Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Διαμαρτυρία κατοίκων της ΤΚ Πουγκακίων του Δήμου Μακρακώμης για τα σκουπίδια

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ                                                         Πουγκάκια, 20-09-2015
Τ.Κ. ΠΟΥΓΚΑΚΙΩΝ                                                      



ΠΡΟΣ: Δήμο Μακρακώμης
ΚΟΙΝ.:
1) Δ.Σ. Δήμου Μακρακώμης
2) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
                                                                Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας
    Τμήμα Περ/ντος και Υδροοικονομίας
3) Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.
                                                                Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας, σχετικά με την πολιτική διαχείρισης των απορριμάτων της Τ.Κ. Πουγκακίων, που ακολουθείται από τον Δήμο Μακρακώμης. Δεν έχει γίνει ποτέ αποκομιδή σκουπιδιών ή άλλη εργασία καθαρισμού απορριμάτων στους οικισμούς του χωριού: Βλάχικο και Νεοχώριο, στους οποίους δεν υπάρχουν κάδοι, ούτε σε αρκετά σημεία των υπόλοιπων οικισμών, όπου επίσης δεν υπάρχουν κάδοι.

Η δικαιολογία ότι είναι αδύνατη η
πρόσβαση απορριμματοφόρου του Δήμου στον οικισμό Βλάχικο δεν ευσταθεί, καθώς ο Δήμος Μακρακώμης διαθέτει και μικρότερο απορριμματοφόρο και επιπλέον, εφόσον συνεχίζει να εισπράττει από τους κατοίκους τα τέλη καθαριότητας, τα οποία είναι ανταποδοτικά, οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είναι συνεπής στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για τους λόγους που δεν έχουν τοποθετηθεί κάδοι και δεν γίνεται αποκομιδή, ούτε στον οικισμό Νεοχώριο ούτε σε πολλά σημεία των υπόλοιπων οικισμών για την κάλυψη των αναγκών όλων των κατοίκων. Τα επιχειρήματα ότι οι κάτοικοι των δύο οικισμών περνούν υποχρεωτικά από σημεία που έχουν κάδους δεν ευσταθούν, γιατί όλοι οι κάτοικοι δεν έχουν την δυνατότητα να κουβαλάνε τα απορρίμματά τους, είτε πεζοί, για μεγάλες αποστάσεις είτε δεν διαθέτουν άλλο μέσο μεταφοράς. Άλλωστε, ο Δήμος έχει υποχρέωση να διευκολύνει και όχι να ταλαιπωρεί τους κατοίκους στην απόρριψη των σκουπιδιών τους.

Η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται με την συχνότητα που ισχυρίζονται τα αρμόδια μέλη της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα τον χειμώνα και δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, αλλά, πολλές φορές η καθυστέρηση αποκομιδής ξεπερνάει σε διάρκεια τον μήνα, στα κεντρικά σημεία του χωριού, ενώ στον οικισμό Ξενοκωστέικα, ακόμη περισσότερο. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες που υπάρχουν δυσκολίες λόγω κακοκαιρίας, αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα προβλήματα με τα απορρίμματα, παρόλο που είναι διαχρονικά και σε γνώση των Δημοτικών Αρχών και παρόλο που έχουν ήδη συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις του παρόντος Δ.Σ., δεν έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά αντιθέτως γίνεται μια προσπάθεια υποτίμησής τους, η οποία οδηγεί σε υποβάθμιση της περιοχής μας και σε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παρακαλούμε για τις άμεσες, συγκεκριμένες, στοχευμένες και αποτελεσματικές ενέργειές σας.

Οι υπογράφοντες                    Ονοματεπώνυμο                                    Υπογραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου