Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς για την Μακροοικονομική Αιρεσιμότητα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
τηλ 2231033593  6977261256

“Μακροοικονομική Αιρεσιμότητα”: Θα τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στους δημοσιονομικούς στόχους!
Λαμία, 22/1/2014
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη συνέβη στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς χωρίς να υπάρξει, έστω και για λόγους συμβολικούς, κινητοποίηση της Ένωσης Περιφερειών και των ελληνικών περιφερειών, παρά το γεγονός ότι θα το βρούμε μπροστά μας το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Και οι 28 κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, συμφώνησαν ότι, αν αποτυγχάνουν οι ίδιες, θα τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες και θα χάνουν τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία!

Ακολουθώντας την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση των 28 κυβερνήσεων, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, πέρασε, στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς δυνατότητα συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, διάταξη στους Κανονισμούς των διαφόρων Ευρωπαϊκών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με την οποία αν μια κυβέρνηση δεν επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους(σε περιπτώσεις σημαντικής μη συμμόρφωσης), θα διακόπτεται η χρηματοδότηση σε προγράμματα ή μέρος προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Ταμείων για τις περιφέρειες και τους άλλους φορείς.
Το Ευρωκοινοβούλιο είχε επανειλημμένα αντιταχθεί με αποφάσεις του στην λεγόμενη “μακροοικονομική αιρεσιμότητα”, δηλαδή στην τιμωρία χωρών και ιδιαίτερα περιφερειών και φορέων αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε αλληλεγγύη, ανταλλαγή καλών πρακτικών και βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η βαθιά πολύπλευρη συστημική και διαρθρωτική κρίση. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι πολιτικές της τρόικα ευθύνονται για την επιδείνωση της κρίσης. Δεν έχει λογική να τιμωρούνται οι κοινωνίες για τα λάθη των κυβερνήσεων και των αυθαίρετων οργάνων, όπως η τρόικα.

Η κρίση έχει αυξήσει τις ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιφέρειες που έχουν περισσότερο ανάγκη από επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των κοινωνικών υποδομών αντιμετωπίζουν μεγάλες περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Δε χρειάζεται επιπλέον  τιμωρία και επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη - μέλη έχουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των όρων που απορρέουν από τις πολιτικές οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς είναι αντίθετη με την υιοθέτηση τηςμακροοικονομικής αιρεσιμότητας” διότι:
1. τιμωρεί τα κράτη - μέλη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από οικονομική βοήθεια, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης,
2. τιμωρεί περιοχές που δεν είναι υπεύθυνες για την «δημοσιονομική πειθαρχία»,
3. απειλεί πολύ αναγκαίες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς οι τράπεζες θα διστάσουν να συμβάλλουν σε χρηματοοικονομικά εργαλεία/μέσα που θα μπορούσαν να υπόκεινται σε αναστολή πληρωμών από τα ευρωπαϊκά ταμεία,
4. καταργεί την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη, αφού μέσω αυτής της προσέγγισης αναδεικνύεται ως κύριο μέλημα των κρατών - μελών το να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Επιπλέον, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η κοινωνική και οικονομική κατάσταση ενός κράτους - μέλους είναι τέτοια που δεν μπορεί να ακολουθήσει πιστά τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις, δέχεται ένα ακόμη χτύπημα, αφού στερείται την τελευταία ουσιαστική επενδυτική ευκαιρία του.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς θα μπορούσε, με ψήφισμά του, να ασκήσει αυστηρή κριτική και στην ίδια την απόφαση και στην συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, των 28 κυβερνήσεων συνολικά, στην επιβολή της “μακροοικονομικής αιρεσιμότητας” παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, των περιφερειών και της κοινωνίας των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου