Διαβάζουμε στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας του Συλλόγου των Απανταχού Παλαιοχωριτών (του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας) ένα πρωτοσέλιδο κείμενο με τίτλο «Το Καλλίδρομο κινδυνεύει», το οποίο υπογράφει ο Ανδρέας Πιλάλης και το οποίο σας παραθέτουμε.
Διαβάστε εδώ το κείμενο της εφημερίδας του Συλλόγου Παλαιοχωριτών
Ψάχνοντας βλέπουμε ότι το θέμα των «οριστικών παραχωρήσεων» - και το ενδιαφέρον για μεταλλευτική δραστηριότητα στο βουνό - έχει ένα παρελθόν. Στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλλει αίτημα για Άδεια Μεταλλευτικών Ερευνών από το 2004. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχει ήδη παραχωρηθεί Άδεια Μεταλλευτικών Ερευνών σε μια εταιρεία και σε έκταση 3.442.204,63 τ.μ., με την επιφύλαξη των αρμοδίων υπηρεσιών για το υπόλοιπο τμήμα των 10.000 στρ περίπου. Αναφερόμαστε σε δασική έκταση που εκτείνεται πάνω από
τις κοινότητες Μπράλος, Παλαιοχώρι και Δρυμαία και στα κεφαλάρια των χωριών.
Τα ερωτήματα βέβαια είναι πολλά και το κυριότερο: πώς στα δώδεκα αυτά χρόνια δεν βρέθηκε κάποιος να πει κάτι και να ενημερώσει, έστω, την τοπική κοινωνία. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας συνειδητά προτίμησαν τη σιωπή για να φέρουν τις τοπικές κοινότητες προ τετελεσμένων γεγονότων. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να υπάρξει διαφάνεια και να δοθούν όλα τα δεδομένα στη δημοσιότητα και να σταματήσουν τα σχέδια εδώ.
Κι επειδή βλέπουμε μια αντιπαράθεση μεταξύ των φερόμενων ως «ιδιοκτητών» των «οριστικών παραχωρήσεων», επαναλαμβάνουμε την λαϊκή ρήση: «δύο γαιδάροι μάλωναν σε ξένη αχυρώνα» μήπως καταλάβουν πού βρίσκονται…
Το Καλλίδρομο κινδυνεύει
Το πανέμορφο βουνό μας το Καλλίδρομο (Καλλίδρυμο) που αιώνες στέκει ανέγγιχτο και παρθένο, που πάνω του γράφτηκε από την αρχαιότητα έως σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας, φαίνεται να κινδυνεύει.
Κινδυνεύει να γίνει βορά στα χέρια μεταλλευτικών εταιρειών που ζητάνε έρευνες, εξορύξεις και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, που πιθανόν κρύβει στα σπλάχνα του.
Το βουνό όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας και οι νύμφες, που στις Θερμοπύλες θριάμβευσαν οι ελληνικές αξίες με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους, που στα υψώματά του και στη Νευρόπολη πολέμησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του ’21 για τη Λευτεριά του γένους, καθώς και οι καπεταναίοι της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.
Το βουνό όπου λατρευόταν ο Απόλλωνας και οι νύμφες, που στις Θερμοπύλες θριάμβευσαν οι ελληνικές αξίες με τον Λεωνίδα και τους τριακόσιους, που στα υψώματά του και στη Νευρόπολη πολέμησαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του ’21 για τη Λευτεριά του γένους, καθώς και οι καπεταναίοι της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών.
Το βουνό που έδωσε και δίνει τη ζωή στους κατοίκους των χωριών του, που οι φυσιολάτρες και οι ορειβάτες απολαμβάνουν τη μεγάλη βιοποικιλότητα που έχει, τις πανέμορφες λίμνες του, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές λόγω της μικρής απόστασής του από τα αστικά κέντρα.
Και εκεί που λέγαμε ότι «ο Γερο-Καλλίδρομος» θα ησυχάσει, θα προστατευτεί από τα προγράμματα NATURA 2000 και LIFE που έγιναν για αυτόν και προτάσσουν την ήπια ανάπτυξη, ότι επιτέλους θα προωθηθεί ο ιαματικός τουρισμός λόγω Θερμοπυλών, εμφανίστηκαν και οι … επενδυτές.
Μεταλλευτική εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες ζητά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την οριστική παραχώρηση 10.000 στρεμμάτων! πάνω από τα χωριά Μπράλος, Παλαιοχώρι και Δρυμαία για έρευνα και εκμετάλλευση. Στο άκουσμα αυτής της είδησης ξαναγεννήθηκε πάλι το άτυπο μέτωπο συλλόγων, φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινοτήτων και του Δήμου Αμφίκλειας, με αίτημα κατ’ αρχήν προς την Περιφέρεια για την άμεση ενημέρωσή μας ως προς τα σχέδια της εταιρείας.
Στόχος μας να μην επιτρέψουμε να καταστραφεί το βουνό μας και τα χωριά μας όπως η διπλανή Γκιώνα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε από τις αρμόδιες αρχές και την Πολιτεία μια ήπια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ιστορία του τόπου μας.
Καλούμε τους συμπολίτες μας εν αναμονή της απάντησης της Περιφέρειας, να είναι σε εγρήγορση για να προστατέψουν τον τόπο τους από τα σχέδια κάποιων που ονειρεύονται επενδύσεις και ανάπτυξη με φουρνέλα και μεταλλεία.
Ανδρέας Πιλάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου