Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Καταγγελίες για τις δραστηριότητες της S & B στην περιοχή της Ιτέας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Τον Ιούλιο του 2011 η Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας υπέβαλε στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για το έργο «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρία “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ”, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενός οργάνου που ασκεί όλες τις αρμοδιότητες για το περιβάλλον αντί του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Παπαϊωάννου, συνεργάτης της εταιρείας S&B, παρενέβη επανειλημμένα και έντονα, αντέστρεψε τις απόψεις άλλου περιφερειακού συμβούλου που ήταν απών, αμφισβήτησε φωτογραφίες που προσκόμισαν διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι για τη ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη για τους κατοίκους της Ιτέας, περιβαλλοντική ρύπανση και υποβάθμιση των εγκαταστάσεων της S&B. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης του κ. Π. Παπαϊωάννου αλλά και της συνάντησης με την εταιρεία που είχε προηγηθεί με πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχου Γιώτας Γαζή και της στάσης της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής που δεν δέχθηκαν να εξετάσουν τις εκφρασμένες νομικές και περιβαλλοντικές αντιρρήσεις των κοινωνικών και τοπικών φορέων, ήταν η θετική γνωμοδότηση του οργάνου με την υπ’ αριθμ. 214/24.10.2011 απόφαση του, για μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μέχρι και σήμερα.

Είναι γνωστό πως σύμφωνα με το άρθρο 172 του Ν. 3852/2010, «ο περιφερειακός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση και λήψη απόφασης του συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του, έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που λαμβάνεται κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη». Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η επιβολή πειθαρχικής ποινής σε σύμβουλο που πράττει ενάντια στα προβλεπόμενα.

Έτσι το Νοέμβριο του 2011 , εστάλη στην Γ. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς κ. Γερακούδη, καταγγελία υπογεγραμμένη από 32 κατοίκους του Δήμου Δελφών Φωκίδας, με το αίτημα ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος λόγω της συμμετοχής περιφερειακού συμβούλου με άμεση οικονομική σχέση.

Τι έχει γίνει μετά από ένα χρόνο που μεσολάβησε ?

Από την πλευρά της κ, Γερακούδη «σιγή ιχθύος» και από την πλευρά του κ. Παπαιωάννου «εκεί που μας χρωστάγανε , μας παίρνουν και το βόδι» .

Ο κ. Παπαιωάννου αφού παραιτήθηκε πρόσφατα από περιφερειακός σύμβουλος λόγω «προσωπικών και επαγγελματικών λόγων» με περισσή ευθιξία, (ή μήπως θράσος ? ) απέστειλε εξώδικο στην περιφερειακή σύμβουλο κ. Δ. Σπανούδη γιατί «τόλμησε» να καταγγείλει τη διασύνδεση και τη διαπλοκή ανάμεσα στα θεσμικά κέντρα τοπικής και κεντρικής εξουσίας με οικονομικά συμφέροντα, την εκτροπή από τη νομιμότητα που τα ίδια αυτά κέντρα επικαλούνται και τη συνεπαγόμενη ατιμωρησία. Στο εν λόγω εξώδικο αφού ισχυρίζεται ότι σκοπίμως δεν κατονομάζονται οι εταιρίες με τις οποίες «δήθεν» συνεργάζεται όπως και ότι ουδέποτε έχει συμμετάσχει στη συζήτηση ή στη διαμόρφωση απόφασης Περιφερειακού οργάνου υπέρ αυτών, απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Η ενέργεια αυτή πέρα από απόπειρα τρομοκράτησης οποιουδήποτε σπάει το τείχος της σιωπής, προκαλεί διπλά μιας κι αυτός που παρανομεί στην πράξη επικαλείται την ασυλία που παρέχουν οι νόμοι στους ισχυρούς.

Όπως λέει όμως ο λαός μας «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Έτσι σ΄ ένα πρόσφατο έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας (ΕΜΝΕ/Φ11.2.33/2487 – 27/6/2012) όπου καταγράφεται η Έκθεση – Αναφορά των μηχανικών της Υπηρεσίας από την αυτοψία στα εργοτάξια της S&B στην Φωκίδα, αναφέρεται με σαφήνεια ότι σε δύο από τα εργοτάξια που επιθεώρησαν («Βλαχοθανάσης Α7» & «Νερά 5,6,7») οι εργασίες εκτελούνται/νταν από την εργολαβική εταιρία ΕΡΓΟΚΑΤ. Με μια απλή περιήγηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Ομίλου ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ μπορούμε να διαπιστώσουμε με πόση περηφάνια περιγράφουν την ΕΡΓΟΚΑΤ ως «δημιούργημα» τους οι Αφοί Παπαϊωάννου όπως επίσης και την τρέχουσα δραστηριοποίηση της εταιρίας σε τέσσερεις εργολαβίες της S&B στην Φωκίδα.

Αυτό που «ο κόσμος το΄χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι» όταν επιβεβαιώνεται και με τη «βούλα», τότε η πρόκληση παίρνει άλλες διαστάσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, από τον Περιφερειάρχη ως τον τελευταίο περιφερειακό σύμβουλο που αποδέχονται τη λογική του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» ελέγχονται για συμμετοχή σε θεσμική εκτροπή.

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας ελέγχεται για συγκάλυψη.

Εμείς από την πλευρά μας δεν ανεχόμαστε να κλείνουμε τα μάτια ούτε να φιμώνουμε το στόμα μας. Στα δικά μας «πέτρινα» χρόνια που η κοινωνική πλειοψηφία μαστίζεται από τις πολιτικές της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης ενώ οι λίγοι συνεχίζουν αλώβητοι τα «πάρτι» τους, κάθε αυθαιρεσία της τοπικής ή κεντρικής εξουσίας, κάθε ενέργεια διαπλοκής και διασύνδεσης με εθνικούς εργολάβους και οικονομικά κέντρα δεν θα μένει στο απυρόβλητο. Γιατί το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια δεν εξαγοράζονται με τα ψίχουλα και τα αποφάγια που πετάνε οι χορτάτοι στους πεινασμένους. Γιατί οι περίφημες «θέσεις εργασίας» με ισοπεδωμένα δικαιώματα και μεροκάματα πείνας δεν μπορεί να κρατάνε μια κοινωνία όμηρο όταν ο τόπος και η ζωή της καταστρέφεται. Γιατί οι διαμαρτυρίες του Δ.Σ.της Ένωσης Περιφερειών (με τη συμμετοχή και του κ. Περγαντά) για τις συνέπειες του μνημονίου του τύπου « Οι Περιφερειακές Αρχές της χώρας είμαστε εκλεγμένες από τον Ελληνικό λαό και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή» είναι λεονταρισμοί & κορώνες, γίνονται απλά για τα μάτια του κόσμου όταν όλοι αυτοί στην πράξη φέρονται «καθ΄εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν» της κεντρικής εξουσίας.

Απαιτούμε έστω και τώρα

· Να ακυρωθεί η παράνομη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τις εγκαταστάσεις της S&B στο Λαρνάκι Ιτέας

· Οι περιφερειακοί σύμβουλοι να ανοίξουν επιτέλους τα μάτια μπροστά στη λεηλασία που συντελείται εδώ και δεκαετίες σε βάρος του πλούτου της περιοχής, να ανοίξουν τα αυτιά στις εκφρασμένες νομικές και περιβαλλοντικές αντιρρήσεις των κοινωνικών και τοπικών φορέων, να πάρουν ουσιαστικά το μέρος της κοινωνίας

Η σιωπή, η ανοχή , η συγκάλυψη είναι συνενοχή

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου