Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Η απάντηση της ΕΕ για περιοχές Νatura και Φορείς Διαχείρισης

Η απάντηση της ΕΕ για περιοχές Νatura και Φορείς Διαχείρισης

[ΠΗΓΗ:dasarxeio.com]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στο ερώτημα του ευρωβουλευτή Πέτρου Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με το κίνδυνο που διατρέχουν οι περιοχές Natura από την έλλειψη χρηματοδότησης των Φορέων Διαχείρισης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 4 Μαρτίου 2020 ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης υπέβαλε γραπτό ερώτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα: Κίνδυνος για τις περιοχές Natura από την έλλειψη χρηματοδότησης των φορέων διαχείρισης.

Στις 6 Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στον κ. Κόκκαλη, ως εξής:

Η Επιτροπή έχει δηλώσει(1) ότι μια σημαντική πρόκληση για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των τόπων του Natura 2000 στην Ελλάδα είναι η θέσπιση εθνικού συστήματος για την ολοκληρωμένη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών (όπου περιλαμβάνονται η στρατηγική, η διάρθρωση, τα προγράμματα διαχείρισης, οι αρμοδιότητες, η χρηματοδότηση, η επιβολή της νομοθεσίας και η παρακολούθηση).

Για να βοηθήσει την Ελλάδα, η Επιτροπή στήριξε τη δημιουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και διέθεσε κονδύλια της ΕΕ κατά τις προηγούμενες περιόδους προγραμματισμού για τη συγχρηματοδότηση της έναρξης λειτουργίας τους. Επιπλέον, η Επιτροπή συμφώνησε να συγχρηματοδοτήσει(2) την έναρξη λειτουργίας οκτώ νέων φορέων διαχείρισης που συστάθηκαν με τον νόμο 4519/2018.

Οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την κατάλληλη αξιοποίηση των ενωσιακών και εθνικών κονδυλίων, ώστε οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους κατά τον δέοντα τρόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις των οδηγιών για τα πτηνά(3) και τους οικοτόπους(4).

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στο εν λόγω ζήτημα, μεταξύ άλλων μέσω του διμερούς διαλόγου που πραγματοποίησε μαζί τους στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τη φύση, τον άνθρωπο και την οικονομία(5). Η Επιτροπή παρέπεμψε επίσης την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ(6) λόγω της μη θέσπισης των αναγκαίων στόχων και μέτρων διατήρησης για τους τόπους του Natura 2000 εντός του εδάφους της, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας για τους οικοτόπους· στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται επίσης η αποτελεσματική λειτουργία των φορέων διαχείρισης για τους τόπους.

—————

(1)Επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής πολιτικής https://ec.europa.eu/environment/eir/pdf/report_el_el.pdf

(2)Στο πλαίσιο του τρέχοντος Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης: https://ec.europa.eu/regional_policy/el/atlas/programmes/2014-2020/greece/2014gr16m1op001

(3)Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (κωδικοποιημένη έκδοση που αντικαθιστά την οδηγία 79/409/ΕΟΚ), ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7.

(4)Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7‐50.

(5)https://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/fitness_check/action_plan/index_en.htm

(6)https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/EL/IP_19_4257 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου