Σελίδες

http://www.e-ecology.gr

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση στο Δήμο Λοκρών για τη διαχείριση της χωματερής στον "Καθρέφτη της Αρκίτσας"

Τα σημερινά δημοσιεύματα με τίτλο "Ξανά η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές της ντροπής", μας αναγκάζουν να απαντήσουμε στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Λοκρών, που αναφέρεται στη διαχείριση των απορριμμάτων γενικά(και όχι για τον σπάνιας αξίας γεώτοπο, τον Καθρέφτη της Αρκίτσας)
Όλα αυτά που αναφέρονται  στο Δελτίο Τύπου μοιάζουν καλά για έκθεση ιδεών και προγράμματα, που αφορούν στις πολιτικές και σ’ αυτούς που μας έφεραν ως εδώ - στο χείλος του γκρεμού. Δηλαδή τις κυβερνήσεις και τους

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ντροπή! καμία μέριμνα και φροντίδα για την προστασία του Καθρέφτη της Αρκίτσας...



Ο “καθρέφτης” της Αρκίτσας, η γνωστή σε όλους μας κάθετη επιφάνεια πάνω από την Εθνική Οδό στο ύψος της Αρκίτσας, αποτελεί μια εμφάνιση του σεισμικού ρήγματος Αρκίτσας - Καμένων Βούρλων. Ένα ρήγμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το παλαιότερο ενεργό, κατά τον καθηγητή κ Παπαζάχο. Ονομάζεται κατοπτρική επιφάνεια στη γλώσσα των γεωλόγων, γιατί η επιφάνειά του είναι λεία και μοιάζει με καθρέφτη. Εκτείνεται σε μήκος 300 μέτρων και ύψος 80 μέτρων περίπου. Το ρήγμα εμφανίζεται επιφανειακά με τη μορφή λείων επιφανειών στον ασβεστόλιθο. Οι λείες αυτές επιφάνειες είναι χαραγμένες από αναρίθμητες γραμμώσεις λόγω της τριβής των πετρωμάτων την ώρα του σεισμού και

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Για τη στήριξη και διάσωση της ιστορικής γέφυρας της Αμφίκλειας

Η  “ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ” ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΚΑΙ  ΔΙΑΣΩΣΗΣ
          ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΟΝΤΟΣ  ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ  ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
Καταρεοντος

του Θανάση Παπακωνστντίνου

Με την φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας , ο καλός συμπατριώτης Δημήτρης Καλπύρης ως ακούραστος τοπικός ρεπόρτερ , συνεπής και επίκαιρος πάντα ενημερωτής μας , αποτύπωσε μόλις προχθές με το φωτογραφικό του φακό και μας μετέφερε αξιόπιστα την επικρατούσα πλέον κατάσταση στο ιστορικό διατηρητέο αυτό γεφύρι των πάνω Καλυβίων Αμφίκλειας και παρά την ΠΕΟ Αθηνών – Λαμίας ευρισκόμενο .
Όσοι είδαμε αυτές τις

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγουμε τα πανιά μας μέσα στις δύσκολες συνθήκες
της σημερινής πολύπλευρης κρίσης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Για να γίνει η κίνηση αυτή 
και δική σας, συνυπογράψτε
 τη διακήρυξή μας εδώ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσα στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης, ασφυκτιά από την έλλειψη ενός συγκεκριμένου οράματος, ακολουθώντας το ίδιο συντηρητικό μοντέλο που έφερε την Περιφέρεια και τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Η σημερινή Περιφερειακή Διοίκηση δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό το μοντέλο του παρελθόντος, ένα μοντέλο περιφερειαρχοκεντρικό, των στελεχών και των παραγόντων. Έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να υπερβεί το πελατειακό, ψηφοθηρικό, κομματικό σύστημα και να προτείνει αναγκαία, πιθανόν μη δημοφιλή, μέτρα. Με αποτέλεσμα, ενώ τα πάντα αλλάζουν, ενώ η κοινωνία ζητάει αλλαγές, να μην αλλάζει τίποτα.

Δέρματα αγριόχοιρων κρεμασμένα στις γέφυρες του Σπερχειού

Κάποτε, περιέφεραν κορνάροντας το σκοτωμένο αγριογούρουνο στο καπό του αυτοκίνητου, στις πλατείες της Λαμίας και των χωριών τους. Αργότερα, ανέβαζαν φωτογραφίες στο ίντερνετ για να απολαμβάνουν τους επευφημισμούς των φίλων τους.
Τώρα κρεμάνε τα τομάρια όχι από 1 αλλά από 4 ζώα στη σειρά με τα αίματα να τρέχουν, στα κιγκλιδώματα του Σπερχειού για να απολαμβάνουν αυτοί, οι φίλοι και τα παιδιά τους την ευχαρίστησή τους να σκοτώνουν "για χόμπι" άγρια ζώα, όποτε περνούν από εκεί.
Μπράβο βρε! Συγχαρητήρια!

Δώστε μου όμως κι έμενα μια απάντηση για να εξηγήσω στο δικό μου το παιδί, σε αυτή την θέα, που αντίκρισε το πρωί πηγαίνοντας στο σχολείο...
Α, και μην ξεχάσω, πριν λίγο πρέπει να ήταν και τα μνημόσυνα των συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν "κατά λάθος" σε αυτό το "χόμπι"

Μια αναγνώστρια http://www.lamiareport.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Συγκαλύπτουν τη ρύπανση στον Ασωπό, που εντοπίζει το ΕΜΠ

Το εξασθενές χρώμιο ρυπαίνει τα νερά
 Συγκαλύπτουν τη ρύπανση στον Ασωπό, που εντοπίζει το ΕΜΠ  

Θαμμένα στερεά απόβλητα και διαρροές με εξασθενές χρώμιο ρυπαίνουν το υπόγειο νερό στη Βοιωτία ενώ το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γνωρίζουν και συγκαλύπτουν το ζήτημα εδώ και τέσσερις μήνες, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών υπόγειου νερού στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού είναι άκρως ανησυχητικά, σύμφωνα με Τεχνική Έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία αναφέρεται στα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων νερού στα πλαίσια του έργου LIFE+ «Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης». Η τεχνική έκθεση κοινοποιήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο προς το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Τανάγρας (ThePressProject).
Τα πρώτα αυτά ευρήματα είναι

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Eνημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία ΚοινΣΕπ στα Καστέλλια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Τα Καστέλλια" και η εφημερίδα "Καστελλιώτικα Νέα" σας καλούν σε ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Συνεταιριστικής Επιχείρησης στο χωριό μας  τη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, 6 μμ, Μπαρ Λοκομοτίβα, Μπόταση 7 & Σολωμού, Αθήνα
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί μεταξύ των σκοπών περιλαμβάνονται:

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Το θαμμένο δηλητήριο του Ασωπού- Η έκθεση του ΕΜΠ και η σιωπή της Περιφέρειας Στερεάς…

Έκθεση του Πολυτεχνείου, γνωστή στις αρχές από τον Ιούλιο, πιθανολογεί ότι βιομηχανίες στα Οινόφυτα έχουν «θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο», και μάλιστα υποδεικνύει το σημείο (στην περιοχή των βιομηχανιών ΕΛΒΑΛ, ΑΡΜΟΣ, PEPSI) όπου έχουν ενδεχομένως ταφεί.

Θαμμένα στερεά απόβλητα από τα προηγούμενα χρόνια ή διαρροές υγρών αποβλήτων που συνεχίζονται και σήμερα; Αυτό είναι το αίνιγμα στο οποίο οδηγούν τα συμπεράσματα της Τεχνικής Έκθεσης του ΕΜΠ σχετικά με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον Ασωπό. Υπάρχει κάτι θαμμένο στο έδαφος κάτω από τις εγκαταστάσεις των τριών βιομηχανιών; Το απλούστερο που μπορεί να γίνει, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τη δημόσια εικόνα των εταιρειών, είναι οι αρχές να σπεύσουν και να λύσουν άμεσα το μυστήριο.
Μέχρι να το πάρουν απόφαση οι αρχές, το ThePressProject δημοσιεύει αυτούσια την Τεχνική Έκθεση του ΕΜΠ, με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών και ημερομηνία παράδοσης προς το ΥΠΕΚΑ Ιούλιος 2013. Η έκθεση αποτελεί μέρος πρόγραμματος, συχρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, με τον τίτλο «Πρόγραμμα LIFE+ Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης». Φορείς είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι εταιρείες Intergeo, Alpha Mentor και η ισπανική FMC Foret. Το Life+ Charm ξεκίνησε το 2011 και το τελευταίο παραδοτέο έργο του αναμένεται τον Ιούνιο του 2015.

Η έκθεση αναφέρεται στα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την «πραγματοποίηση δειγματοληψιών νερού από διάφορα υδροσημεία (γεωτρήσεις, πηγές, αγωγούς), με σκοπό τη δειγματοληψία και τη διερεύνηση της παρουσίας του Cr(VI) στο υπόγειο νερό της περιοχής».

Ας ξεκινήσουμε από το τέλος, από το τελικό συμπέρασμα της έκθεσης, διότι αυτό αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στο ζήτημα του Ασωπού.

1. «Θαμμένα στερεά απόβλητα» με εξασθενές ή «υγρές διαρροές»
Προς το τέλος της, η έκθεση αναφέρει: «Το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις του Cr(VI) μειώνονται ραγδαία όσο απομακρυνόμαστε από τα σκάμματα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πηγή της ρύπανσης είναι πολύ κοντά στις γεωτρήσεις και στα σκάμματα. Πιθανές πηγές ανθρωπογενούς ρύπανσης που προκαλούν αυτή την υποβάθμιση της ποιότητας του υπόγειου νερού είναι είτε θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο ή/και υγρές διαρροές που, ακολουθώντας υπόγειες ροές, φτάνουν στο υπόγειο νερό» – η υπογράμμιση δική μας.

Αν πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση (υγρές διαρροές), τότε έχουμε να κάνουμε με μια βιομηχανία που ακόμα και σήμερα, δηλαδή μετά από όλον αυτό τον ντόρο με τον Ασωπό αλλά και το αλλαγμένο μετά το 2011 νομικό πλαίσιο, εξακολουθεί να πετάει τα υγρά της απόβλητα στον υδροφόρο ορίζοντα! Κάτι τέτοιο, πάντως, εκτιμούν οι ερευνητές του Life Charm , φαίνεται μάλλον απομακρυσμένο, δεδομένου ότι η περιοχή εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό παρακολούθηση, τόσο από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος όσο και από τα ΜΜΕ.

Αν πρόκειται πάλι για το πρώτο σενάριο, τότε μια βιομηχανία έχει στερεά απόβλητα θαμμένα μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της! Σ’ αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι η (παράνομη) ταφή να μη συνεχίζεται ως σήμερα. Μπορεί να αποτελούσε πρακτική του παρελθόντος που κάποια στιγμή σταμάτησε, χωρίς φυσικά να σταμάτησαν ταυτοχρόνως και οι συνέπειες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία…

2. Ανθρωπογενής η ρύπανση στον Ασωπό
Η έκθεση καταρρίπτει μία από τις βασικές γραμμές άμυνας των βιομηχανιών, μερικές εκ των οποίων εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η ρύπανση από το χρώμιο μπορεί να μην είναι ανθρωπογενής. Η έκθεση δέχεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ρύπανση μπορεί να είναι γηγενής, αλλά στη συνέχεια ξεκαθαρίζει: «Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι συγκεντρώσεις του γηγενούς χρωμίου δεν αναμένεται ότι μπορούν να ξεπερνούν τα 100 μg/l – 150 μg/l».

3. Τιμές 160 φορές πάνω από το όριο!
Η έκθεση διαπιστώνει εξαιρετικά υψηλές τιμές τόσο στο ολικό όσο και στο εξασθενές χρώμιο. Στο μεν χρώμιο η τιμή φτάνει τα 8.680 μg/l (στις 17.4.2013), ενώ στο εξασθενές χρώμιο τα 7.270 μg/l. Και οι δύο ανώτατες τιμές αφορούν τη δειγματοληψία στα σκάμματα 1 και 2 (SKA-1 και SKA-2), εντός των εγκαταστάσεων της Pepsi.

Το όριο για το ολικό χρώμιο, όπως έχει τεθεί από Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, είναι… 50 μg/l ενώ για το εξασθενές χρώμιο, «ύποπτο καρκινογενέσεων στον άνθρωπο» κατά την έκθεση Charm Life, το όριο για τα απόβλητα είναι 30 μg/l. Με άλλα λόγια, οι ανώτατες τιμές που βρέθηκαν για το χρώμιο και το εξασθενές χρώμιο είναι τουλάχιστον 160 φορές μεγαλύτερες από το επιτρεπόμενο όριο!

Για να δοθεί ένα μέτρο σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο εισαγωγικό σημείωμα οι επιστήμονες του Life Charm αναφέρονται στο «σημαντικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής», δηλαδή στις «υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου [...] στα υπόγεια ύδατα της ΥΛ του Ασωπού, που σε ορισμένες περιοχές εμφανίζουν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φθάνουν τα 100 μg/l». Δηλαδή επιστήμονες και κάτοικοι κινητοποιήθηκαν από τιμές γύρω στα 100 μg/l, ενώ τα σημερινά ευρήματα φθάνουν τα 6.230 μg/l.

4. Η πηγή της ρύπανσης είναι στο τρίγωνο ΕΛΒΑΛ, ΑΡΜΟΣ, PEPSI
«Η παρουσία των σκαμμάτων με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις Cr(VI) εντός των εγκαταστάσεων της PEPSI στα Οινόφυτα οδηγεί με βεβαιότητα στο συμπέρασμα της ύπαρξης ανθρωπογενούς ρύπανσης στην περιοχή που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ΕΛΒΑΛ, ΑΡΜΟΣ και PEPSI. Η παρουσία παρόμοιων συγκεντρώσεων Cr(VI) στις γεωτρήσεις παρακολούθησης (INO-N) ανάντη των σκαμμάτων και εντός των εγκατάστασης της ΑΡΜΟΣ ισχυροποιούν το παραπάνω συμπέρασμα».

Η αναφορά στα ονόματα των τριών εταιρειών πρέπει να αντιμετωπιστεί με εξαιρετική προσοχή. Η έκθεση δεν καταλογίζει ρύπανση σε καμία από τις τρεις βιομηχανίες, όμως τοποθετεί στο χώρο με αρκετή ακρίβεια την πηγή της ρύπανσης.

Πάντως, ένας από τους ερευνητές που παίρνουν μέρος στο Life Charm εξηγεί στο TPP ότι «οι δραστηριότητες τόσο στην Pepsi όσο και στην ΑΡΜΟΣ δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρύπανση συμβατή με τα ευρήματα της έκθεσης. Οι παραγωγικές διαδικασίες των δύο αυτών επιχειρήσεων δεν δίνουν τέτοια πηγή ρύπανσης».

Η έκθεση αναφέρεται σε δειγματοληψίες που έγιναν στα σκάμματα της PEPSI και σε γεωτρήσεις παρατήρησης εντός της ΑΡΜΟΣ. Δειγματοληψίες δεν έγιναν όμως εντός της ΕΛΒΑΛ, παρότι η εταιρεία του Ομίλου Στασινόπουλου είναι η μόνη από τις τρεις στην οποία έχουν επανειλημμένα μετρηθεί υψηλές τιμές (δες έκθεση ΙΓΜΕΜ Απρίλιος 2013), ενώ συγκαταλέγεται στις 15 εταιρείες που διώκονται ποινικά για τον Ασωπό.

Το διαβιβαστικό

Η Τεχνική Έκθεση φέρει ημερομηνία Ιούλιος 2013, και το διαβιβαστικό έχει σφραγίδα 22/7/2013. Οι υπογράφοντες καθηγητές του ΕΜΠ, Δημήτρης Δερματάς και Δανιήλ Μαμάης διευκρινίζουν πως «η παρούσα ερευνητική εργασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και για το λόγο αυτό τόσο τα δεδομένα όσο και τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται εδώ θα πρέπει να θεωρηθούν ότι βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι εμπιστευτικά, καθώς αναμένεται η πραγματοποίηση και άλλων δειγματοληψιών στο πλαίσιο του LIFE-CHARM».

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η έκθεση παραδόθηκε σε τέσσερις παραλήπτες:
1. Στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ)
2. Στο Δήμο Τανάγρας (δήμαρχος Βαγγέλης Γεωργίου)
3. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (περιφερειάρχης Κλ. Περγαντάς, αντιπεριφερειάρχης Γ. Μουλκιώτης)
4. Στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, ΥΠΕΚΑ

Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και ειδικότερα με την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, και με τους ειδικούς επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, η ομάδα του ΕΜΠ είναι ούτως ή άλλως σε συνεργασία, αφού εκείνοι ήταν που στο πλαίσιο του προγράμματος Life Charm ζήτησαν τη συνδρομή της ερευνητικής ομάδας. (Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κινούν τις εξελίξεις. Το ίδιο έκαναν και με τη μελέτη που ανέθεσαν στο ΙΓΜΕΜ, την οποία το TPP δημοσίευσε πρόσφατα).

Όμως, τα ερωτήματα που τίθενται είναι:

α. Γιατί οι αρχές δεν δημοσιοποίησαν την έκθεση του ΕΜΠ; Ή, ακόμα, γιατί ερωτώμενες από παράγοντες της περιοχής απαντούσαν πως δεν έχουν λάβει την έκθεση;

β. Τι έκαναν οι αρχές από τη στιγμή που πήραν την έκθεση στα χέρια τους, και ιδίως η Περιφέρεια, η οποία αποτελεί ούτως ή άλλως εταίρο του Life Charm; Μπορεί η Περιφέρεια να μην είναι αρμόδια για την αδειοδότηση όλων των βιομηχανιών στην περιοχή του Ασωπού, έχει όμως αποκλειστικά τη ρητή αρμοδιότητα από τον νόμο 1650/1986 να διακόπτει την λειτουργία όλων των βιομηχανιών, όταν πληροφορείται (με οποιονδήποτε τρόπο) ότι αυτές ρυπαίνουν. Δεν όφειλε να προχωρήσει σε ενέργειες μετά από τόσο σοβαρά ευρήματα;

Νικόλας Λεοντόπουλος

ΠΗΓΗ www.thepressproject.gr

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Εκδήλωση για την ανακύκλωση στην Αμφίκλεια. Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση

Γεια χαρά σε όλους !!

Σήμερα δεν ήμουν στις καλές μου. Ξύπνησα με κακή διάθεση και επειδή έχω ακούσει τόσα πολλά για το shopping therapy είπα να το δοκιμάσω και γω.
Να το ρίξω λιγάκι έξω βρε παιδάκι μου !
Έ είχα και κάτι ευρώ στην τσέπη, καλή ζωή - κακή διαθήκη σκέφτηκα και να σου πρωινιάτικα  με το αυτοκίνητο κατέβηκα στην πόλη και πήρα σβάρνα τα mall και τα super market.
Κατά το απογευματάκι γύρισα στο

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Χαλκίδας ενάντια στο φασισμό, τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και το ναζισμό

Δημοκρατικοί πολίτες της Χαλκίδας

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περίοδο σοβαρής και πολυεπίπεδης κρίσης, πρωτόγνωρης για την μεταπολιτευτική περίοδο, μιας κρίσης παραγωγικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής, που ωρίμαζε επί δεκαετίες και παροξύνθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η κρίση αυτή απειλεί την υπόσταση της χώρας και την θέση της στο διεθνές περιβάλλον, τα εισοδήματα των Ελλήνων και δη των φτωχότερων, αλλά απειλεί να διαλύσει και την