Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ας τελειώνουμε - επιτέλους - με τον ΦΟΔΣΑ ΑΕ και άντε να πάμε λίγο παρακάτω…


Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε τελικά και έκρινε μη νόμιμη τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ δικαιώνοντας τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις αιτιάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης των δήμων. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το φιάσκο πρέπει να απολογηθούν και πρέπει να πληρώσουν για τις καθυστερήσεις, που υφίσταται η διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Στερεά και για τις όποιες μη νόμιμες αποφάσεις πήραν, που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες.

Ευθύνες υπάρχουν, τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ, που εξακολουθεί να καλύπτει τους υπαίτιους, όσο και των άμεσα υπεύθυνων, της διεύθυνσης του ΦΟΔΣΑ και της νομικής υπηρεσίας, που από δικό τους λάθος ερμηνείας του σχετικού νόμου οδηγηθήκαμε στην παράνομη σύσταση της Α.Ε. Και που δυστυχώς, αντί να το παραδεχθούν, απασχολούν ένα χρόνο τώρα τόσες υπηρεσίες προσπαθώντας εκβιαστικά να κουκουλώσουν το πρόβλημα για να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Σύμμαχό τους στην προσπάθεια συγκάλυψης βρήκαν και την Περιφέρεια, η οποία
προέβη στην έκδοση παράνομων αποφάσεων προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί το θέμα και πολιτικά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη σύσταση των νέων φορέων διαχείρισης αποβλήτων (Διαχειριστή Στερεών Αποβλήτων, ΔΙΣΑ), η λύση που δίνεται στο πρόβλημα είναι η διάλυση του ΦΟΔΣΑ Στερεάς ΑΕ και η ευκαιρία για μια νέα αρχή.  Επειδή η νέα αρχή θα γίνει λίγο πολύ με τα ίδια πρόσωπα στο τιμόνι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα - οι συσχετισμοί είναι οι ίδιοι στα δημοτικά συμβούλια - ευελπιστούμε ότι, αφού πλέον οι δήμαρχοι έχουν πάρει το μάθημά τους, θα στελεχώσουν το νέο φορέα με ικανά άτομα, μακριά από μικροπολιτικά και παλαιοκομματικά συμφέροντα και εξυπηρετήσεις. Και φυσικά να έχουν το σθένος να ανακαλέσουν τη μήνυση, που υπέβαλαν κατά του ασκούντος καθήκοντα γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζητώντας συγνώμη. Όπως συγγνώμη περιμένουμε και ελπίζουμε να ζητήσουν και από το λαό της Στερεάς.

Λέγαμε σε προηγούμενη ανακοίνωση για το σικέ παιχνίδι των καθυστερήσεων για τη νομιμότητα ή όχι του ΦΟΔΣΑ. Επιμένουμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να γίνεται πεδίο μικροπολιτικών επιδιώξεων, γιατί μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τραγικές συνέπειες για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της περιοχής. Γι’ αυτό περιμένουμε με αγωνία να δούμε πότε οι δήμαρχοι θα στρώσουν επιτέλους «παιχνίδι» και θα ξεκινήσουν τα έργα και τις δράσεις της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων ανά δήμο, σύμφωνα με τα Τοπικά Σχέδια που ενέκριναν πρόσφατα. Έργα και δράσεις με προτεραιότητα στη Διαλογή στην Πηγή, τα Πράσινα Σημεία, τις Μονάδες και τα Πάρκα Κομποστοποίησης, τα ΚΔΑΥ. Εδώ θα φανεί αν υπάρχουν σκοπιμότητες. Με άλλα λόγια κύριοι δήμαρχοι προσέξτε, «αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού είναι ο γάμος» που λέει ο λαός μας.

Συνοψίζοντας: έχουμε μπροστά μας το νέο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων της χώρας» με τις αλλαγές που περιλαμβάνει για το νέο φορέα διαχείρισης και το οποίο είναι σε διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στις 8 Μαΐου. Είναι επίσης σε διαβούλευση  και το σχέδιο του ΠΕΣΔΑ Στερεάς, το οποίο έχει δώσει η Περιφέρεια μέχρι 31 Μαϊοιυ.

Για μια ακόμα φορά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο, που χρειάζεται να έχει κανείς, εκτός από θέληση, νεύρα και υπομονή. Αλλά ας τελειώνουμε με τον τωρινό ΦΟΔΣΑ, να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω και να ασχοληθούμε επιτέλους με την ουσία της διαχείρισης των ΑΣΑ.
Λαμία, 4.5.2016
Στέφανος Σταμέλλος
Οκολογία Αλληλεγγύη Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου