Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς... και χωρίς αυταπάτες


Περάσαμε ήδη στο 2017 και μπήκαμε στον ρυθμό του νέου χρόνου. Όλα δείχνουν πως μας περιμένει όχι απλώς μια δύσκολη, μα και μια αποφασιστική χρονιά! Οι εξελίξεις διαγράφονται κρίσιμες σε όλα τα επίπεδα και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ρόλος της αυτοδιοίκησης - ο πρώτος θεωρητικά τουλάχιστον λαϊκός θεσμός - παραμένει ιστορικός και είναι καθοριστικός παράγοντας για
«κανένας στίχος σήμερα δεν κινητοποιεί τις μάζες
κανένας στίχος σήμερα δεν ανατρέπει καθεστώτα.»
πολλά θέματα.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας κλείνει ήδη εφτά χρόνια ζωής! Αυτά τα χρόνια έδειξε ότι λειτούργησε, στο πλαίσιο του Δήμου, ως ένας ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος και αυτενεργός αυτοδοικητικός πόλος  με ανεπάρκειες, ναι, και με ελλείψεις, με «πότε πάνω και πότε κάτω». Ωστόσο, φαίνεται, ότι με συνέπεια και συνέχεια και με τις λιγότερες δυνατές διαψεύσεις, κατάφερε να ριζώσει. Δείχνει ότι πορεύτηκε και πορεύεται στις δύσκολες συνθήκες με συχνές και αναγκαίες παρεμβάσεις, κάνοντας δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και με την απαραίτητη κριτική.

Έχοντας πλήρη συνείδηση της, αποικιοκρατικού τύπου, οικονομικής εξάρτησης της χώρας μας, αυτό που μπορεί κάπως να περιορίσει τα πράγματα είναι η ανάδειξη του ρόλου της τοπικής κοινωνίας και του ενεργού πολίτη είναι η τοπική δράση, η τοπικοποίηση και η περιφερειοποίηση της παραγωγής και κατανάλωσης με όρους μερικής αυτάρκειας.  

Γι’ αυτό λέμε ότι το πεντάπτυχο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών:  παραγωγική ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας, διαφάνεια και έλεγχος, συμμετοχή, κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμός στο περιβάλλον, αποδείχτηκε σωστό και καθοριστικό πλαίσιο δράσης. Άρα καλό θα είναι να συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο.

Δυστυχώς όμως, η δημοτική αρχή προσπαθεί να «ενορχηστρώσει» τις εξελίξεις στο δήμο εφαρμόζοντας ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης, με καθαρά αντι-αυτοδιοικητικά «γραφειοκρατικά» χαρακτηριστικά, και νομίζοντας ότι αυτό αρμόζει στα δικά της συμφέροντα. Αν συνεχίσει να το κάνει, πέρα από τις επιπτώσεις στα δημοτικά πράγματα, στα συμφέροντα των δημοτών και στη λαϊκότητα του θεσμού, ως πλειοψηφούσα παράταξη - «υπερδύναμη» του 32,4% … - θα οδηγηθεί στην παρακμή. 

Στο ξεκίνημα λοιπόν της νέας χρονιάς, αντί για ευχές και «συνθήματα», καταθέτουμε «αίτημα/πρόσκληση» προς όλους τους συμπολίτες μας για συμπόρευση και δράση, για μια ακόμη πιο αποτελεσματική προσπάθεια στο 2017. Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:
[Μανόλης Αναγνωστάκης «Επίλογος»]
κι όχι αυταπάτες προπαντός…                                                                    
Λαμία, Γενάρης 2017
Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου