Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ανοίγουμε τα πανιά μας μέσα στις δύσκολες συνθήκες
της σημερινής πολύπλευρης κρίσης

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΕΡΕΑΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Για να γίνει η κίνηση αυτή 
και δική σας, συνυπογράψτε
 τη διακήρυξή μας εδώ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσα στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης, ασφυκτιά από την έλλειψη ενός συγκεκριμένου οράματος, ακολουθώντας το ίδιο συντηρητικό μοντέλο που έφερε την Περιφέρεια και τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα. Η σημερινή Περιφερειακή Διοίκηση δεν μπόρεσε να ξεπεράσει αυτό το μοντέλο του παρελθόντος, ένα μοντέλο περιφερειαρχοκεντρικό, των στελεχών και των παραγόντων. Έδειξε ότι δεν είναι σε θέση να υπερβεί το πελατειακό, ψηφοθηρικό, κομματικό σύστημα και να προτείνει αναγκαία, πιθανόν μη δημοφιλή, μέτρα. Με αποτέλεσμα, ενώ τα πάντα αλλάζουν, ενώ η κοινωνία ζητάει αλλαγές, να μην αλλάζει τίποτα.

Εμείς στην Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεάς» φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τη σύγχρονη πραγματικότητα κάτω από το πρίσμα της οικολογικής πρακτικής και σκέψης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, σκιαγραφώντας ένα διαφορετικό όραμα. Λέμε με έμφαση ότι απαιτείται συνολική αναθεώρηση των μέχρι τώρα πρακτικών και ριζική ανατροπή των φερόμενων ως «αναπτυξιακών μοντέλων», που εφαρμόστηκαν στην Περιφέρεια και αποδείχθηκαν λανθασμένα και αδιέξοδα.

Πιστεύουμε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι η ιδανική κλίμακα για να εφαρμοστούν πολιτικές:
- Περιφερειακής και τοπικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με ουσιαστική ενίσχυση της αποκέντρωσης και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των οικισμών της• με ένα νέο περιφερειακό σχέδιο ευημερίας με άξονα τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, τη βιολογική γεωργία και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας, τον ήπιο βιώσιμο τουρισμό.

- Ενίσχυσης και ανάδειξης του ρόλου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας - όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οργανώσεις κοινωνικής μέριμνας κλπ - με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, στήριξης της κοινωνίας -ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων- και του κοινωνικού κράτους, μέσα στην οικονομική κρίση.

- Σύνδεσης παραγωγής και κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο με στόχο την επανάκτηση της αυτάρκειας στα βασικά αγαθά και ισχυροποίηση των τοπικών οικονομιών.

- Στροφής στους τομείς της πράσινης οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον, την προστασία της φύσης και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

- Αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την μείωση της σπατάλης ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές και στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τους τόπους κατανάλωσής της.

- Ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, που, πέραν της ορθολογικής αντιμετώπισης του σημαντικότατου αυτού θέματος, μπορεί να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας στην έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας, στα προγράμματα ανακύκλωσης, στην κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων επεξεργασίας και εγκαταστάσεων διάθεσης αποβλήτων.

- Ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας και παρακολούθησης των προβλημάτων, κατά κλάδο και τομέα της οικονομίας, με τη λειτουργία βάσης δεδομένων και με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρηματικής ικανότητας και ανταγωνιστικότητάς τους.

Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε ουσιαστικό διάλογο στις τοπικές κοινωνίες για:
- Την κατάργηση όλων των διακρίσεων, των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων των αποκλεισμών και την εξάλειψη κάθε είδους βίας, λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής και τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλες τις κοινωνικές ομάδες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Την ενίσχυση της δημοκρατίας σε μια αυτοδιοίκηση, που αποτελεί το φυσικό κύτταρο της δημόσιας ζωής, με την απλή αναλογική, με την ενίσχυση των συλλογικών αποφάσεων στη διοίκηση, με όριο στις θητείες, την ενίσχυση των τοπικών συμβουλίων, την ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών και τη λειτουργία των συμμετοχικών θεσμών, την κοινωνική διαβούλευση, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τη διαφάνεια, τα τοπικά σχέδια βιωσιμότητας.

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για:
- Την προώθηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας, της ενιαίας κάρτας ασφάλισης για όλους, του οικογενειακού γιατρού, των προγραμμάτων πρόληψης, απεξάρτησης και μείωσης βλάβης.

- Τη δημοκρατική μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών θεσμών, την προώθηση μαθητοκεντρικών βιωματικών προσεγγίσεων και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, ώστε να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις μεταβολές που σχεδιάζονται και να συμβάλει σ’ αυτές. Ουσιαστική ενθάρρυνση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ζητήματα που αφορούν όλα όσα μας περιβάλλουν. Κατάρτιση νέων προγραμμάτων σχολικής στέγης, ώστε να αξιοποιούνται ήδη κτισμένοι και όχι ανοικτοί και ελεύθεροι χώροι. Βιοκλιματικές προδιαγραφές στην κατασκευή των σχολείων.

- Την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την αξιοποίηση υπαρχόντων πολιτιστικών χώρων και διοργάνωσης ποιοτικών εκδηλώσεων και ανάδειξη των τοπικών δημιουργών και καλλιτεχνών και του έργου τους. Προτίμηση σε διάσπαρτες μικρές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή στο σχεδιασμό και την οργάνωση φορέων και κατοίκων.

- Την πρόνοια για δημόσιους κοινόχρηστους χώρους άθλησης και δραστηριότητας για όλους. Έμφαση στην άθληση μέσα στη φύση, χωρίς μεγάλες τσιμεντένιες παρεμβάσεις. Απομάκρυνση από την εμμονή στον πρωταθλητισμό και ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του λαϊκού αθλητισμού.

- Την αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων των πόλεων μέσω της αλλαγής της κυκλοφοριακής πολιτικής. Αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ. Ενίσχυση των μέσων μαζικής μετακίνησης, ενίσχυση των ποδηλατοδρόμων και των πεζόδρομων.

- Την προστασία και διαχείριση των υδάτων και αντιμετώπιση προβλημάτων της λειψυδρίας και της ξηρασίας με εξοικονόμηση του πόσιμου νερού, προγράμματα προστασίας για τα ποτάμια και τις λίμνες της Περιφέρειας, εξοικονόμηση νερού στον αγροτικό, τουριστικό, βιομηχανικό και αστικό τομέα. Η αποτροπή των κινδύνων ποιοτικής υποβάθμισης των υδατικών οικοσυστημάτων - επιφανειακών, υπόγειων και θαλάσσιων - έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας(Ασωπός), όσο και για τη διατήρηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει η Περιφέρεια ως προς την προσέλκυση επισκεπτών.

- Την αντιστροφή των τάσεων απώλειας της βιοποικιλότητας και την αποτελεσματική προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων, ως στρατηγικός στόχος για την προστασία και αναβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων. Στην Περιφέρεια υπάρχουν δύο Εθνικοί Δρυμοί, Οίτης και Παρνασσού, και 24 περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο Προστασίας Φύση (Natura) 2000

- Την αναβάθμιση των ακτών και την προστασία της ποιότητας των θαλάσσιων νερών. Ο Ευβοϊκός κόλπος, ο Κορινθιακός, ο Μαλιακός κόλπος είναι για μας πηγές πλούτου και συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Στερεάς.

- Την προστασία και αναβάθμιση των δασών και των ορεινών όγκων με την προώθηση Σχεδίων Διαχείρισης. Η Στερεά έχει την τύχη να φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό βουνών, και μάλιστα αρκετά πάνω από 2000 μέτρα, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης πολλών ορειβατών, φυσιολατρών και πεζοπόρων. Οι απειλές είναι γνωστές, κυρίως από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας (Γκιώνα, Οίτη, Παρνασσός, Ελικώνας), την άνευ ορίων και προϋποθέσεων εγκατάσταση αιολικών πάρκων και την αστικοποίηση περιοχών με αυξημένο ενδιαφέρον για τουριστική κατοικία(Παρνασσός)

- Τον έλεγχο των πηγών ρύπανσης, με αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας και σε συνεργασία με τους κεντρικούς φορείς, με προώθηση οριζόντιων περιβαλλοντικών πολιτικών με ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών κριτηρίων στο σχεδιασμό, έτσι ώστε να γίνεται εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο για επιμέρους έργα (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), όσο και για σχέδια, προγράμματα και πολιτικές (Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικών δεικτών για την παρακολούθηση της εξέλιξης και αποτελεσματικότητας των μέτρων και παρεμβάσεων.

Φίλες και φίλοι,
Η Οικολογία Αλληλεγγύη απευθύνεται προς όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, που αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου. Προς όλους τους πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι οι παλιές συνταγές οδήγησαν σε αποτυχία, οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μας οδήγησαν σε χρεοκοπία και συμφωνούν ότι απαιτούνται νέες, βιώσιμες και αλληλέγγυες ιδέες και λύσεις για να διασφαλιστεί η ευημερία αυτού του ξεχωριστού χώρου της Ελλάδας.

Επιδίωξη μας είναι η ευρύτερη δυνατή συνάντηση ενεργών πολιτών και κινήσεων, που συγκλίνουν προγραμματικά σε μια αυτοδιοίκηση ισχυρή, διαφανή και συμμετοχική, που υπερβαίνουν τα κομματικά τείχη και συγκροτούν μια πειστική εναλλακτική λύση. Δεν θέλουμε να είμαστε απλώς άλλη μια περιφερειακή κίνηση για τις εκλογές, αλλά μια σχέση που έχει να κάνει με βαθύτερες επιλογές, όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο συνείδησης, αξιών, τρόπου ζωής, πολιτισμού.

Επιδιώκουμε να αλλάξουμε την πολιτική στη Στερεά, αλλά και να αλλάξουμε και εμείς μέσα από τη συνεργασία, την κοινή δράση, τη συμμετοχή μας στην καθημερινή ζωή και τη συμμετοχή μας στους θεσμούς.

Ελάτε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πολιτών της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης στη Στερεά. Για να γίνει η κίνηση αυτή και δική σας, συνυπογράψτε τη διακήρυξή μας εδώ

Βασιλείου Ανδρέας     Εύβοια       andreas_vasiliou@hotmail.com
Κρομμύδας Τάσος        Φωκίδα        tkromm@gmail.com          
Μακρής Παναγιώτης  Φωκίδα       alamana@hol.gr
Παπαϊωάννου Μαρία  Ευρυτανία   mariapspr@gmail.com
Σταμέλλος Στέφανος  Φθιώτιδα    sstamell@otenet.gr
Ψύχας Σπύρος              Βοιωτία       voleco@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου