Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πολιτική Οικολογία: Γιατί το περιβάλλον;

Γιατί το περιβάλλον;

Συχνά – πυκνά ακούμε αυτό το «εσείς οι Οικολόγοι τι κόλλημα έχετε με το περιβάλλον!»:
- Προέχει ο κορμοράνος από την κατασκευή ενός εργοστασίου;
- Πιο πολύ σημασία δίνεται στις αρκούδες απ΄ότι στην ανάγκη του κόσμου να μετακινηθεί!
- Αν δεν γίνει κανένα φράγμα πως θα έχουμε ενέργεια;
Θέλω να σημειώσω ότι εμείς οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουμε αυτή την τεράστια σημασία στο φυσικό περιβάλλον όχι γιατί βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας αλλά διότι βλέπουμε το φυσικό περιβάλλον ως τον άξονα αναφοράς πάρα πολλών ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Στον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε, όπου πλειάδα δραστηριοτήτων αλληλοεξαρτούνται και αλληλοεπηρεάζονται, όπου οι πληροφορίες έρχονται και παρέρχονται στη στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο καμβάς στον οποίο δρούμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία είναι η φύση.
Σε αυτήν έχουν επίπτωση οι πράξεις μας ατομικές ή κοινωνικές και με βάση την επίδρασή τους στη φύση μπορούμε κάλλιστα να βαθμονομήσουμε την φιλικότητα ή εχθρικότητα των μελών του κόμματος μας σε αυτές τις δράσεις.
Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να ακολουθήσεις όλη την αλληλοδιαδοχή αιτίου και αιτιατού σε πολύπλοκα γεγονότα για να κρίνεις αν είναι σωστά ή όχι. Ετσι, ένας απλός και κατανοητός τρόπος μέτρησης των επιπτώσεων των πράξεών μας είναι η επίδραση που έχουν στη φύση. Αυτό είναι που μένει τελικά.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν ο άνθρωπος σχεδιάζει και πράττει αγνοώντας τις επιπτώσεις των πράξεών του στη φύση, βλάπτει όχι μόνον το περιβάλλον αλλά εν τέλει και την οικονομία. Αν ξετυλίξουμε το κουβάρι των αλληλεπιδράσεων και συμφερόντων που υπάρχουν και μας έχουν οδηγήσει στην κρίση που ζούμε πρόσφατα είναι σίγουρο πως κυρίαρχη θέση στην πυραμίδα των υπευθύνων για όσα τώρα μας κατατρέχουν έχουν αποφάσεις που αγνοούν τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των πράξεων που σχεδιάζονται.

Αλέξανδρος Αργ.
20-1-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου