Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Για την καταστροφική πυρκαγιά στον Παραδοσιακό Ελαιώνα Άμφισσας

Θύμα των φετινών πυρκαγιών υπήρξε δυστυχώς ο Παραδοσιακός Ελαιώνας της Άμφισσας και κατά συνέπεια και οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της περιοχής• μια περιοχή που πέρα από τη σημασία της ως οικοσύστημα, αφού εντάσσεται στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Νατούρα, αποτελεί στοιχείο ιστορικής κληρονομιάς και πολιτισμού της υπαίθρου. Οι συνέπειες της πυρκαγιάς αγγίζουν το φυσικό περιβάλλον, τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής, την αισθητική του τοπίου της Φωκίδας και του ιδιαίτερου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και τελικά και τον τουρισμό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα σταματήσουμε να επισημαίνουμε την ανάγκη πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές, που γίνονται κάθε χρόνο και πιο καταστροφικές, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων και της έλλειψης πολιτικής πρόληψης και οργάνωσης για την αντιμετώπισή τους, αλλά και την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών που οφείλονται σε αμέλεια.

Τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν επιτέλους βασική προτεραιότητα της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας. Η στήριξη των υπηρεσιών με οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να υφίσταται περικοπές στο όνομα της οικονομικής κρίσης και η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού να καθίσταται εγκληματική για τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά και το περιβάλλον, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο και τους ανθρώπους του Πυροσβετικού Σώματος που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες χωρίς την κατάλληλη στήριξη.

Τέλος, χρέος της Πολιτείας είναι η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων και η συνειδητοποίηση από τους αρμόδιους ότι η αποκατάσταση κοστίζει τελικά περισσότερο από την πρόληψη, πράγμα που καθιστά την πρόληψη σοφότερη επιλογή και σε περίοδο κρίσης.


Πληροφορίες: Βάσω Νάκου τηλ 6983903061

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου