Σελίδες

http://www.e-ecology.gr

Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Κορινθιακός κόλπος SOS

http://www.prasinomple.gr/news_Full.asp?articleID=723

Τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα του πυθμένα του Κορινθιακού υπολογίζεται ότι καλύπτει η κόκκινη λάσπη, το απόβλητο που προκύπτει κατά την παραγωγή της αλουμίνας από το εργοστάσιο στα Άσπρα σπίτια.
Επί σαράντα έτη και πλέον η μονάδα παραγωγής αλουμίνας στην περιοχή αυτή του Κορινθιακού απορρίπτει στον κόλπο εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης, ρυπαίνοντας και μολύνοντας τα νερά, απειλώντας τη δημόσια υγεία.
Η έκχυση της κόκκινης λάσπης στον κόλπο των Αντικύρων πραγματοποιείται με υποθαλάσσιους μεταλλικούς αγωγούς μήκους 2 χιλιομέτρων οι οποίοι εκβάλουν σε βάθος νερού περίπου 110μ.
Από τον Ιανουάριο του 2006 αποφασίστηκε μετά από πιέσεις προς την εταιρεία να ξεκινήσει την μείωση της κόκκινης λάσπης που απορρίπτεται στον Κορινθιακό.
Αυτό θα γινόταν με την με την τοποθέτηση μιας φιλτρόπρεσας η οποία θα συγκρατούσε το 1/3 της κόκκινης λάσπης , με προοπτική τον επόμενο Γενάρη να λειτουργήσει η δεύτερη φιλτρόπρεσα και τον μεθεπόμενο Γενάρη ή τρίτη .
Με 1.06 τόνους κόκκινης λάσπης ανά τόνο παραγόμενης αλουμίνας, η συνολκή κόκκινη λάσπη που διοχετευόταν στον Κορινθιακό έφτανε τις 800.000 τόνους!
Μάλιστα η Εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα απορροφήσει και την υπάρχουσα στο βυθό κόκκινη λάσπη η οποία είχε σχηματίσει δύο τεράστιους λόφους με ύψος 75 μέτρων ο καθένας.
Η κόκκινη λάσπη μπορεί να σταμάτησε να πέφτει στον Κορινθιακό όμως το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει γιατί στον κόλπο των Αντικύρων υπάρχουν οι δύο λόφοι με την λάσπη που πρέπει οπωσδήποτε να απορροφηθούν. Γιατί από τους λόφους αυτούς η λάσπη σκορπίζεται σε ολόκληρο τον Κορινθιακό και τον μολύνει ακόμα και με καρκινογόνες ουσίες.
Οι έρευνες που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη έχει πλέον καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόλπου των Αντικύρων αλλά και του Κορινθιακού κόλπου. Συγκεκριμένα:
(α) Στον κόλπο των Αντικύρων, δίπλα στους υποθαλάσσιους αγωγούς που απορρίπτουν την κόκκινη λάσπη, έχουν δημιουργηθεί δύο λόφοι κόκκινης λάσπης ύψους 25 μέτρων.
(β) Στο πυθμένα του κόλπου των Αντικύρων η κόκκινη λάσπη καλύπτει 16 km2, ενώ στον πυθμένα της κεντρικής λεκάνης του Κορινθιακού κόλπου καλύπτει επιφάνεια 277 km2. Δηλαδή, η κόκκινη καλύπτει περίπου 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου.
Αν και η κόκκινη λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων ωστόσο, η επίδραση της κόκκινης λάσπης στους θαλάσσιους οργανισμούς και κατ΄ επέκταση στη δημόσια υγεία, μέσα από τη χρόνια κατανάλωση αλιευμάτων από την περιοχή, δεν έχει μελετηθεί συστηματικά.
Τα περισσότερα όμως είναι βλαβερά και επικίνδυνα γιατί έχουν την τάση να συσσωρεύονται στους οργανισμούς και να επιδρούν τοξικά στα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους. Τέτοια χαρακτηριστικά έχουν για παράδειγμα ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο.
Μερικές από τις επιπτώσεις της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων στους οργανισμούς είναι η μείωση της ανάπτυξης, οι αλλαγές στο μεταβολισμό αλλά και οι διαταραχές στην αναπαραγωγή και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το αρσενικό είναι στοιχείο τοξικό για τα φυτά και τα ζώα και είναι βιοσυσσωρεύσιμο για τα ασπόνδυλα. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Ο υδράργυρος μέσω της τροφικής αλυσίδας (ιδίως τα ψάρια), συσσωρεύεται και μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρικές διαταραχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου