Σελίδες

http://www.e-ecology.gr

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ίδρυση Εθνικού Πάρκου των Προστατευόμενων Περιοχών Οίτης, κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου


 Του Στέφανου Σταμέλλου*

Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες σήμερα για την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου των Προστατευόμενων Περιοχών της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού κόλπου.

Επισημαίνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή Λαμίας έχει θεσμοθετηθεί ένα ευρύ δίκτυο προστατευόμενων περιοχών. Αναφερόμαστε στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης για τα πουλιά και το Θαλάσσιο Καταφύγιο στο Λιβάρι του Μαλιακού (κωδ GR2440002, 3, 4, 5, 6, 7 & GR103 και GR104). Σήμερα εκτός από τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, που εποπτεύεται και προστατεύεται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, όλες οι άλλες περιοχές - παρ’ ότι έχουν στενή αλληλεξάρτηση και σύνδεση τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και από άποψη βιοποικιλότητας - είναι σε πλήρη εγκατάλειψη και απροστάτευτες.


Αυτές οι περιοχές συνθέτουν ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα της χώρας μας, το οποίο όμως απειλείται. Υπάρχει άμεση ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των οικοτόπων και των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας, που ενδημούν και αναπαράγονται στην περιοχή. Είναι τα σπάνια λουλούδια, το αγριόγιδο της Οίτης, τα νερά, τα φαράγγια, τα πουλιά, το πανέμορφο δάσος της ελάτης, τα ιστορικά μνημεία, τα ιαματικά νερά, η πλούσια ιχθυοπανίδα και πτηνοπανίδα του Σπερχειού και των εκβολών του και το φυσικό θαλάσσιο πάρκο για την αναπαραγωγή ψαριών και την ανάπτυξη των νεαρών ιχθυδίων στο Λιβάρι του Μαλιακού, που εμπλουτίζει με ψάρια τις θάλασσές μας. Είναι μια περιοχή με τεράστια βιολογική, αισθητική, επιστημονική, οικονομική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία.

Οι βασικοί σκοποί του νέου Φορέα, που προτείνεται για την εποπτεία του Εθνικού Πάρκου, όπως απορρέουν από το νόμο για την Βιοποικιλότητα είναι: η διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας, η αποκατάσταση και η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλουν και στην τοπική ανάπτυξη αειφορικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων και να είναι σε αρμονία με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Πρακτικά προτείνουμε - και ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους άλλους αρμόδιους φορείς και την Αυτοδιοίκηση - την αναβάθμιση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης σε ένα ευρύτερο διάδοχο σχήμα. Το σχήμα αυτό, που θα φέρει τον τίτλο του Φορέα Διαχείρισης του Ενικού Πάρκου των Προστατευόμενων Περιοχών Οίτης - Σπερχειού - Μαλιακού, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως μια θεσμοθετημένη εποπτεύουσα Αρχή, η οποία θα νοιάζεται και θα παρακολουθεί συνολικά την περιβαλλοντική προστασία, αλλά και την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Διαφορετικά η έννοια της προστασίας ακυρώνεται στην πράξη.

Τέλος σημειώνουμε ότι η δημιουργία ενός Φορέα Διαχείρισης, που να εποπτεύει περισσότερες από μία περιοχές, είναι και δοκιμασμένη στη χώρα μας και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο διαχείρισης των φυσικών περιοχών, αφού εξοικονομεί προσωπικό και πόρους. Επιπλέον, είναι απόλυτα εφικτός ο συνδυασμός περιοχών με διαφορετικά οικολογικά χαρακτηριστικά, αφού αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλους φορείς, π.χ. Πάρνωνα – Μουστού, Αίνου – Κούταβου κ.α


* μέλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Στερεάς

**  Δείτε πατώντας εδώ τις 619 υπογραφές που έχουν ήδη συγκεντρωθεί ηλεκτρονικά μέσω του gopetition για την υποστήριξη της πρότασης υπο. Η συγκέντρωση γραφών συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου