Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - συγχωνεύονται τα ΚΠΕ Στυλίδας και Υπάτης

Υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας


Η αιφνιδιαστική Υπουργική απόφαση -που βγήκε αφότου έκλεισαν τα σχολεία- αναστέλλει τη λειτουργία δέκα Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συγχωνεύει άλλα δεκατέσσερα, έτσι ώστε από τη νέα χρονιά να λειτουργούν 24 ΚΠΕ λιγότερα σε όλη την Ελλάδα.

Στη Φθιώτιδα συγχωνεύονται τα δύο ΚΠΕ, Στυλίδας και Υπάτης, σε ένα, με έξι εκπαιδευτικούς. Αυτό θεωρούμε ότι υποβαθμίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Περιφερειακή μας Ενότητα. Ο θεσμός των ΚΠΕ [...]χρειαζόταν ίσως διορθώσεις• όχι όμως με ισοπεδωτικά κριτήρια, που ακυρώνουν αγώνα ζωής και μια πορεία 20 ετών.

Σήμερα που έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για να στηρίξουμε δράσεις σε τομείς, όπως η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, η στροφή στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και τη βιολογική γεωργία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο περιορισμός της σπατάλης, η αλλαγή καταναλωτικού μοντέλου, η ανακύκλωση και η διαχείριση των σκουπιδιών κλπ, το Υπουργείο περιορίζει τα ΚΠΕ και μάλιστα με ιστορία και πλούσια προσφορά.

Η προσφορά και η δράση αυτά τα χρόνια των δύο ΚΠΕ Υπάτης και Στυλίδας, ιδιαίτερα στα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Οίτης, του Σπερχειού και του Μαλιακού, ήταν σημαντική όσο και απαραίτητη. Όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσει ένα από αυτά, αλλά να δημιουργηθούν πιθανόν και άλλα, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία τους με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση.

Η Περιφέρεια Στερεάς και ο Περιφερειακός Δ/ντής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους δύο Δήμους Λαμιέων και Στυλίδας, έχουν την ευκαιρία, ακόμα και τώρα, να στηρίξουν το θεσμό σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή. Για παράδειγμα, εξασφαλίζοντας ένα ή δύο άτομα για γραμματειακή υποστήριξη μπορεί να απελευθερωθεί πολύτιμος χρόνος από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να επικεντρωθούν στο παιδαγωγικό τους έργο λειτουργώντας και στους δύο χώρους, Υπάτης και Στυλίδας, ακόμα και με εθελοντές. Κι αυτό με σκοπό να λειτουργήσουν ξανά, πλήρως και άμεσα, και τα δύο ΚΠΕ με ευθύνη της πολιτείας.

Εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της και όχι απλά να χρησιμοποιεί την περιβαλλοντική ευαισθησία και την «πράσινη ανάπτυξη» ως «σημαία ευκαιρίας». Καλούμε την αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία να εναντιωθεί σε μια πολιτική που αποδεικνύεται καταστροφική, τόσο για την Παιδεία όσο και για το περιβάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου