Σελίδες

http://www.e-ecology.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Συγκαλύπτουν τη ρύπανση στον Ασωπό, που εντοπίζει το ΕΜΠ

Το εξασθενές χρώμιο ρυπαίνει τα νερά
 Συγκαλύπτουν τη ρύπανση στον Ασωπό, που εντοπίζει το ΕΜΠ  

Θαμμένα στερεά απόβλητα και διαρροές με εξασθενές χρώμιο ρυπαίνουν το υπόγειο νερό στη Βοιωτία ενώ το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γνωρίζουν και συγκαλύπτουν το ζήτημα εδώ και τέσσερις μήνες, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Τα αποτελέσματα δειγματοληψιών υπόγειου νερού στη λεκάνη απορροής του Ασωπού ποταμού είναι άκρως ανησυχητικά, σύμφωνα με Τεχνική Έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία αναφέρεται στα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων δειγμάτων νερού στα πλαίσια του έργου LIFE+ «Χρώμιο στα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης». Η τεχνική έκθεση κοινοποιήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο προς το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Τανάγρας (ThePressProject).
Τα πρώτα αυτά ευρήματα είναι
εντυπωσιακά αρνητικά. Εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου της τάξεως των 7.270 μg/l μετρήθηκαν σε δείγματα από σκάμματα με υπόγειο νερό στην περιοχή των Οινοφύτων, οδηγώντας με βεβαιότητα στο συμπέρασμα της ύπαρξης ανθρωπογενούς ρύπανσης. Η παρουσία παρόμοιων συγκεντρώσεων στις γεωτρήσεις παρακολούθησης ανάντη των σκαμμάτων και το ότι οι συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου μειώνονται όσο μεγαλώνει η απόσταση από τα σκάμματα, ισχυροποιούν το παραπάνω συμπέρασμα. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, οι πιθανές πηγές της ανθρωπογενούς αυτής ρύπανσης είναι είτε θαμμένα στερεά απόβλητα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο ή/και υγρές διαρροές που φτάνουν στο υπόγειο νερό.
Επιπλέον, ο αποχετευτικός αγωγός που εκβάλει στον Ασωπό στη θέση «Μαΐλη» παροχετεύει νερό με συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που φτάνουν τα 3.500 μg/l. Πιθανή αιτία αποτελεί η εισροή νερού από τα σκάμματα, τα οποία βρίσκονται πλησίον φρεατίων του αποχετευτικού αγωγού,  μέσω αστοχιών του αγωγού.
Είναι απορίας άξιο γιατί το ΥΠΕΚΑ και η Περιφέρεια, ενώ γνωρίζουν το θέμα εδώ και τέσσερις μήνες, δεν έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια αλλά και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ακόμα και αν αυτά χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά. Τα ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά και επιβάλλεται να βρεθεί και να αντιμετωπιστεί η πηγή της ρύπανσης άμεσα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και του περιβάλλοντος στην πολύπαθη περιοχή.
H Θεματική Ομάδα Περιβάλλοντος
Περισσότερες πληροφορίες: 6974263574

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου