Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η ΚΠ ΜΑΛΙΑΚΟΣ SOS για τον βιολογικό της Ανατολικής Φθιώτιδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τις εξαγγελίες του Δήμου Στυλίδας για τον Βιολογικό της Ανατολικής Φθιώτιδας
Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Στυλίδας εξασφάλισε το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή των μονάδων συλλογής, επεξεργασίας, μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη από τον Καραβόμυλο μέχρι τις Ράχες και τη Γλύφα. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι τρία χρόνια μετά το τραγικό θάνατο των ψαριών στο Μαλιακό, τα έργα προχωράνε μεν, αλλά με σχετικά αργούς ρυθμούς. Φάνηκαν οι αδυναμίες της Αυτοδιοίκησης και η έλλειψη ώριμων μελετών για την διαχείριση τόσο των αστικών αποβλήτων, όσο και των αποβλήτων των ελαιοτριβείων, που ακόμα και σήμερα, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, οδηγούνται στο Μαλιακό Παρά ταύτα χαιρετίσαμε την αποπεράτωση της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού της Λαμίας, καθώς και την ένταξη του Δήμου Στυλίδας στο ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος της πόλης της Στυλίδας και της Αγίας Μαρίνας και την προσαγωγή των λυμάτων τους στον Βιολογικό Λαμίας. Τώρα βλέπουμε ο Δήμος Στυλίδας είναι ένας από τους 11 δήμους σε όλη την Ελλάδα, που κατάφερε να εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη διαχείριση των λυμάτων και της υπόλοιπης Ανατολικής Φθιώτιδας, εκτός ελαχίστων οικισμών. Μένει να δούμε τα έργα διαχείρισης των λυμάτων της Σπερχειάδας και της Μακρακώμης, των παραποτάμιων οικισμών του Σπερχειού, αλλά και των οικισμών του άλλου τμήματος του Μαλιακού, των περιοχών του Δήμου Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου. Η Κίνηση Πολιτών Μαλιακός SOS παρακολουθεί από κοντά τα θέματα που αφορούν στη βελτίωση της κατάστασης της θάλασσας. Είμαστε παρόντες σε όλες τις προσπάθειες, όπως ήμασταν παρόντες ως τώρα με τις επισημάνσεις και τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων του Μαλιακού. Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ: "Ο φυσικός πλούτος της Οίτης και η διαχείρισή του"

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης θα πραγματοποιήσει,
το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Αμφιθέατρο της
Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.)
Λαμίας, ημερίδα με θέμα «Ο φυσικός πλούτος της Οίτης και η
διαχείρισή του».

Σας επισυνάπτουμε για ενημέρωσή σας την πρόσκληση και το πρόγραμμα
της ημερίδας.

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΙΤΗΣ
Ταχ. Δ/νση: Λουτρά Υπάτης
Ταχ. Κωδ.: 35016
Τηλ./Fax: 22310 59007
e-mail: oiti@otenet.gr
web: http://oiti.gr
Πληροφορίες: Ανθούλα Καστανιώτη
Περιβαλλοντολόγος
Υπεύθυνη Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης Κοινού

διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση της κας Παπαθανάση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Φωκίδας

ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ

Η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, με παρέμβαση της στην από 29 Φεβρουαρίου 2012 Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Κορινθιακού, ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει τα εξής βασικά ζητήματα και να τα συμπεριλάβει στην έκθεση συμπερασμάτων της Επιτροπής , για τις δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν:

Βιολογικοί Καθαρισμοί & Δίκτυα Αποχέτευσης
Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το ΥΠΕΧΩΔΕ με το πρόγραμμα ΕΠ.ΠΕΡ.Α.Α. ώστε να ενταχθούν έργα αποχετεύσεων και βιολογικών στο παραλιακό μέτωπο των Νομών γύρω από τον Κορινθιακό.
Στη Φωκίδα αυτό αφορά κύρια τα έργα Ιτέας Κίρρας , Ερατεινής και Ευπαλιου . Θέλει ιδιαίτερη προσοχή:
 Μετά την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα να κερδηθεί ο χρόνος για την προκήρυξη των έργων , άρα Δήμοι και Διαχειριστική Αρχή το ΕΠΠΕΡΑΑ πρέπει να συνεργαστούν συστηματικά.
 Πρέπει να επεξεργαστούμε σχέδιο για την διαχείριση της λάσπης.
 Γύρω από τον Κορινθιακό πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης των βιολογικών καθαρισμών.

Ελαιοτριβεία
Το Υπ. Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις πρέπει να εκπονήσει σχέδιο , ειδικά μέτρο και διαδικασία χρηματοδότησης , για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

Χείμαρροι
Το Υπ. Περιβάλλοντος πρέπει να βοηθήσει τις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις – με μελέτες , για
 Την διαχείριση των φερτών υλικών των χειμάρρων – καθώς ο λάθος τρόπος διαχείρισης τους συμβάλλει στην διάβρωση των ακτών ,
 Μεγάλη επιβάρυνση στον κορινθιακό προκαλούν σκουπίδια που μέσα από χείμαρρους καταλήγουν στην θάλασσα , άρα και εδώ χρειάζονται μέτρα.

Μεταλλεία – Μεταλλευτική Δραστηριότητα
Στη Φωκίδα και Βοιωτία υπάρχει έντονη μεταλλευτική και μεταποιητική δραστηριότητα. Πρέπει να οικοδομηθεί μια σχέση ελέγχου και εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και της κοινωνίας των πολιτών, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι να επιμείνουμε στους κανόνες διαφάνειας.
Δημιουργείται αφετηρία με βάση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά χρειάζονται ακόμη βήματα και από την Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση.

Ουσιαστικό ζήτημα για την μεταλλευτική δραστηριότητα και τον Κορινθιακό είναι οι συστηματικές μετρήσεις και έλεγχοι τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και προδιαγραφών. Πρέπει να γίνονται συστηματικά και η μεθοδολογία και τα αποτελέσματα να είναι κάθε στιγμή ανακοινώσιμα και διαθέσιμα .
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Διαχείριση σκουπιδιών: Μέχρι πότε θα περιμένετε την κατάθεση προτάσεων κ Περιφερειάρχη;

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια αφού ο δημόσιος διάλογος που εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει καταλήξει σε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός τελεί υπό αναθεώρηση ωστόσο οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί για να δώσουν λύση στο πρόβλημα δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και ο κίνδυνος να χαθεί μια ακόμη προγραμματική περίοδος είναι υπαρκτός.

Μετά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα, η ευθύνη για την κατάθεση προτάσεων έχει περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς ωστόσο να υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δημάρχων θα καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ

«Έχω καλέσει τους δημάρχους να καταθέσουν ένα βιώσιμο και λειτουργικό σχέδιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω δεχθεί καμιά συγκεκριμένη πρόταση» δηλώνει ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών παραμένει ανοιχτό και ο περιφερειακός σχεδιασμός τελεί υπό αναθεώρηση.

«Θα ήταν κρίμα» προσθέτει ο περιφερειάρχης «να περάσουμε μια τέταρτη προγραμματική περίοδο και να μην έχουμε λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών» ενώ δηλώνει ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει να έχει μια επαφή με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από την ΠΕΔ για τον σκοπό αυτό προκειμένου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει συμφωνία και κοινή πρόταση για τα σκουπίδια.

«Δεν είναι δυνατόν οι δήμοι και οι περιοχές που έλυσαν το πρόβλημα να κληθούν σήμερα να λειτουργήσουν ως χωματερές άλλων δήμων που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν» τονίζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Λιβαδειάς κ Παπαγγελής ζητώντας από την περιφέρεια να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος για να μη δημιουργηθούν αδικίες

Στο μεταξύ πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Στερεάς παρουσίασε με συνέντευξή της στη Λαμία η Περιφερειακή Σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη.

Σύμφωνα με την κ Σπανούδη οι περισσότερες ενέργειες που περιγράφονται στην πρότασή της εφόσον χρηματοδοτηθούν μπορεί να ξεκινήσουν να υλοποιούνται άμεσα αφού όπως είπε δεν απαιτούνται ειδικές μελέτες και άδειες και οι περισσότερες από αυτές τις ενέργειες περιγράφονται στον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό.
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...