Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

4η Γιορτή Σπόρων Παραδοσιακών Ποικιλιών "Σκουντέρι 2016"

                                        ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ      
              στη 4η Γιορτή  Σπόρων Παραδοσιακών Ποικιλιών           
                                          Σκουντέρι 2016

Για 4η συνεχή χρονιά η ομάδα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ διοργανώνει την  μεγάλη γιορτή  ανταλλαγής σπόρων  και σπορόφυτων από παραδοσιακές ποικιλίες στο Σκουντέρι του Δήμου Μεσσαπίων Ευβοίας την Κυριακή 15 Μαΐου   2016.
Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού βασίζεται στην ομαδική προσπάθεια ανθρώπων ευαισθητοποιημένων που πιστεύουν ότι η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντική για την διατήρηση της ίδιας της ζωής. και στην διάσωση των τοπικών ποικιλιών που ενώ χρειάστηκαν αιώνες για να εξελιχθούν, τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση των μεταλλαγμένων και των υβριδίων εξαφανίζονται με ραγδαίους ρυθμούς.
 
Στη γιορτή αυτή αναμένεται η
συγκέντρωση ομάδων φύλαξης παραδοσιακών σπόρων όπως και τις προηγούμενες χρονιές από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Λάρισα κλπ)


Συνοδοιπόροι μας το Πελίτι Εύβοιας και η Ομάδα Οικογιορτής Εύβοιας.
Θα μοιραστούν με πολύ αγάπη σπόροι και σπορόφυτα σε επισκέπτες και νέους καλλιεργητές  που πιστεύουν στη βασική αρχή ότι ο σπόρος δεν είναι κανενός και πρέπει συνεχώς να αναπαράγεται και να μοιράζεται, επίσης αναμένουμε την δική σας προσφορά σε σπόρους  όσοι συμμετείχατε σε προηγούμενες εκδηλώσεις ή απλά είστε και εσείς φύλακες σπόρων.
Φέτος θα θέλαμε την βοήθεια σας στη συγκέντρωση άνυδρων σπόρων τους οποίους αφού τους καλλιεργήσουμε και τους αναπαράγουμε και θα στείλουμε σαν βοήθεια στο επισιτιστικό πρόβλημα στην Συρία, όπου πραγματικά οι άνθρωποι εκεί  λιμοκτονούν γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε σπόρους και κάποιοι έχουν ξεκινήσει να  καλλιεργούν μέσα σε βομβαρδισμένα σχολεία και εργοστάσια.

Όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν  με κάποιο εργαστήριο, ομιλία, παρουσίαση ,μουσικό δρώμενο ή θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά στην διοργάνωση   της γιορτής μπορούν να αποστείλουν τις προτάσεις τους στο skounteri@yahoo.gr

Αν η πρόταση σας για συμμετοχή είναι ομιλία, εργαστήριο ή κάποια εκθέματα γράψτε μας το τίτλο και μια σύντομη περιγραφή ή ένα σύνδεσμο στο διαδίκτυο.

Στο Σκουντέρι  φέτος θα λειτουργήσει  Οικολογική αγορά μέχρι 40 συμμετοχές αποκλειστικά από παραγωγούς τροφής και μεταποιητές  (που όμως δεν αγοράζουν την πρώτη τους ύλη).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην επιλογή των συμμετεχόντων. και θα πρέπει να συμπληρώσετε και να στείλετε τη συνημμένη φόρμα συμμετοχής.

Για να συμμετέχει κάποιος παραγωγός/μεταποιητής στο αυτόνομο χωριό χρειάζεται  να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 15/4/2016 ( θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας )  και  να συμφωνεί με τα παρακάτω κριτήρια:
(1)   Να καλλιεργεί βιολογικά, χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά. Δεν απαιτείται να είναι πιστοποιημένα βιολογικός καλλιεργητής.
(2)   Να πραγματοποιήσει ένα (τουλάχιστον) εργαστήριο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ με όποιο θέμα επιλέξει εκείνος (π.χ. εργαστήρι συλλογής σπόρων, εργαστήρι παρασκευής τροφίμων,  δημιουργίας φυτωρίων, παρασκευής βιολογικών/φυτικών σκευασμάτων για προστασία και ενίσχυση των φυτών).Χρειαζόμαστε :  Τίτλο, μικρή περιγραφή, διάρκεια, όνομα, e-mail και τηλέφωνο
 (3)   Να μπορεί να καλύψει  τις ανάγκες του για τον εξοπλισμό του στησίματος των προϊόντων του ( τραπεζάκι/τέντα/ υλικό/ φωτισμό)
Όσοι ενδιαφέρεστε και απαντάτε ναι στα παραπάνω κριτήρια, παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας, στέλνοντας τη συνημμένη φόρμα (μέχρι τις 15/4//2016) στο email:  skounteri@yahoo.gr , oikogiortievias@hotmail.com, oikogiortievias@yahoo.gr

                Ο σπόρος είναι η βάση του κύκλου της ζωής
 
sporoi-evias.blogspot.gr 
skounteri.blogspot.gr 
http://oikogiortievias.blogspot.gr/
και στο F/B στην ομάδα ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου