Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Χαλκίδας ενάντια στο φασισμό, τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και το ναζισμό

Δημοκρατικοί πολίτες της Χαλκίδας

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περίοδο σοβαρής και πολυεπίπεδης κρίσης, πρωτόγνωρης για την μεταπολιτευτική περίοδο, μιας κρίσης παραγωγικής, πολιτισμικής, κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής, που ωρίμαζε επί δεκαετίες και παροξύνθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Η κρίση αυτή απειλεί την υπόσταση της χώρας και την θέση της στο διεθνές περιβάλλον, τα εισοδήματα των Ελλήνων και δη των φτωχότερων, αλλά απειλεί να διαλύσει και την
συνοχή της κοινωνίας, καθώς απειλεί την Δημοκρατία και μαζί της την λαϊκή κυριαρχία. Η φτώχεια δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, είχαμε πολύ καιρό όμως να δούμε τόσο μίσος να κυκλοφορεί και να  εκδηλώνεται απροκάλυπτα στους δρόμους και σ’ όλη την δημόσια σφαίρα. Είχαμε πολύ καιρό να δούμε ανθρώπους να δέρνουν και να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους, επειδή είναι διαφορετικοί ή  σκέπτονται διαφορετικά.

Είχαμε καιρό να δούμε τέτοια σύμφυση της πολιτικής με το κοινό έγκλημα. Είχαμε καιρό να φοβηθούμε και να οργιστούμε. Γιατί η βία απ’όπου και αν προέρχεται και όποια αιτία κι αν έχει, είναι απερίφραστα καταδικαστέα.

Αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που ο καθένας μας ξεχωριστά, η πατρίδα μας και ο λαός μας παλεύουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, πρέπει να βρούμε την δύναμη ν’ αποκρούσουμε ότι  απειλεί να μας διαλύσει. Την δύναμη αυτή θα την βρούμε, και αν αντλήσουμε ηθικά παραδείγματα από φωτεινές σελίδες της Ιστορίας μας. Ο εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ, της αρχής του αντιφασιστικού αγώνα του Ελληνικού λαού, που ήταν ταυτόχρονα και μια γενναία συμβολή στον αντιφασιστικό αγώνα των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, προσφέρονται για μια τέτοια άντληση.

Η πόλη μας, η Χαλκίδα, έχει μάλιστα να επιδείξει την περίοδο του πολέμου και της Κατοχής φωτεινά παραδείγματα δράσεων των Χαλκιδέων, αφανών κι επιφανών, δράσεων που ακτινοβολούν το ηθικό και πατριωτικό τους παράδειγμα μέχρι σήμερα.

Ανάμεσα στους επιφανείς Χαλκιδέους, της εποχής εκείνης, είναι και οι μορφές του τότε μητροπολίτη Γρηγορίου και αυτή του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή. Ο συνταγματάρχης Μαρδοχαίος Φριζής, Εβραίος στο θρήσκευμα, έπεσε μαχόμενος από τους πρώτους στ’ Αλβανικά βουνά στον πόλεμο του 40. Κι όταν επικράτησαν οι Γερμανοί Ναζί και ήρθε η Κατοχή, αυτοί που στοχοποίησαν και  εξόντωσαν μαζικά τους ομόθρησκους του, εξόντωση που εξυμνούν οι σημερινοί πολιτικοί τους συνεχιστές, ο τότε μητροπολίτης Γρηγόριος συμπαραστάθηκε σε πολλούς Εβραίους συμπολίτες μας, αλλά και έσωσε στη μητρόπολη Χαλκίδας τα ιερά σκεύη τους. Η πόλη μας έχει κατ’ επανάληψη  τιμήσει αυτούς τους δυο άνδρες, που βέβαια η προσφορά τους και η ιστορία τους δεν εξαντλείται στα όσα προαναφέρθηκαν. Στις σημερινές συνθήκες, δεν αρκεί να τιμούμε καταθέτοντας μόνο στεφάνια  στις προτομές των ηρώων. Θα πρέπει να τους κάνουμε να ξαναμιλήσουν στους  σημερινούς  Χαλκιδέους, και να φωτίσουν με το ηθικό και πατριωτικό τους παράδειγμα το ζοφερό  μας παρόν. Να μας μιλήσουν για την φρίκη του φασισμού και του ναζισμού, για την αλληλεγγύη πέρα από  θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς, για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, και να μας κάνουν να σκεφτούμε , να αποφασίσουμε και να πράξουμε. Η Χαλκίδα δεν υπέκυψε, ούτε θα  υποκύψει ποτέ  στην κτηνώδη ιδεολογία και βία του φασισμού, της κάθε είδους και χρώματος τρομοκρατίας και του ναζισμού.

Η κίνηση πολιτών Δημοκρατική Χαλκίδα, πέρα και πάνω από κομματικές και πολιτικές περιχαρακώσεις σας καλεί, στην εκδήλωση που διοργανώνουμε την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στις 5:30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Χαλκίδας (Χαϊνά 93), όχι μόνο για να τιμήσουμε τους αγώνες και τις παραδόσεις της πόλης μας, ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, αλλά και για να δώσουμε το  σημερινό παρών στον αγώνα κατά της βίας, για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Η Δημοκρατική Χαλκίδα απαντά ενωμένη στο φασισμό, τη μισαλλοδοξία, τη ξενοφοβία, το ρατσισμό και το ναζισμό και καταδικάζει τη βία από οπουδήποτε και αν προέρχεται

Νοέμβρης 2013
Επιτροπή Πρωτοβουλίας


dimokratikichalkida@gmail.com
www.dimokratikichalkida.blogspot.gr

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας είναι ανοικτή και μπορεί ο καθένας που συμφωνεί με την διακήρυξη να στείλει e-mail στο dimokratikichalkida@gmail.com με το ονοματεπώνυμό του και την ιδιότητά του. Οι πολίτες ιδρυτικά μέλη και όσοι παρευρέθηκαν στην ιδρυτική σύσκεψη της κίνησης το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 είναι οι παρακάτω.

Επιτροπή Πρωτοβουλίας
Ονοματεπώνυμο / Ιδιότητα
1. Αλατά – Καραγιάννη Ελένη, συνταξιούχος
2. Αθανασίου-Χατόλα Αικατερίνη, Μέλος ΔΣ ΔΟΑΠΠΕΧ
3. Αμανατίδης Χρήστος, οικονομολόγος
4. Γεωργάτος Νίκος, πρόεδρος εμπορικού & βιομηχανικού συλλόγου Χαλκίδας
5. Γκάνης Λάμπρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας
6. Γκάρτζιος Γιώργος, Διευθυντής Α΄βάθμιας εκπαίδευσης Βοιωτίας
7. Δεμερτζής Τάκης, εκδότης
8. Διακομόπουλος Δημήτρης, π. πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας
9. Καπράλος Ηλίας, π. Διευθυντής Δασών
10. Καραβάς Μπάμπης, Ελεύθερος επαγγελματίας
11. Μανάρας Κώστας, ιατρός πνευμονολόγος
12. Μάστορης Βασίλης, εκπαιδευτικός
13. Παύλοβιτς Αλκης, πολιτικός επιστήμονας
14. Στασινοπούλου – Φριζή Άρτεμις, φιλόλογος συγγραφέας
15. Τσιπτσή Πηνελόπη, εκπαιδευτικός
16. Φριζής Ιάκωβος, γιος του Μαρδοχαίου Φριζή
17. Χαϊνάς Κώστας, μαθηματικός-οικονομολόγος
18. Χατόλας Χρήστος, Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου