Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σκέψεις για την πολιτιστική πολιτική στη σημερινή συγκυρία: Κινητοποίηση όλων των δημιουργικών και πνευματικών δυνάμεων και η ανάδειξη των συμμετοχικών θεσμών της πόλης

Ο πολιτιστικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν και είναι αναντικατάστατος. Όμως αυτό πρέπει να αποδεικνύεται διαρκώς. Στη σημερινή ειδικά συγκυρία της ολόπλευρης κρίσης, η πολιτιστική προσφορά και δράση είναι ουσιαστικός παράγοντας άμβλυνσης και αντίδοτο της κοινωνικής κατάθλιψης και της φτώχειας.

Χωρίς αμφιβολία η εποχή άλλαξε, η ζωή μας άλλαξε, τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ο κοινωνικός ιστός είναι σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης, οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες. Ζούμε σε μια εποχή όπου η συμμετοχή και η κοινή δράση είναι “είδος εν ανεπαρκεία”, ίσως και “υπό εξαφάνιση”. Ναι, αλλά τη στιγμή που όλα αλλάζουν, είναι καιρός να αλλάξουμε κι εμείς!

Η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, γενικότερα αλλά και ειδικά σήμερα, δεν πρέπει να λειτουργεί γραφειοκρατικά στον πολιτισμό, κυρίως με τη λογική “του καθήκοντος” ή “να δείξουμε ότι γίνονται εκδηλώσεις”. Αντίθετα, πρέπει να ενσωματώνει στην πολιτιστική πρακτική θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και της συγκυρίας, όπως: ο ελεύθερος χρόνος των πολιτών και η καθημερινότητα του άνεργου, η ψυχαγωγία των νέων, οι μετανάστες, τα προβλήματα της οικογένειας και οι κοινωνικές σχέσεις μέσα στην κρίση, η τάση για απομόνωση του άνεργου και του απολυμένου, τα μεγάλα ζητήματα της αλληλεγγύης και όλα αυτά μέσα από τις τέχνες, τη γνώση, την επιστήμη.

Στη Λαμία η εκτίμησή μας είναι ότι απουσιάζει μια τέτοια σαφής και ολοκληρωμένη πολιτική και σχέδιο. Ένα σχέδιο που να αγκαλιάζει το σύνολο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου και να έχει ένα ξεκάθαρο στόχο και μόνιμο χαρακτήρα με βάση τη συγκυρία. Αντίθετα, όλα τα θέματα που αφορούν το πολιτιστικό πεδίο «τρέχουν» ως να μη συμβαίνει τίποτα, με τον ίδιο ρυθμό αυτό της προηγούμενης δεκαετίας. Το προδίδει αυτό η εμφάνιση της πόλης σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η άναρχη και άτσαλη ρύπανση μέσα και γύρω από την πόλη με αφίσες συμπαθών τραγουδιστριών και τραγουδιστών είναι αυτό που κυριαρχεί, δίνοντας στους επισκέπτες το στίγμα της αισθητικής και λειτουργώντας καταλυτικά στο υποσυνείδητο του δημότη, ιδιαίτερα των νέων.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο σήμερα η διαμόρφωση ενός νέου πολιτιστικού προγράμματος δράσης, που να κινητοποιεί όλες τις δημιουργικές και πνευματικές δυνάμεις του τόπου μας, να χρησιμοποιεί τα μέσα, τους χώρους και τις υποδομές που διαθέτει η πόλη και να αξιοποιεί την πνευματική μας κληρονομιά. Ένα πρόγραμμα που να διαρκεί όλο το έτος και να απευθύνεται σ’ ολόκληρη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους ανήμπορους και τις ομάδες που οδηγούνται στο περιθώριο. Αυτό για να γίνει πράξη απαιτείται η ενεργοποίηση των συμμετοχικών θεσμών και η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στον πολιτιστικό τομέα. Είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος.

Γι’ αυτό προτείνουμε τη συγκρότηση στην πόλη μας ενός Επίτιμου Συμβουλίου Πολιτιστικής Πολιτικής και Δράσης με στόχους: την καταγραφή του καλλιτεχνικού δυναμικού, τη συγκέντρωση των απόψεων ειδικευμένων καλλιτεχνών γύρω από την πολιτιστική πολιτική και πρακτική, τη συγκρότηση της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου από δημότες με γνώμονα την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση του χρόνου και την ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πνεύματος. Στο Επίτιμο αυτό Συμβούλιο να συμμετέχουν όλοι, όσοι αποδεδειγμένα έχουν έργο καλλιτεχνικό: Λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικότερα λόγιοι και καλλιτέχνες της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι φορέων με καλλιτεχνική και πολιτιστική δραστηριότητα και να εμπλουτίζεται δε διαρκώς από μέλη, που θα προτείνουν οι ίδιοι οι δημότες.

Μια φορά το χρόνο να γίνεται το Ετήσιο Συνέδριο των μελών του Συμβουλίου, στο οποίο να καταγράφονται οι απόψεις, παρατηρήσεις και προτάσεις των επίτιμων μελών, να γίνεται απολογισμός της χρονιάς που πέρασε με αναφορά στις αδυναμίες και στις ελλείψεις υποδομών και να ορίζονται οι στόχοι και το διεκδικητικό πλαίσιο για τον επόμενο χρόνο. Να χαράσσεται το πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης για την επόμενη χρονική περίοδο στους βασικούς άξονες, πιθανά χρονοδιαγράμματα, κοινές εκδηλώσεις κλπ και να ορίζεται το επόμενο Συνέδριο ή και τα έκτακτα, αν εκτιμηθεί ότι κάποιοι λόγοι το επιβάλουν. Να διαχωρίζονται οι επιμέρους τομείς (θέατρο, κινηματογράφος, ζωγραφική, μουσική, χορός, λογοτεχνία κλπ) με σκοπό κάθε ένα μέλος να εντάσσεται αυτόματα στον τομέα του, όπου και να καλείται να ορίσει τον υπεύθυνο του τομέα με πιθανή κυκλική εναλλαγή του ρόλου. Κάθε τομέας να αναπτύσσει το δικό του πρόγραμμα μέσα στο χρόνο και να απευθύνεται στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου για πιθανή βοήθεια, για το συντονισμό των κοινών εκδηλώσεων, για το κλείσιμο των αιθουσών κλπ.

Με άλλα λόγια πρέπει να αλλάξει ριζικά η αντίληψη σχετικά με την πολιτιστική δράση του Δήμου. Οι δραστηριότητες πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη του μαζικού πολιτισμού, στη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων συμπολιτών μας στις γειτονιές, στις συνοικίες, τα χωριά και στα σχολεία. Να “μεταφερθεί” η ευθύνη στους μαζικούς και τους άλλους φυσικούς φορείς του πολιτισμού με την φροντίδα και την οικονομική στήριξη του Δήμου.

Τέλος, για τη σύνδεση όλων αυτών χρειάζεται η έκδοση ενός ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού, που να ενημερώνει γύρω από τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας και τις εκδηλώσεις, να δημοσιεύει απόψεις και κριτικές.

Η συνολική φιλοσοφία και στάση να είναι διεκδικητική απέναντι στα προβλήματα και ανεξάρτητη από τις προθέσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Αυτό ο Δήμος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, καλούνται - και οφείλουν - να το σεβαστούν και να αρθούν πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και απόψεις, τις οποίες θα πρέπει να τις καταθέτουν στο Συνέδριο ως ισότιμα μέλη των άλλων επίτιμων. Ο ρόλος του Δήμου να είναι συντονιστικός και να υλοποιείται με τους υπαλλήλους – συμβούλους και την Πολιτιστική Επιτροπή.

Η πρόταση έχει ξανακατατεθεί, έχει ένα παρελθόν, ας ελπίσουμε στο μέλλον της

Λαμία, 25/2/2013

Στέφανος Σταμέλλος
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαρύτατων κυρώσεων για τον Ασωπό


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&subid=2&pubid=112994616

Κόλαφο για τη χώρα αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης με την οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για το «έγκλημα του Ασωπού», το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να ζητήσουν, μεταξύ άλλων, μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις.

Επιπλέον, η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο βαρύτατων κυρώσεων και δίνεται τετράμηνη διορία στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα και μεταξύ άλλων, να ελέγξει και την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται στην περιοχή. Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε αποδεκτή την προσφυγή που κατέθεσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας για το θέμα του Ασωπού και συγκεκριμένα για την παραβίαση του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη για το «δικαίωμα στην υγεία».

Με την απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα τόσο στους πληγέντες όσο και σε κάθε πολίτη της χώρας, να ζητήσουν την ποινική δίωξη των ρυπαντών άλλα και των αρμόδιων αδειοδοτικών αρχών και να εγείρουν δικαιώματα αποζημιώσεων από το κράτος τόσο για την αποδεδειγμένη ζημιά στην υγεία, στο βιοτικό τους επίπεδο και στο εισόδημά τους, όσο και για δυνητική ζημιά ή απειλή από τις παραλείψεις του κράτους.

Αναμένεται οι κάτοικοι της περιοχής των Οινοφύτων να κινηθούν με μαζικές αγωγές κατά των αδειοδοτικών αρχών. Η απόφαση δεσμεύει πλέον την ελληνική κυβέρνηση ώστε να προβεί σε άμεση ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των ευπαθών ομάδων για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, να ελέγξει επιδημιολογικά τους κατοίκους της περιοχής και να προχωρήσει σε εκτενή και διαρκή έλεγχο των τροφίμων που παράγονται ή συσκευάζονται στην περιοχή και να εκπονήσει ακόμα και σχέδιο αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Σχέδιο
Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση παροχή ασφαλούς νερού ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής και να επιβάλει στις βιομηχανίες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, το οποίο θα είναι απόλυτα ελεγχόμενο και τη χρήση αντιρυπαντικής τεχνολογίας. Η Επιτροπή στην έκθεσή της, σύμφωνα με πληροφορίες, συμπεραίνει ότι η Ελλάδα «δεν εφαρμόζει τα στοιχειώδη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Υπό το πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχιση της δίκης για τον Ασωπό όπου κατηγορούνται 15 βιομηχανίες της περιοχής.

Η δίκη που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Ανοιξη, αναμένεται να συνεχιστεί στο τέλος Φεβρουαρίου αν και ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναβολής λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι επιχειρήσεις διώκονται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών άλλα και βαρύτατα πρόστιμα.

Κασσιανός Τζέλης
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Δάση: χειμώνα – καλοκαίρι στην πυρά.

Της Βάσως Νάκου
Δασοπόνου, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

(το άρθρο δημοσιεύτηκε στο http://www.tvxs.gr )

Η έλλειψη δασικής πολιτικής στην Ελλάδα είναι η κεντρική αιτία για την υποβάθμιση των ελληνικών δασικών οικοσυστημάτων και της ελλιπούς διαχείρισής τους, με συνέπειες στο περιβάλλον, στην κοινωνία, στην οικονομία και στην απασχόληση.

Ακόμα και παραβλέποντας σοβαρούς τρόπους υποβάθμισης των δασών, όπως αυθαίρετες καταπατήσεις, εγκατάσταση μεταλλείων, ανεξέλεγκτο κυνήγι και λαθροθηρία, εγκατάλειψη βασικών δασοκομικών πρακτικών για την ενίσχυση των φυσικών λειτουργιών του δάσους, κ.ά. και επικεντρώνοντας μόνο σε δύο – πυρκαγιές και καυσοξύλευση – γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι διαβαίνουμε μια νέα περίοδο για την ελληνική δασοπονία, μια περίοδο που το αντικείμενό της, τα δάση, καταλήγουν χειμώνα – καλοκαίρι στην πυρά.

Και παρατηρούμε μια κοινωνία, παραδοσιακά συνυφασμένη με την ύπαιθρο και την κουλτούρα της συνύπαρξης με τη φύση προκειμένου να επιβιώσει, να στέκεται στην καλύτερη περίπτωση αμήχανη απέναντι στη συγκυρία και στη χειρότερη συμμέτοχη στο πρόβλημα είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα.

Έτσι, ένας από τους πολυτιμότερους εθνικούς φυσικούς πόρους θυσιάζεται σε όλη πια την περίοδο του έτους εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας (και ίσως όχι μόνο αμέλειας) της κυβέρνησης να τον προστατεύσει και να αντιμετωπίσει τη δασοπροστασία όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι χρόνια επισημαίνουμε, δηλαδή ως ζήτημα εθνικής προτεραιότητας.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η προστασία ενός εθνικού πόρου όπως απορρέει από το Σύνταγμα και την υποχρέωση της Πολιτείας να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον; Πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνεται η δασοπροστασία ως μέσο για την αναστροφή του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής;

Ως τι ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί όταν οι εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές προκαλούν τεράστια οικονομική ζημιά στους κατοίκους της υπαίθρου και απαιτούν επιπλέον ενισχύσεις για αποκατάσταση, δυσχεραίνοντας τα οικονομικά της χώρας; και πώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ζήτημα μια κυβέρνηση αν ενδιαφέρεται να περιορίσει τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, αν όχι κατανοώντας ότι μέσα από το δασικό πλούτο ανοίγονται ευκαιρίες για δασική οικονομία και πράσινες θέσεις εργασίας, σε πλήθος επαγγελμάτων;

Κι αν όλα αυτά αφήνουν αδιάφορη μια κυβέρνηση που καθημερινά αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις συνταγματικές επιταγές ούτε για το δημόσιο συμφέρον, πολύ δε περισσότερο για την ανεργία και το περιβάλλον, τι να περιμένει κανείς για τη δημόσια υγεία και τις συνέπειες σε αυτή από την περιβαλλοντική υποβάθμιση;

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το φαινόμενο της αυξημένης λαθροϋλοτομίας δεν βγήκε στην επιφάνεια ούτε ως περιβαλλοντικό πρόβλημα ούτε ως κοινωνικό φαινόμενο εξαρτημένο από τη φτωχοποίηση του πληθυσμού, την αδυναμία του να αγοράσει πετρέλαιο και τον εγκλωβισμό του σε μια πρωτοφανή για τα νεότερα χρόνια εμπειρία: αυτή που κατέστησε τη θέρμανση προνόμιο των λίγων. Αναδείχθηκε μέσα από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, που χτύπησε το καμπανάκι των υπουργείων επειδή το νέφος δεν μπορούσε πια να κρυφτεί. Η υποκρισία στο μεγαλείο της, λοιπόν!

Υποκρισία που αναδεικνύεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ για τη λαθροϋλοτομία, που δεν συνοδεύονται καν από μια στοιχειώδη εκτίμηση της κατάστασης ή μια εκτίμηση του αποτελέσματος σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, και που προφανώς χρησιμεύουν στο υπουργείο κυρίως επικοινωνιακά.

Όσο για τα μέτρα περιορισμού του φαινομένου, για να εφαρμοστούν απαιτείται – μεταξύ άλλων – στελέχωση και οικονομική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας. Η πρόσφατη απόφαση για νέα δέσμευση του Πράσινου Ταμείου, από το οποίο αναλογούν στη δασοπροστασία μόλις 7,5 εκατ. ευρώ, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τις «περιβαλλοντικές ανησυχίες» της κυβέρνησης. Και να σκεφτεί κανείς ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να σχεδιαστεί και η αντιπυρική περίοδος…
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας για το Πυρηνελαιουργείο στην περιοχή Δαμάστας

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Φθιώτιδας καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των οσμών από το πυρηνελαιουργείο στην περιοχή της Δαμάστας

Γινόμαστε δέκτες καταγγελιών ότι η βαριά και έντονα οχλούσα οσμή οδηγεί πολίτες να κλείνουν τα παράθυρα ακόμα και μέσα στη Λαμία, αλλά περισσότερο στα χωριά του κάμπου.

Είναι γνωστό, μια και το πρόβλημα ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και χρόνια, ότι τα μέτρα πρέπει να εστιάσουν αφενός στην ορθή λειτουργία των μηχανισμών απόσμησης, αφετέρου - και κυρίως - στην τακτική μεταφορά των φορτίων του πυρήνα από τους ελαιουργούς πριν αρχίσουν τα φαινόμενα σήψης. Σοβαρή υποχρέωση, επίσης, του πυρηνελαιουργείου είναι η αποθήκευση της πρώτης ύλης σε κλειστό χώρο, ώστε να μη βρέχεται.

Θυμίζουμε ότι πριν λίγα χρόνια, μετά από καταγγελίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων, η Νομαρχία Φθιώτιδας είχε φτάσει στο σημείο να κλείσει το εργοστάσιο για μερικές ημέρες.

Επειδή διαπιστώνουμε ότι, παρά τις καταγγελίες, η επιχείρηση δεν παίρνει κανένα μέτρο, ζητούμε επιτέλους αντίδραση και συστηματικούς ελέγχους. Τα πρόστιμα, που δεν πληρώνονται ποτέ, ξέρουμε καλά ότι δεν αρκούν. Οι κάτοικοι που υφίστανται την αφόρητη όχληση αναμένουν αποτελεσματική επιβολή των περιβαλλοντικών όρων.
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...