Η κατασκευαστική φούσκα αποτέλεσε την αρχή της κρίσης σε ΗΠΑ, Ισπανία και Ιρλανδία. Γιατί η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση με αυτό το σχέδιο;
Το νομοσχέδιο που θα επηρεάσει δραματικά τις νησιωτικές κοινωνίες προβλέπει:
- Κάλυψη της δομημένης επιφάνειας με τουριστικές κατοικίες σε ποσοστό 35% ή στην καλύτερη περίπτωση 30%
- Απαιτούνται μόλις 100 ή έστω 150 στρέμματα από κάποιον επιχειρηματία, ώστε να αποκτήσει τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου. Μάλιστα κάποιοι όμιλοι που ήξεραν τα σχέδια των κυβερνήσεων έχουν προβεί ήδη σε αγορές και μεταβιβάσεις εκτάσεων, αναδεικνύοντας την μεγάλη διαπλοκή πολιτικής εξουσίας και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Ενώ τα Προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, τα ρυθμιστικά σχέδια, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) προχωράνε με ρυθμό χελώνας, η κυβέρνηση αλλάζει στην κυριολεξία τον χάρτη και τις πολιτικές, χωρίς στοιχειώδη διάλογο με την αυτοδιοίκηση.
- Δόμηση 100 ή 150 στρεμμάτων ακόμα και σε πολύ μικρά νησιά, ανατρέποντας την αρμονία δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος που πέτυχαν για αιώνες οι σοφές κοινωνίες στο Ν Αιγαίο. Αν και υπάρχει ήδη ένα τσουνάμι υπερδόμησης στα νησιά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν εξετάζονται οι επιπτώσεις μέχρι τώρα στον μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο που αντιπροσωπεύουν τα νησιωτικά οικοσυστήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη Ευρώπη.
- Αιγιαλοί και παραλίες που έχουν την ατυχία να βρίσκονται δίπλα σε ακίνητα που ανήκουν στα ΕΤΑ χαρακτηρίζονται πλέον μέρος των "Τουριστικών Δημόσιων Κτημάτων", για να προωθηθεί η "ολοκληρωμένη" εκμετάλλευσή τους.
Μια τέτοιου μεγέθους αλλαγή στον τουρισμό, μαζική τουριστική κατοικία με μεγάλους συντελεστές κάλυψης επιφανειών:
- Θα ανατρέψει για πάντα τις ισορροπίες που υπάρχουν στις νησιωτικές κοινωνίες (περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές). Πιο βίαιες θα είναι οι αλλαγές για τα μικρότερα νησιά. Το πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτισμικό απόθεμα θα χαθεί μια και καλή από τα νησιά μας, που αναμένεται να είναι και ο κύριος «στόχος» των επενδύσεων του συγκεκριμένου νόμου.
- Θα αφαιρέσει τουρίστες από μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες και από δραστηριότητες που ενισχύουν την βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς λειτουργεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητάς τους. Η υποβάθμιση του τοπίου απογοητεύει τους ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και έτσι τείνει να μειώσει τη δαπάνη/ είσπραξη ανά επισκέπτη. Στην Ισπανία γκρεμίζουν κτίρια για να ανακτήσουν την ποιότητα στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ενώσεις μικρομεσαίων ξενοδόχων και στο Ν Αιγαίο - και όχι μόνο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις ή την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο, αντιλαμβανόμενοι ότι απειλείται η επιβίωσή τους.
- Θα επιταχύνει φαινόμενα συγκέντρωσης του οφέλους σε πολύ λίγους (κυρίως μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες και ισχυρούς τουριστικούς ομίλους) και μεταφορά του κόστους στους νησιώτες και τους πολλούς, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος της γης, της καθημερινής ζωής και της απόκτησης κοινωνικών υποδομών, που είναι ήδη πολλαπλάσιο για τους κατοίκους των νησιών σε σχέση με αυτό άλλων περιοχών
- Θα μεγεθύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα στα νησιά (αύξηση ζήτησης για νερό, αποβλήτων και ενέργειας). Προσθέτοντας και άλλες πιέσεις στις νησιωτικές κοινωνίες και τους δήμους - που αδυνατούν συχνά να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες – τις οδηγούμε σε κατάρρευση. Στα μεγάλα υπερκορεσμένα νησιά όπως η Ρόδος και η Κως, όπου είναι πιο εύκολο να βρεθούν τα 100.000 ή 150.000 τ.μ, οι τουριστικές κλίνες είναι ήδη παραπάνω από τη φέρουσα ικανότητα τους. Για παράδειγμα, τα δύο αυτά νησιά παράγουν πάνω από 58,5% των στερεών αστικών απορριμμάτων του Ν. Αιγαίου, τα προβλήματα με την αποχέτευση ή την ενέργεια είναι ήδη τεράστια και οι λοιπές υποδομές σε αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους, ενέργεια κλπ δεν μπορούν να καλύψουν καν τις σημερινές ανάγκες.
Η υπέρμετρη δόμηση σε τουριστικούς προορισμούς και η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και φυσικών πόρων θα αυξήσει τη συμμετοχή της χώρας στην κλιματική αλλαγή, θα οδηγήσει σε αποτυχία την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα αυξήσει τις αρνητικές συνέπειες της προϊούσας κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων δημιουργώντας τεράστιο οικονομικό κόστος για τις νησιωτικές κοινωνίες. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας η μη λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή θα έχει οικονομικό κόστος για τη χώρα που ξεπερνάει τα 700 δισεκατομμύριο ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα, δυο δηλαδή φορές το σημερινό δημοσιονομικό χρέος. Θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά με πολιτικές σαν και αυτή που προωθεί η κυβέρνηση ή θα προσπαθήσουμε να την σβήσουμε;
Πρόκειται ξεκάθαρα για Τουριστική Πολιτική, με βίαιη αλλαγή χρήσεων σε βάρος του περιβάλλοντος και του τοπίου. Η μαζική τουριστική κατοικία:
- ΔΕΝ θα συμβάλει σε άνθιση άλλων μορφών οικονομίας, αντίθετα θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς ολοκληρωμένες οικονομικές δραστηριότητες και βιώσιμες μορφές τουρισμού, αφού συνήθως οι χρήστες αυτών των τουριστικών κατοικιών έρχονται για λίγες μέρες – και συχνά κουβαλάνε όλα τα αναγκαία από αλλού και αφήνουν πίσω τους στερεά και υγρά απόβλητα που πρέπει να διαχειριστούν οι τοπικές κοινωνίες.
- ΔΕΝ θα προσφέρει εργασία σε ντόπιους οικοδόμους, αφού συνήθως οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα επωφεληθούν κουβαλάνε δικά τους συνεργεία από άλλες περιοχές. Υπάρχει η εμπειρία από το τι συνέβη στην Πάρο, με την εφόρμηση των κατασκευαστικών εταιριών την περίοδο της «φούσκας» του χρηματιστηρίου που μετατράπηκε σε «κατασκευαστική φούσκα» με χιλιάδες απούλητες κατοικίες.
Αυτό το μοντέλο τουρισμού συνδέεται με διαφθορά και διάλυση του κοινωνικού ιστού μικρών κοινωνιών, όπως έχει αποδειχθεί με το ισπανικό «παράδειγμα» που σήμερα είναι συνώνυμο με εκατοντάδες χιλιάδες απούλητες τουριστικές κατοικίες, καταστροφή θαυμάσιων περιοχών, διαφθορά και τεράστια οικονομική φούσκα. Όμως, φαινόμενα μεγάλης διαφθοράς έχουν καταγραφεί στους σχετικούς τομείς και στην περιφέρεια Ν Αιγαίου, όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Το σχέδιο αυτό μπορεί να επιφέρει μια καταστροφή εξίσου ή περισσότερο επώδυνη με την χρεοκοπία του κράτους.
Στερούμε από τα παιδιά μας την δυνατότητα να οργανώσουν τη ζωή τους με ένα λογικό κόστος. Ποιος θα πληρώσει την κατακόρυφη αύξηση του κόστους απόκτησης και μεταβίβασης της γης; Πώς θα μπορέσουν να στεγάσουν την δική τους ζωή όταν οι τιμές πετάνε στα ύψη; Πέρα από την στέρηση των προοπτικών να βρουν μια αξιοπρεπή ζωή, να έχουν δίκαιη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, παιδείας και πολιτισμού, θα τα φορτώσουμε με επιπλέον οικονομικά και περιβαλλοντικά χρέη;
- Ποιος θα πληρώσει το κόστος για τους δρόμους, τα δίκτυα για νερό κι ενέργεια, τις υπηρεσίες και τις υποδομές για χιλιάδες επιπλέον τουριστικές κατοικίες που θα κατοικούνται ελάχιστες μέρες το χρόνο αλλά θα απλώνονται στον χώρο, αρκεί οι επιχειρηματίες να «συγκεντρώνουν» 100-150 στρέμματα;
- Πώς θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα (κλοπές, διαρρήξεις κα) που συνοδεύουν περιοχές που χάνουν την συνοχή τους και μετατρέπονται σε προάστια αστικών περιοχών που τον περισσότερο χρόνο είναι ακατοίκητα, με άδεια σπίτια; Γιατί δεν διδασκόμαστε από όσα συμβαίνουν πλέον στην Μύκονο ή και σε άλλα νησιά; Θα γεμίσουν τα νησιά με κάμερες, συρματοπλέγματα και σεκιουριτάδες, φαινόμενα που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους σε κάποια νησιά;
Πιστεύουμε στη βιωσιμότητα, σε μορφές οικονομίας και τουρισμού που αποτελούν γέφυρα μεταξύ της σοφίας του παρελθόντος και ενός πράσινου/οικολογικού μέλλοντος. Υπάρχει διαφορετικός δρόμος, να αντιμετωπίσουμε την βαθιά κρίση, με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες πολιτικές. Χρειάζεται και η Περιφέρεια να υιοθετήσει πολιτικές που θα κάνουν ποιοτικό, οικολογικό, υπεύθυνο τον τουρισμό, ώστε να διατηρεί την ποιότητα του περιβάλλοντος τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Μόνο έτσι η κοινωνία θα κερδίσει μακροχρόνια και θα βγει ζωντανή από την κρίση.
Έχουμε καταθέσει προτάσεις για το πώς μπορεί να υπάρχει ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας για το Ν Αιγαίο προς όφελος ταυτοχρόνως της απασχόλησης, της ευημερίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής. Χρειάζεται, προφανώς, να προχωρήσουμε σε αλλαγές όλων όσα μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και στην καταστροφή, να αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα, να αναζωογονήσουμε μέσα από βαθιές αλλαγές προς πράσινη κατεύθυνση την οικονομία. Δεν προσφέρουν λύσεις, όμως, οι κινήσεις πανικού της κυβέρνησης ή η εξόντωση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος στο όνομα της δημοσιονομικής «εξυγίανσης» και η επιστροφή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε συνταγές που χαρακτηρίστηκαν από παταγώδη αποτυχία και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Η ασυγκράτητη δόμηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα που δυστυχώς για τον τόπο, τα 2 κόμματα εξουσίας αδυνατούν να κατανοήσουν. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν προϋποθέτει καταστροφή του περιβάλλοντος, του τοπίου και του πολιτισμού. Αντιθέτως, οποιαδήποτε σοβαρή απόπειρα ανασυγκρότησης της οικονομίας σε χρονικές κλίμακες αντίστοιχες του μακροχρόνιου δανεισμού της χώρας, προϋποθέτει αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στα παραπάνω. Δεν είναι μόνο θέμα ηθικής ή δικαιοσύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης.

Οι σωστές κινήσεις στο Αιγαίο μπορούν να αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία. Για παράδειγμα, στον ενεργειακό τομέα, το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πετρελαίου στους σταθμούς της ΔΕΗ στα μη διασυνδεμένα με το δίκτυο νησιά, ανέρχεται ετησίως σε 700.000.000 ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί κάθε χρόνο στο ύψος 3 ΕΣΠΑ (που αφορούν το διάστημα 2007-2013). Οι τουρίστες καταναλώνουν κάθε χρόνο περίπου 40-45.000.000 γεύματα τα οποία, όμως, αποτελούνται κυρίως από τρόφιμα τα οποία εισάγονται από άλλες περιοχές αλλά και άλλες χώρες, συμβάλλοντας έτσι στην ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας αντί να τροφοδοτούν την πρωτογενή παραγωγή, την ποιοτική και βιολογική καλλιέργεια και κτηνοτροφία αλλά και την μεταποίηση στα νησιά.

Επομένως, είναι απαραίτητη μια νέα οικονομική πολιτική στην περιφέρεια Ν Αιγαίου που θα δίνει έμφαση στις πράσινες δραστηριότητες, στην τοπικοποίηση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει μια πολύ-επίπεδη πολιτική που βοηθάει να μην εξάγονται οι οικονομικοί πόροι της νησιωτικής περιφέρειας για να εισάγονται καταναλωτικά προϊόντα, πετρέλαιο, τρόφιμα αλλά μέσω αλλαγών στις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες ανακυκλώνονται όλα αυτά τα τεράστια ποσά τοπικά, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και κεφάλαια αναγκαία για περιβαλλοντικές και κοινωνικές υποδομές και επενδύσεις.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ απευθύνεται στους Περιφερειακούς Συμβούλους Ν Αιγαίου, στους Δήμους και στους νησιώτες και προτείνει την έκδοση ενός ψηφίσματος που να εκφράζει την αντίθεσή του ΠΣ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στην διαδικασία του κατεπείγοντος, που έχει επιλέξει για το προωθήσει μέσα στο καλοκαίρι.

Είναι για την Περιφέρεια η ώρα των έργων και όχι των λόγων χωρίς αντίκρισμα. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είχαμε καταθέσει εγκαίρως ερωτήσεις, είχαμε απευθύνει ερωτήματα προς την Περιφέρεια, εδώ και μήνες, που όμως απαξίωσε να μας απαντήσει. Τώρα κρινόμαστε όλοι μας και οι πράξεις ή η αδιαφορία μας θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην ιστορία του Ν Αιγαίου. Οι επόμενες γενιές θα μας κατηγορήσουν όχι για μόνο για όσα κάναμε μέχρι τώρα αλλά και γιατί καταστρέψαμε το μέλλον τους άβουλοι και δειλοί. Εμείς, ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, θα παραμείνουμε η φωνή της συνείδησης. Θέλουμε να αποδείξουν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ότι πράγματι ψηφίζουν κι αυτοί με βάση τη συνείδησή τους. Ας σκεφτεί ο κάθε Περιφερειακός Σύμβουλος αν θα πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ στην καταστροφή ενός πολιτισμού που επιβίωση σε αρμονία με τη φύση για χιλιάδες χρόνια και κινδυνεύει από «μικρούς» πολιτικούς.

Υπογράψτε ως ελάχιστη συμβολή το κείμενο υπογραφών: http://www.egaio.gr/files/keimeno_sigratures_15_7.pdf

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Απολογισμός Α΄ εξαμήνου 2011 της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προχωράμε σε έναν απολογισμό της δράσης μας με σκοπό να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας του Δήμου Λαμίας για τη δραστηριότητα μας.

Στο διάστημα αυτό η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών έκανε ότι μπορούσε για να [...]ανταποκριθεί στο ρόλο της, ως μια ανεξάρτητη αγωνιστική αυτοδιοικητική Κίνηση, να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου κρίνοντας,  προτείνοντας και δημιουργώντας.

Με την εκλογή του Παναγιώτη Στασινού ως δημοτικού συμβούλου, του πρώτου εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών στο Δήμο, μας δίνεται η δυνατότητα να παρεμβαίνουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο στη βάση του Προγράμματος και της Προγραμματικής μας Διακήρυξης.

Συμμετείχαμε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια. Με τη στάση μας προσπαθήσαμε να σταθούμε εποικοδομητικοί για την πόλη της Λαμίας και τα χωριά. Παράλληλα, διατυπώσαμε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την εν γένει λειτουργία του Δήμου. Επίσης, ο Παναγιώτης Στασινός συμμετέχει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και ως αναπληρωματικό μέλος στην Ανώνυμη Μονομετοχική εταιρεία του Δήμου. Ένα μέλος μας συμμετέχει στην Επιτροπή Διαβούλευσης και μέλη μας συμμετέχουν, ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, σε 16 επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου

Στη ιστοσελίδα μας http://www.pepla.gr και στον ιστότοπο http://pepla.blogspot.com, ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών. Δείτε παρακάτω τις σημαντικότερες δράσεις και παρεμβάσεις της Πρωτοβουλίας το διάστημα αυτό των έξι (6) μηνών (με  κλικ επάνω μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα):

1. Ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για:

2. Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για:

3. Παρεμβάσεις στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

4. Δελτία Τύπου – Ανακοινώσεις για:

5. Άλλες δραστηριότητες - πρωτοβουλίες:


Τέλος για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων συναντηθήκαμε και συζητήσαμε με:
-       Τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ανώνυμης Μονομετοχικής
-       Τον Αντιδήμαρχο κ Καλαμπαλίκη
-       Τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης
-       Τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου
-       Το ΔΣ του σωματείου των επαγγελματιών καταστημάτων εστίασης

Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι γνώμες των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις παρεμβάσεις μας και τη δράση μας στο μέλλον. Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν με τις προτάσεις τους και τις συμβουλές τους

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

1.600 χιλιόμετρα σε 35 μέρες! Διάσχιση τρέχοντας του Ε4

Ο Λουκάς Πρατίλας και ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου την 25η Ιουλίου Ολοκλήρωσαν Τρέχοντας το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Τον Ελληνικό Τομέα μέσα σε 35 μέρες. Ξεκίνησαν την 21η Ιουνίου από τη Φλώρινα και έφτασαν στη Ζάκρο της Κρήτης τρέχοντας απόσταση 1.609 χιλιομέτρων και 67.500 μέτρων συνολικής ανάβασης, μιας και το μονοπάτι διασχίζει σχεδόν το σύνολο των Ορεινών Όγκων της Χώρας μας.
Καθημερινά έτρεχαν κατά μέσο όρο απόσταση 60 χιλιομέτρων και[...] κάλυπταν ανάβαση 2.500 μέτρων. Σκοπός της προσπάθειας αυτής ήταν η συλλογή χρημάτων για την «Αλκυόνη», το νοσοκομείο αγρίων ζώων της Πάρου και για τη νέα οικολογική οργάνωση «The Βlack Fish» που σκοπό έχει ακτιβιστικές ενέργειες για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ευρώπης.

Οι δύο δρομείς μεγάλων αποστάσεων κατάφεραν τη πρώτη διάσχιση μιας τεράστιας απόστασης τρέχοντας. Οι διασχίσεις αυτές δεν μπορούν απλά να θεωρηθούν αθλητικά επιτεύγματα αλλά επιτεύγματα της ανθρώπινης θέλησης. Σε αυτές τις προσπάθειες οι δοκιμασίες σωματικές και ψυχικές είναι πολύ σοβαρές. Αναδεικνύουν την εμπειρία, την μακροχρόνια υποδομή απαιτώντας το μέγιστο της φυσικής και πνευματικής τους αντοχής. Η αντοχή στην σωματική και πνευματική καταπόνηση είναι ικανότητα για πολύ λίγους αθλητές.

Ο Λουκάς Πρατίλας, ένας έμπειρος και καταξιωμένος, ορειβάτης κατέχει και την υψηλότερη Ελληνική κατάβαση με ορειβατικά σκι από υψόμετρο 7.000 μέτρων. Ο Δημήτρης Κεχαγιόγλου ένας αθλητής με διακρίσεις και τερματισμούς σε αγώνες σε όλο τον κόσμο. Όπως και στον δικό μας παγκόσμιας δυσκολίας αγώνα «Σπάρταθλον», όπου αριθμεί αρκετούς τερματισμούς.

Η διάσχιση αυτή αποτελεί μια νέα προσέγγιση της αθλητικής προσπάθειας. Έχει πτυχές κοινωνικού ενδιαφέροντος σε μια εποχή που η κρίση στη διάρθρωση των κοινωνικών μας θεσμών είναι πολύ έντονη. Δείχνουν ένα διαφορετικό δρόμο αλλαγής. Προσπάθειας και μόχθου. Κέντρο αυτής της προσπάθειας είναι ο άνθρωπος σα σύνολο και όχι απλά μετρήσιμοι δείκτες αποτελέσματος επιδόσεων.


Ευχαριστούν όλους εσάς που συμμετείχατε στη μοναδική προσπάθεια τους αυτή.


Στέλιος Γκέκας
διαχειριστής του "E4 CHARITY CHALLENGE"
http://www.facebook.com/groups/175569402502000?ap=1

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το πρώτο βραβείο στο Δήμο Δελφών για την "Ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας"

Τα βραβεία του προγράμματος EDEN "Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας" 2011
Πηγή: Express.gr 26/07/11-15:23

Η εκδήλωση βράβευσης των νικητών προορισμών του προγράμματος EDEN "Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας" έτους 2011, πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Τα βραβεία απένειμε στους νικητές η γενική γραμματέας Τουρισμού, Ντίνα Μπέη, η οποία σε ομιλία της, αναφέρθηκε στους [...]στόχους του προγράμματος για την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη ανεπτυγμένων, που προωθούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τη συνεισφορά (του προγράμματος) στην τουριστική ανάπτυξη.

Το θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν "Τουρισμός και Ανάπλαση χώρων και περιοχών".

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον δήμαρχο Δελφών, Νικόλαο Φουσέκη, για το έργο "Ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας", παλιάς συνοικίας της 'Αμφισσας.

Σε συνεργασία με το Δήμο της Άμφισσας και υπό την αιγίδα της κατασκευαστικής εταιρείας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. αναπαλαιώσαμε 5 κτίρια από τα 45 συνολικά του οικισμού της Χάρμαινας ακολουθώντας τον πρωτόγονο τρόπο κτισίματος από ωμή γη. Το έργο με τίτλο «Γενικός σχεδιασμός ελεύθερων χώρων και πιλοτική εφαρμογή επανάχρησης τεσσάρων κτιρίων ιδιοκτησίας Δήμου Άμφισσας» πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 2006 και 2007 ενώ η μελέτη διεξήχθη τις χρονιές 2004 και 2005.

Η σχέση με τα λεγόμενα ‘Ταμπάκικα’ ξεκίνησε με την ανάληψη της σημαντικότερης φάσης της μελέτης η οποία ήταν η δημιουργία της λεπτομερούς αποτύπωσης των παλιών εργαστηρίων, του πέτρινου κοινόχρηστου κτιρίου ‘Τολασίδι’ και του περιβάλλοντος χώρου του οικισμού, από τους Γεωργάκη Χρύσα, Μπουραζά Χρύσα -Αρχιτέκτονες Μηχανικοί- και Γεωργάκης Δημήτρης -Τοπογράφος Μηχανικός.

Η ουσιαστικότερη επαφή με το χώρο και τους παλιούς Ταμπάκηδες έγινε στη φάση της κατασκευής με την ομάδα της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε, της οποίας η έδρα στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο εργαστήριο βυρσοδεψίας. Το έργο αυτό μας προσέδωσε την πολύτιμη εμπειρία και τη χαρά της επαφής με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο κτισίματος με υλικά που γεννά η γη και τελικά γυρνάνε σε αυτή για να ξαναχρησιμοποιηθούν με τον πιο φυσικό τρόπο ανακύκλωσης.


“Κτίσματα που βλασταίνουν στη γη ως λουλούδια… κτίσματα μιας αιώνιας αληθινής αρχιτεκτονικής που είναι συχνά τόσο ‘μοντέρνα’ και ‘νέα’, όσο δεν είναι καθόλου ούτε το πιο τολμηρό γυάλινο κουτί της εποχής μας.”

Άρης Κωνσταντινίδης, 1965

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας για την θερινή πυροπροστασία

(ένα μόνιμα επίκαιρο θέμα)
Ιούλιος 2011

Είμαστε στο μέσο της θερινής περιόδου και η εμπειρία των τελευταίων ημερών πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες όλων μας όσον αφορά τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Κανείς δεν είχε και δεν έχει αυταπάτες ότι οι πυρκαγιές θα σταματήσουν. Δεν μένει λοιπόν παρά να προετοιμαζόμαστε καθημερινά και να οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, η κοινωνία, η αυτοδιοίκηση και η πολιτεία, για την αντιμετώπιση του κινδύνου, με σκοπό κάθε φορά να ελαχιστοποιούμε τα τραγικά αποτελέσματα.

Επιμένουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι στον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας με [...]προτεραιότητα στην πρόληψη και με τις βασικές αρχές, που περιέγραψε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής πριν από αρκετά χρόνια. Επιμένουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται με βάση τους κανόνες της επιστήμης και όχι όποια άλλα συμφέροντα και αντιλήψεις. Στο ισοζύγιο «πρόληψη – καταστολή», το σύστημα πρέπει να γέρνει προς την πρόληψη, πράγμα που θα βοηθήσει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει, με λίγα λόγια, την ενεργοποίηση της κοινωνίας, την ενημέρωση με όλες τις μορφές, την οργανωμένη παρουσία των εθελοντών και των πυροφυλάκων σ’ αυτούς τους δύο κρίσιμους μήνες, που απoμένουν, σε συνδυασμό με τη συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών αντιπυρικής προστασίας στα δάση και τις περιαστικές περιοχές.

Για την οργάνωση της πρόληψης επισημαίνουμε και προτείνουμε τα εξής:
Σε κάθε πόλη και χωριό πρέπει να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με την καταγραφή - αποτύπωση του χώρου ευθύνης και του χάρτη της περιοχής τους, με τους δασικούς δρόμους και την κατάστασή τους από άποψη συντήρησης, με τα πυροφυλάκια, τους κρουνούς, τις υδατοδεξαμενές και τις οργανωμένες ομάδες πυροφυλακής με υπεύθυνους επικεφαλείς δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους(όπου φυσικά υπάρχει η δυνατότητα).

Τα Συντονιστικά Όργανα των Δήμων -που σημαίνει ότι πρέπει να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα- να ελέγξουν σε κάθε χωριό το ΣΧΕΔΙΟ και να αναλύσουν τις ευθύνες των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων, ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η Λοκρίδα και ο Δομοκός. Με ευθύνη του κάθε Συντονιστικού να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, που αποτελούν τα επί μέρους ΣΧΕΔΙΑ και να ελεγχθούν ως προς την πληρότητα και την επάρκειά τους.

Το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο πρέπει να γνωρίζει σήμερα ποιες πόλεις και χωριά, ποιοι Δήμοι στην Περιφέρεια διαθέτουν πλήρες ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Κάθε Δήμος πρέπει να γνωρίζει πόσες και ποιες ομάδες εθελοντών λειτουργούν, τους επικεφαλείς με τους αντικαταστάτες τους, στοιχειώδη υποδομή που διαθέτουν, πόσα και πού πυροφυλάκια είναι στελεχωμένα, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές σε κάθε περιοχή. Να γνωρίζει πόσες χωματερές υπάρχουν, πού είναι και σε τι κατάσταση η κάθε μια από άποψη δασοπροστασίας. Σε συνεργασία με τον ΟΣΕ να γίνει έλεγχος του σιδηροδρομικού δικτύου και να καθαριστούν τα επικίνδυνα χόρτα κοντά στις ράγες. Το ίδιο με τη ΔΕΗ, να ελεγχθεί το δίκτυό της από την άποψη των βραχυκυκλωμάτων στις δασικές περιοχές. Να ελεγχθούν όλοι οι εγκαταλελειμμένοι σκουπιδότοποι αν πληρούν τους κανόνες αντιπυρικής προστασίας.

Είναι σκόπιμο να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση ένα αυστηρό μήνυμα για τους «επαγγελματίες» εμπρηστές, ιδιαίτερα στις περιοχές, που έχουν «καταγραφεί» πυρκαγιές από «άγνωστες αιτίες» και που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, είτε είναι για δημιουργία βοσκοτόπων είτε για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οικοπέδων.

Να δοθεί προτεραιότητα στη στελέχωση 1-2 πυροφυλακίων σε κάθε Δήμο σε 24ωρη βάση και με πλήρη έλεγχο του χώρου ευθύνης τους, με έμφαση στους χώρους υψηλού κινδύνου και στην ανάπτυξη ενός σχεδίου ενεργοποίησης του δημότη. Αν στελεχωθούν αυτά τα πυροφυλάκια, σε κάθε Δήμο και Περιφερειακή Ενότητα, σε 24ωρη βάση και με διαδημοτική συνεργασία, νομίζουμε ότι καλύπτεται ένας σημαντικός κίνδυνος με σχετικά μικρό κόστος. Τα χρήματα που έχουν δοθεί στους Δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών, να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην οργάνωση της πρόληψης. Γι’ αυτό ο κάθε Δήμος θα πρέπει να ανακοινώσει, όπως προβλέπεται άλλωστε, την κατανομή αυτών των δαπανών αναλυτικά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει σε καθημερινή βάση πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο δάσος. Να έχει χάρτη με όλους τους δασικούς δρόμους που έχουν βατότητα, την καταλληλότητά τους, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές σε κάθε περιοχή.

Η Δασική Υπηρεσία να συμμετάσχει στην πρόληψη και την καταστολή κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο από το σχέδιο της πρόληψης και της καταστολής να απουσιάζει η Δασική Υπηρεσία εντελώς, λες και δεν είναι δικό της θέμα το δάσος. Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών, μέχρι τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας για τα κομένα κυπαρίσσια στο κτίριο Πλατή

Μετά το κόψιμο των κυπαρισσιών στο κτίριο Πλατή,
σειρά έχουν τα πλατάνια της Πλ Λαού και της Πλ Ελευθερίας

Κόπηκαν και τα αιωνόβια κυπαρίσσια στο διατηρητέο κτίριο Πλατή της οδού Αχιλλέως και Δυοβουνιώτη. Δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι έχει με αυτά τα δέντρα η δημοτική αρχή. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τόση επιμονή να τα κόβει, και μάλιστα στη μέση. Εκτός κι αν πρέπει να εξαφανιστούν από την πόλη, επειδή θεωρούνται «αρχέγονα δέντρα του παραδείσου» και φυτεύονται στα νεκροταφεία. Το ίδιο είχε γίνει πριν τέσσερεις μήνες στην Νέα Άμπλιανη, στην οδό Χαλκομάτας. Και έγινε αυτό χωρίς καμιά συζήτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έκοψαν τα δέντρα στο χώρο του διατηρητέου κτιρίου, τα οποία ήταν απόλυτα συνδεδεμένα με την ιστορία του. Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Γιατί;

Η δικαιολογία ότι [...]ήταν επικίνδυνα να σπάσουν, δεν στέκει. Δεν έχουμε προηγούμενο στη Λαμία να πέσει κυπαρίσσι. Αλλά, αν υπάρχει κίνδυνος να πέσει - τέτοιος κίνδυνος υπάρχει για όλα τα δέντρα, ακόμα και για τα κτίρια - υπάρχουν τρόποι αυτό να εξασφαλιστεί: το δένεις από κάπου να είναι «αθάνατο»• και να μην κουνιέται μάλιστα. Ακούγαμε παλιότερα ότι κινδυνεύει ο πέτρινος τοίχος και ότι έκανε ρωγμές από τις ρίζες. Οι ρίζες του κυπαρισσιού δεν απλώνονται. Αν όμως κινδύνευε ο τοίχος, έπρεπε να φτιαχτεί ο τοίχος, όχι να κόψουμε τα δέντρα. Αλλά, και πάλι, δεν κόπηκαν στη ρίζα, τα έκοψαν στη μέση...

Σειρά έχουν τώρα τα πλατάνια - διατηρητέα κι αυτά μνημεία της φύσης - της Πλατείας Λαού, ο πλάτανος της Πλατείας Ελευθερίας, τα πεύκα της Πλατείας Διάκου, ο πλάτανος της Βύρωνος -αυτός κι αν είναι επικίνδυνος…, έχει περάσει πάνω από το δρόμο-, τα κυπαρίσσια της Δυοβουνιώτη και φυσικά όλα τα πλατάνια της οδού Λαρίσης και της Τυμφρηστού. Ας σοβαρευτούμε. «Τριακοσίων κακών, μύρια έπονται», όπως λέμε. Αφού χτίσαμε, τσιμεντάραμε, ασφαλτοστρώσαμε, φτιάξαμε τα γυάλινα σπίτια μας και τις όμορφες πολυκατοικίες μας, τώρα μας φταίνε τα δέντρα και μας εμποδίζουν• και με ευκολία εφαρμόζουμε τη λογική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Στον αντίποδα αυτής της λογικής είναι η πρόταση: να γίνει προσπάθεια καταγραφής όλων των δέντρων της Λαμίας, με προτεραιότητα στα αυτόχθονα είδη, να φωτογραφηθούν, να κωδικοποιηθούν κατά είδος, να μπουν σε χάρτες και σε ηλεκτρονικό αρχείο, αλλά και να τοποθετηθεί καρτελάκι στο καθένα με το είδος, την ηλικία (περίπου), την ιστορία του, αν έχει, και να ξεκινήσει μια ιδιαίτερη φροντίδα, ακόμα και από εθελοντές. Πρέπει να επικρατήσει η λογική «φροντίζουμε τα δέντρα μέχρι να γεράσουν» και δεν τα σκοτώνουμε πριν γεράσουν.

«Για πολλούς από εμάς, η αξία των δέντρων είναι αυτονόητη και προφανής, αν και άρρητη: δεν μπορούμε εύκολα να την προσδιορίσουμε παρά μόνο περιγραφικά, συναισθηματικά, υποκειμενικά…. Για πολλούς από εμάς τα δέντρα είναι κατά κάποιον τρόπο η πατρίδα μας. Και η αξία τους είναι προφανής: έχουν αυτό που λέγεται «εγγενής αξία», έχουν αξία επειδή υπάρχουν.» όπως γράφει ο Μιχάλης Αναστασιάδης στο περιοδικό Ευεξία και Διατροφή τ. 50 7ος-8ος 2011 «Η αξία ενός δέντρου, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ)»

Δείτε συνημμένα ολόκληρο το άρθρο του Μ Αναστασιάδη, στο οποίο βάζει τη διάσταση της πραγματικής αξίας των δέντρων στις πόλεις. Ο Μ Αναστασιάδης είναι Γεωπόνος Γ.Π.Α., MSc Περιβαλλοντικής Πολιτικής & Διαχείρισης, Εργασία: Δ. Σπάρτης. Μέλος Συντ. Επιτρ. Θ.Ο. «Γεωργία - Τρόφιμα» των Οικολόγων-Πράσινων, Ιδρ. Μέλος «Γεωπόνοι του Κόσμου»
Τίποτα όμως δεν χάνεται, αν εμείς δεν το αφήσουμε να χαθεί
δείτε πώς ήταν πέρυσι το κυπαρίσσι

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη έκρηξη εξόρυξης βωξίτη στα Καστέλλια


Μ Η Ν Υ Τ Η Ρ Ι Α
Α Ν Α Φ Ο Ρ Α


Προς
τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ΑΜΦΙΣΣΑΣ



Την Παρασκευή 17.06.2011, περί ώρα 16.00 μμ, σημειώθηκε ανεξέλεγκτος έκρηξη σε μεταλλευτική εκμετάλλευση βωξίτη σε κορυφή πλησίον του «Άη Βασίλη» στη θέση εξόρυξης «ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΕΡΑ 5-6-7».
Από την έκρηξη προκλήθηκε κατολίσθηση και καταστράφηκε μικρό αλλά ουσιώδες τμήμα του αρδευτικού δικτύου του Δ.Δ. ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ.
Εβλήθη επίσης ο επαρχιακός δρόμος Καστελλίων - Καλοσκοπής και υπήρξε κίνδυνος για [...]
τα διερχόμενα οχήματα, τους διαβάτες (το σημείο είναι χώρος περιπάτου), τα εγγύς ευρισκόμενα ποιμνιοστάσια και το ζωικό κεφάλαιο αυτών. Τέλος σημειώθηκε ζημιά στο ανάγλυφο του βουνού, στη δασοκάλυψη της πλαγιάς και τα πλατάνια της κοίτης του Κηφισού ποταμού.
Τη Δευτέρα και τη Τρίτη ενημερώθηκαν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες για το συμβάν, ήτοι:
• Α.Τ. Γραβιάς
• ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λυκούργου 9 ΑΘΗΝΑ
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 2951/21.06.2010 τηλ. 210 3240958(κα Μυλωνά στο Πρωτόκολλο)
• Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Πατησίων 147 ΑΘΗΝΑ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αρ. πρωτ. 128205/21.06.2011 τηλ. 210 8645125 κος Παπακωνσταντίνου
• ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ (για ΚΕΠΠΕ)
Αρ. Πρωτ. 39416/1814/23.06.2011
Σημειωτέον ότι η αίτηση στάλθηκε με fax στις 20.06.2011, αλλά μόλις ύστερα από 2 ημέρες ανακάλυψα ότι ουδείς ασχολήθηκε με την αίτηση μου. Έτσι την Τετάρτη εστάλη με fax στο Κ.Ε.Π., γιατί το πρωτόκολλο της Περιφέρειας δεν έχει συσκευή fax, και από εκεί παρελήφθη και πρωτοκολλήθηκε ύστερα από επανειλημμένα τηλεφωνήματα.
Από όλα τα διακινηθέντα έντυπα σας επισυνάπτω φωτοτυπίες.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα καμιά επέμβαση κρατικής Υπηρεσίας έχει υποπέσει στην αντίληψή μου και η καταστροφή συνεχίζεται με ρίψη μπαζών στις κλιτύες του βουνού επί καθημερινής βάσεως, παρακαλώ όπως διερευνήσετε:
1. Αν για τη συγκεκριμένη εξόρυξη η εταιρεία έχει στη διάθεσή της όλες τις απαραίτητες άδειες.
2. Αν τηρούνται οι όροι της Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει της οποίας επετράπη στην εταιρεία η εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος.
3. Αν τηρούνται οι όροι περί χρήσεως εκρηκτικών.
4. Αν τηρούνται οι όροι της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων .
5. Αν μετά την ανεξέλεγκτη έκρηξη και κατολίσθηση (τα παραπάνω συνιστούν σαφή παράβαση των εγκεκριμένων όρων) έπρεπε να διαταχθεί άμεση διακοπή εργασιών μέχρι να εγκριθούν νέοι όροι τόσο για την υφιστάμενη εκμετάλλευση όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.
6. Αν καταγράφηκαν οι προκληθείσες ζημίες, αν κοστολογήθηκαν και πως πρέπει να γίνει η αποκατάσταση αυτών,
7. Αν η αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου Καστελλίων έγινε σύμφωνα με εγκεκριμένες μελέτες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και με εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων. Και αν οι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες ενήργησαν σύννομα για την αποκατάσταση της ζημιάς.
8. Αν τίθεται θέμα ασφάλειας των κατοίκων και των περιουσιών, του, σε απόσταση αναπνοής ευρισκομένου, Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελλίων
9. Αν από τη διερεύνηση των ανωτέρω προκύπτει ότι τελέσθηκαν αδικήματα, από πλευράς εταιρείας - υπεργολάβων αυτής
10. Αν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενήργησαν με τρόπο που τους επιβάλει η νομοθεσία και αντιμετώπισαν έγκαιρα και άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση να καταλογισθούν ευθύνες.
11. Να ερευνηθεί αν οι κάθε είδους χορηγίες που λαμβάνουν Κρατικές και αυτοδιοικητικές Υπηρεσίες από τις εταιρείες(π.χ. τροφοδοσία καυσίμου κίνησης οχημάτων από δεξαμενές καυσίμων των εταιρειών, χορηγία 2000ευρώ για καθαρισμό αυλακιών) επηρεάζουν τα αντανακλαστικά τους και κατά πόσο αυτές κινούνται στα όρια της νομιμότητας.
12. Δεδομένου ότι υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο παρακρατικής δράσης (εμπρησμός οικίας Στεφ. Κόλλια στη Καλοσκοπή, Αντισυγκέντρωση στην Αποστολιά) στο νομό μας από αυτούς που επιθυμούν τη ληστρική εκμετάλλευση του Βωξίτη, ερευνήσετε ποιοί απειλούν, με εκφράσεις του τύπου «θα σου κάψουμε το σπίτι - θα χυθεί αίμα», όσους έχουν διαφορετική άποψη.

Επειδή η μέχρι τώρα εμπειρία με έχει διδάξει ότι στο Νομό Φωκίδας η εκμετάλλευση του Βωξίτη γίνεται ασύδοτα, ανεξέλεγκτα και ληστρικά καταφεύγω σε σας με την ελπίδα ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και η έρευνα σας θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, φάρο αλλά και ασπίδα προστασίας για όλους εκείνους που μάχονται για το δίκαιο, τις ζωές τους, τις περιουσίες τους, την αξιοπρέπεια τους, το περιβάλλον και κυρίως για το δικαίωμα να ζουν ως ελεύθεροι πολίτες.

Με απεριόριστο σεβασμό
Καστέλλια 02.07.2011
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
τηλ 22650 91291
κιν 6947 433997
alamana@hol.gr



Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ για τον αυτοκινητόδρομο Βόλου - Αντίρριου

Όχι μέσα από την κοιλάδα του Σπερχειού
η χάραξη του αυτοκινητόδρομου «Βόλος – Αντίρριο»

Λαμία, Ιούλιος 2011

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι απαλλοτριώσεις, στο ύψος του Κόμματος, και μέχρι την κοίτη του Σπερχειού, για τη σχεδιαζόμενη χάραξη του αυτοκινητόδρομου Βόλου - Αντίρριου. Ένα έργο, που δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί και που δεν έχουν εξεταστεί τα νέα δεδομένα, τα οποία προκύπτουν τόσο από την εμπειρία της κατασκευής των τριών άλλων αξόνων(ΠΑΘΕ, ΣΓΥΤ του ΟΣΕ, Ε65), όσο και από τη σημερινή συγκυρία και την οικονομική δυσκολία εξέλιξης των μεγάλων έργων στη χώρα μας. Ποια είναι, κατά τη γνώμη μας, αυτά τα δεδομένα:
1. Η κατασκευή, και λειτουργία ήδη, του ανισόπεδου κόμβου στο ύψος των Θερμοπυλών για το δρόμο “Θερμοπύλες – Άμφισσα – Πάτρα”, ο οποίος κόμβος δεν [...]υπήρχε, όταν σχεδιαζόταν η αναφερόμενη χάραξη.
2. Το ότι το έργο αυτό δεν έχει ακόμα δρομολογηθεί και δεν έχει μπει στον επίσημο Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Μεταφορών.
3. Η καταστροφή του πιο εύφορου τμήματος του κάμπου του Σπερχειού, γη υψηλής παραγωγικότητας για τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας της χώρας μας και της σημασίας του πρωτογενούς τομέα.
4. Η πλήρης αναστάτωση και η κατάργηση ουσιαστικά της προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000, για την οποία έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση και με τη ζημιά που προκαλεί η διέλευση του Ε65 και της ΣΓΥΤ του ΟΣΕ
5. Και φυσικά το ερώτημα είναι, κατά πόσο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε μια τέτοια εποχή ένας ακόμη κλειστός αυτοκινητόδρομος με τέτοιο κόστος,

Θυμίζουμε ότι στις 10/7/2006 ο τότε Νομάρχης κ Χειμάρας μαζί με τον Δήμαρχο Λαμίας και τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου είχαν υποβάλει Υπόμνημα προς τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιά, όπου, μεταξύ άλλων, ζητούσαν τα εξής: «Η μελέτη του συστήματος των έργων και των ΠΑΘΕ και Ε65, εκπονήθηκε με την παραδοχή ότι ο οδικός άξονας προς Άμφισσα – Αντίρριο μελλοντικά θα ακολουθήσει νέα χάραξη (από την περιοχή της ΠΕΟ Λαμίας – Αθηνών). Η παραδοχή αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη σημερινή σύνδεση του δρόμου με τον ΠΑΘΕ στις Θερμοπύλες. Έχοντας υπόψη τη γεωμορφολογία της περιοχής, ο άξονας προς Άμφισσα – Αντίρριο, να έχει αφετηρία τον Α/Κ Θερμοπυλών»

Ζητούσαν με λίγα λόγια να μην διασχίζει διαγώνια τον παραγωγικό κάμπο του Σπερχειού ο οδικός άξονας/μεγάλος αυτοκινητόδρομος «Βόλου – Αντίρριου», ο οποίος θα ολοκληρώσει την καταστροφή της κοιλάδας και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα, αυτά που τώρα όλοι διαπιστώνουμε. Πρότειναν ο νέος αυτοκινητόδρομος να αξιοποιήσει τον ανισόπεδο κόμβο των Θερμοπυλών και να ακολουθήσει την υπάρχουσα χάραξη. Αντί γι΄ αυτό δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες των απαλλοτριώσεων και των μελετών που προβλέπονται.

Τα λάθη και οι αστοχίες δεν δικαιολογούνται όταν επαναλαμβάνονται. Είναι υποχρέωσή μας να φέρουμε ξανά τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους, πριν είναι αργά, όπως σήμερα λένε ότι είναι αργά για τον Ε65 να συζητάμε οποιαδήποτε βελτίωση της χάραξης.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Μεταλλεία στην Οίτη και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Όταν κάποιοι συγκινούνται με την ομορφιά της Οίτης,
κάποιοι άλλοι μετράνε τα ευρώ που θα βγάλουν από τα έγκατά της,
αδιαφορώντας για τη γη που δεν τους ανήκει.

Το 2011 είναι μια χρονιά ιδιαίτερα ευχάριστη για τις μεταλλευτικές εταιρείες, αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εγκρίνει συνεχώς νέες θέσεις για εξόρυξη κοιτασμάτων, υποσχόμενο έτσι νέα υποβάθμιση του περιβάλλοντος και προοπτικές για ένταση της κλιματικής αλλαγής. Η πράσινη πολιτική του ΠΑΣΟΚ εξαντλήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του και [...]με άλλοθι την Τρόικα και το Μνημόνιο, δίνεται το πράσινο φως στις ιδιωτικές μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις των εταιρειών που από καιρό καραδοκούσαν σε Χαλκιδική, Βόρεια Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και αλλού, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε άλλη μορφή ανάπτυξης στις περιοχές αυτές. Οι τοπικές κοινωνίες και – ακόμα και όσοι υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες επενδύσεις – γνωρίζουν πολύ καλά ότι το μνημόνιο είναι το άλλοθι της κυβέρνησης στην τελευταία της προσπάθεια να πείσει ότι πάνω από όλα βάζει το «εθνικό συμφέρον» και αγωνίζεται για το καλό του ελληνικού λαού. Με αυτό το σκεπτικό, η παράδοση του εθνικού φυσικού και ορυκτού πλούτου στο λόμπι των μεταλλευτικών εταιρειών παρουσιάζεται ως «θυσία» για την πρόοδο της χώρας και η καταστροφή των ορεινών οικοτόπων και οικισμών ως «επιβεβλημένη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο». Σημαντική λεπτομέρεια: οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται αρνούνται να θυσιαστούν και να προσφέρουν στο συγκεκριμένο βωμό….
Με την ίδια ευκολία που η πράσινη ανάπτυξη λησμονήθηκε από τους στόχους της κυβέρνησης, η δασοπροστασία και η απόλυτη ανάγκη προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων με ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας έγιναν… άγνωστες έννοιες στο λεξιλόγιο των κυβερνητικών αρμόδιων. Δεν εκπλήσσεται, φυσικά, κανείς. Οι κατέχοντες πώς έχουν τα πράγματα απλά αναγνωρίζουμε το πιο σκληρό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί με αποφάσεις κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επιτεύχθησαν τα σημαντικότερα πλήγματα στην ελληνική Δασοπονία και χάθηκαν οι ευκαιρίες να αποτελέσει αυτή ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο για την οικονομία της υπαίθρου.
Τη στιγμή, λοιπόν, που ο ΟΗΕ κηρύσσει το 2011 σε Παγκόσμιο Έτος για τα Δάση και καλεί σε παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος εξαντλεί την ευαισθησία του (επενδύοντας επικοινωνιακά) στους δασικούς χάρτες της Αττικής και παραδίδει χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων για μεταλλεία. Τη στιγμή που οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ήδη ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα ελατοδάση και τη σπουδαιότητα των ελατοδασών στην παγκόσμια βιοποικιλότητα, το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος παραδίδει τα ελατοδάση του Εθνικού Δρυμού Οίτης στις ιδιωτικές εταιρείες για λόγους «εθνικού συμφέροντος»!
Στα ερωτήματα των Οικολόγων Πράσινων προς το Υπουργείο για τα μετρήσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν σε σχέση με ποιες άλλες μορφές εκμετάλλευσης της Οίτης τα μεταλλεία είναι η πλέον συμφέρουσα λύση, οι απαντήσεις ήταν ανεπαρκείς και άστοχες. Στα ερωτήματα για τη δημιουργία τοπικής οικονομίας και θέσεων απασχόλησης στο νομό: ομοίως. Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει σαφείς απαντήσεις γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να συλλέξει τα σχετικά στοιχεία και να σχεδιάσει εναλλακτικές πολιτικές ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Οίτης, γεγονός που αποκαλύπτει την υποκρισία περί «εθνικού συμφέροντος». Και το χειρότερο είναι ότι – για σειρά ετών και επί άλλων υπουργών περιβάλλοντος – έκλεισε τα αυτιά σε όλους τους φορείς που είχαν κάτι ρεαλιστικό να προτείνουν για μια βιώσιμη ορεινή οικονομία, σύμφωνη με τις επιταγές του συντάγματος για προστασία του εθνικού πλούτου και της ΕΕ για οικονομία από τα φυσικά και, κυρίως, τα δασικά οικοσυστήματα.
Με άλλα λόγια, η ορεινή Φθιώτιδα οδηγήθηκε στην ερήμωση (με χρόνια απουσία μέριμνας και πολιτικής) όταν άλλες παρόμοιες ευρωπαϊκές περιοχές αναπτύχθηκαν οικονομικά εκμεταλλευόμενες συγκριτικά πλεονεκτήματα παρόμοια με της Οίτης. Είναι σαφές, βεβαίως, ότι η ερημωμένη εικόνα της διευκολύνει στην αποδοχή της ενδιαφερόμενης μεταλλευτικής εταιρείας, μιας και οι ελάχιστες εποχικές θέσεις εργασίας που θα προσφέρει, θα φανούν ως «μάννα εξ ουρανού» σε κάποιους ορεινούς κατοίκους. Και δεν είναι τυχαίο ίσως που χρόνια τώρα καμία κυβέρνηση δεν προστάτεψε αποτελεσματικά τον Εθνικό Δρυμό, δεν διεύρυνε τα όρια προστασίας του και δεν όρισε τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας ως όφειλε, αγνοώντας τις εκκλήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και επιστημόνων.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περιφέρεια και Δήμοι – οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά των μεταλλευτικών επενδύσεων. Οι αιρετοί σε αυτή εκλέχθηκαν για να υπερασπιστούν και προωθήσουν το δημόσιο συμφέρον του φθιωτικού λαού και όχι το «εθνικό συμφέρον» που επιβάλλεται από το μεταλλευτικό λόμπι. Κάθε απόκλιση από αυτό το σκοπό αποτελεί εξαπάτηση της τοπικής κοινωνίας και οι αιρετοί θα φέρουν την ευθύνη για τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή που θα προκαλέσουν τοπικά οι εξορύξεις.
Οι αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να ακούσουν τις φωνές των κατοίκων της Οίτης που αντιδρούν στο ξεπούλημα και την καταστροφή του τόπου τους, για τον οποίο αγωνίστηκαν με αυτοθυσία τόσοι άνθρωποι των ορεινών χωριών – ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.
Οφείλουν να μεριμνήσουν για την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στα ορεινά χωριά, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ξενώνες, κ.ά., που δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης αν η περιοχή μετατραπεί σε απέραντο εργοτάξιο.
Οφείλουν να προστατεύσουν το περιβάλλον της Οίτης για το λαό της Λαμίας, για τον οποίο σε περιόδους κρίσης και μη, τα ορεινά χωριά αποτελούν οικονομικό και ποιοτικό προορισμό για αναψυχή και διέξοδο στα καθημερινά του προβλήματα, αλλά και πραγματικό καταφύγιο – στήριγμα στην οικιακή οικονομία του λόγω της παραγωγής τοπικών προϊόντων στα χωριά σε οικογενειακή κλίμακα.
Οφείλουν να προτάσσουν ως ακράδαντο αντεπιχείρημα στην «αξιοποίηση» που επιχειρείται το παράδειγμα της όμορης Γκιώνας, που καταληστεύθηκε, καταστράφηκε και ρήμαξε, χωρίς ποτέ να δούμε το «εθνικό συμφέρον» και χωρίς ποτέ η Φωκίδα να απαλλαγεί από τη φτώχεια και την υποβάθμιση.
Οφείλουν, τέλος, οι αιρετοί να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, καθώς και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παίξει αρνητικό ρόλο στις εξελίξεις, αποφεύγοντας να σχεδιάσει βιώσιμες πολιτικές για την Οίτη και να αξιοποιήσει ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας.
Η περίοδος της άγνοιας και της αθωότητας έχει περάσει.
Τώρα πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις, μισόλογα και υπεκφυγές. Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας!

Βασιλική Νάκου
Δασοπόνος,
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το ΦΕΚ Μεταβίβασης των Μεταλλευτικών Δικαιωμάτων στην εταιρεία της Οίτης


Στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 45/23.1.2001 καταχωρήθηκε η μεταβίβαση των δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας και των μισθωτικών δικαιωμάτων (παραχωρήσεις μεταλλείων), που ανήκαν στην υπό εκκαθάριση εταιρεία "Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας ΜΒΝΕ Α.Ε.", στη σημερινή εταιρεία. Εκατόν εφτά [107 (!!)] συνολικά μεταλλευτικές θέσεις στους πέντε νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φωκίδας και Φθιώτιδας παραχωρήθηκαν

Αυτό φυσικά δείχνει ότι σε καμιά περίπτωση η τύχη των εργαζομένων της εταιρείας κρίνεται από τον Κοκκινόβραχο και τις Κοπρισιές...
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 45
23 Ιανουαρίου 2001
………………………………………………………………………………
(4)
Έγκριση μεταβιβάσεως μεταλλευτικών δικαιωμάτων
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Με την Δ8.Δ.Φ6/138/10.1.2001 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης εγκρίνεται, κατά τα άρθρα 74, 75 και 76 του Μεταλλευτικού Κώδικα η μεταβίβαση των δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας και των μισθωτικών δικαιωμάτων που ανήκαν στην υπό εκκαθάριση εταιρεία «Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνας, Μεταλλευτικαί, Βιομηχανικαί και Ναυτιλιακαί Εργασίαι Α.Ε.» προς την Ομ. εταιρεία με την επωνυμία «Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις Ι. Βαρδινογιάννη και Σια Ο.Ε» σύμφωνα με το υπ’ 7608/2000 συμβόλαιο της Συμβολαιογράφου Αθηνών Παναγιώτας Στασινοπούλου επί των κάτωθι παραχωρήσεων
Α. Δικαιώματα Μεταλλειοκτησίας
Παραχώρηση
1. μεταλλείου 146 Ν Αττικής
2. » 196 »
3. » 214 »
4. » 247 »[...]
5. » 248 »
6. » 249 »
7. » 277 »
8. » 278 »
9. » 279 »
10. » 280 »

11. » 287 »

12. » 294 »

13. » 296 »

14. » 298 »

15. » 303 »

16. » 336 »

17. » 337 »

18. » 351 Ν Βοιωτίας

19. » 352 »

20. » 360 »

21. » 328 »

22. » 329 »

23. » 355 »

24. » 344 »

25. » 343 »

26. » 252 » κατά ποσοστό 75%

27. » 253 » κατά ποσοστό 70%

28. » 254 » » 50%

29. » 255 » » 75%

30. » 256 » » 70%

31. » 257 » » 75%

32. » 258 » » 70%

33. » 313 Ν. Φθιώτιδος

34. » 315 »

35. » 305 »

36. » 320 »

37. » 332 »

38. » 333 »

39. » 334 »

40. » 354 »

41. » 335 »

42. » 355 »

43. » 389 »

44. » 362 »

45. » 387 »

46. » 390 »

47. » 372 »

48. » 373 »

49. » 381 »

50. » 366 »

51. » 367 »

52. » 397 »

53. » 398 »
(Χάνι Παπαμίχου - Καραβάκι)
54. » 371 »

55. » 209 Ν. Φθιώτιδος κατά ποσοστό 10%
(Δυο βουνα - Κοπρισιες - Δραγασιες )

56. » 275 Ν. Φωκίδος

57. » 276 »

58. » 277 »

59. » 278 »

60. » 279 »

61. » 287 »

62. » 288 »

63. » 289 »

64. » 294 »

65. » 254 »

66. » 293 »

67. » 255 »

68. » 256 »

69. » 257 »

70. » 258 »



71. Παραχώρηση

Μεταλλείου 292 Ν. Φωκίδος

72. » 290 »

73. » 340 »

74. » 318 »

75. » 370 »



Β. Μισθωτικά Δικαιώματα

1. Παραχώρηση

Μεταλλείου 244 Ν. Αττικής

2. » 281 »

3. » 290 »

4. » 292 »

5. » 295 »

6. » 302 »

7. » 317 »

8. » 286 Ν. Φωκίδος

9. » 299 »

10. » 157 Ν. Φθιώτιδος

11. » 227 » (Κοκκινόβραχος...)

12. » 336 »

13. » 317 »

14. » 284 »

15. » 291 Ν. Ευβοίας

16. » 302 »

17. » 303 »

18. » 304 »

19. » 306 »

20. » 308 »

21. » 309 »

22. » 314 »

23. » 321 »

24. » 323 »

25. » 324 »

26. » 325 »

27. » 326 »

28. » 333 »

29. » 375 »

30. » 395 »

31. » 330 Ν. Βοιωτίας

32. » 209 Ν. Φθιώτιδος κατά ποσοστό 90%.
(Δυο Βουνά - Κοπρισιές - Δραγασιές)


Με εντολή Υφυπουργού

Ο διευθυντής

ΔΗΜ. ΠΑΪΤΑΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την δασοπυροπροστασία



Οι φετινές δασικές πυρκαγιές έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας και – όπως φαίνεται από δηλώσεις και ανακοινώσεις των αρμοδίων – ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμη έτοιμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες, πλέον, ανάγκες δασοπροστασίας.
• Οι τεράστιες καθυστερήσεις και παραλείψεις στις απαιτούμενες ενέργειες, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οδηγούν σήμερα σε ελλείψεις στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στη συντήρηση και αξιοποίηση των πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και σε υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος, που παρουσιάζεται μειωμένο σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό.
• Παρά τα σχετικά αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία, το εθελοντικό δυναμικό δεν έχει ενισχυθεί και αξιοποιηθεί.
• Οι ενισχύσεις προς την αυτοδιοίκηση για εργασίες πρόληψης δασικών πυρκαγιών υπογράφηκαν μόλις πριν 15 μέρες και δεν είναι βέβαιο πόσο καιρό θα πάρει να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν.
• Αβέβαιο είναι και κατά πόσο οι ΟΤΑ είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτων αναγκών σε περίπτωση κινδύνου.
Παράλληλα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου μας προετοιμάζει ήδη για τα χειρότερα. Με τις δηλώσεις του στη Βουλή για το «τι θέλουμε να είναι δάσος», υποβιβάζει τη δασοπροστασία από θέμα εθνικής σημασίας σε ζήτημα υπό διαπραγμάτευση. Ήδη με την ανάληψη του υπουργείου σηματοδότησε δυστυχώς μια «νέα εποχή» για τα δασικά οικοσυστήματα, με ευνοϊκά μέτρα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων αντί για την κατεδάφισή τους και με διαβεβαιώσεις για γρήγορη ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικά εμπόδια (fast track). Τι κι αν ο ΟΗΕ κηρύσσει το 2011 σε Παγκόσμιο Έτος για τα Δάση και καλεί σε παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής; Η ελληνική κυβέρνηση που κάποτε υποσχόταν «πράσινη ανάπτυξη», τώρα αναβιώνει τη λογική του 1970 για επενδύσεις «εθνικού συμφέροντος» άνευ όρων παντού.
Αναρωτήθηκε άραγε ποτέ ο υπουργός αν νομιμοποιείται πολιτικά και ηθικά να «κάνει στάχτη» τα δασικά οικοσυστήματα στο βωμό μιας κοντόφθαλμης και αδιέξοδης πολιτικής για την κρίση; ;

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: 6983903061 6932 705289