Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Συνάντηση με τον Λαφαζάνη για τα αιολικά στα Κοκάλια

Με επιτυχία και ουσιαστικό αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα 29-4-2015 στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η συνάντηση του Υπουργού Π. Λαφαζάνη, με τον Βουλευτή Ευρυτανίας και αντιπροσωπεία Φορέων και Πολιτών Ευρυτανίας.
Στην πολύ σημαντική αυτή συνάντηση, που αφορούσε την ακύρωση ή την αναστολή της απόφασης τροποποίησης Περιβαλ. Όρων 1028/42906/17-3-2015 (της Αποκεντρ. Διοίκ. Θεσσαλίας-Στερεάς) , που δίνουν το δικαίωμα στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να προχωρήσει στην κατασκευή τριών αιολικών πάρκων στην οροσειρά των Βαρδουσίων, με μέσο υψόμετρο τα 1.600 μέτρα, ήταν παρόντες:

•Ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ Θωμάς Κώτσιας
•Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός
•Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης
•Ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κλεομένης Λάππας
•Ο Αιδεσιμολογιότατος π. Φεγγούλης Ευάγγελος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καρπενησίου και η κόρη του Χριστίνα, φοιτήτρια Πολιτικός Μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
•Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρικελλιωτών κ. Συγγούνης Κώστας
•Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κρικελλιωτών κ. Φλώρος Μάκης
•Ο τέως Πρόεδρος του Παραρτήματος Αν. Στερεάς Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Ζαχαρόπουλος Στέλιος
•Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου κ. Κοπανάκης Μανώλης
Να σημειωθεί ότι οι τέσσερεις τελευταίοι αντιπροσώπευαν επίσης την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος.
Παρόντες από την πλευρά του Υπουργείου ήταν επίσης τέσσερις αρμόδιοι υπάλληλοι που χειρίζονται το θέμα.
Αρχικά μίλησε ο κ. Κώτσιας, ο οποίος αναφέρθηκε στον ξεριζωμό που υπέστησαν οι Ευρυτάνες από την εκκένωση 14 χωριών τους, προκειμένου να γίνει η λίμνη των Κρεμαστών τη δεκαετία του ’60, δια της οποίας και παράγεται έως σήμερα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται πανελλαδικά. Έτσι τόνισε η Ευρυτανία, ήδη, έδωσε πολύ περισσότερα απ΄ ό,τι της αναλογεί στο θέμα καθαρή ενέργεια και γι’ αυτό ζήτησε να μην γίνει ένα παρόμοιο γεγονός, μεταβάλλοντας το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας σε χώρο αθρόας εγκατάστασης Βιομηχανικών ΑΠΕ.
Ο κ. Τασιός μιλώντας στη συνέχεια ζήτησε
1.Να υπάρξει μία συνολική νομοθετική παρέμβαση για το θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ στην Ευρυτανία, διαγράφοντας τον χαρακτηρισμό της ως Περιοχής Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ2), βάζοντας όχι αυτές σε προτεραιότητα, αλλά την ήπια αγροτική και τουριστική ανάπτυξη διατηρώντας το φυσικό κεφάλαιο του τόπου και
2.Για το συγκεκριμένο έργο (4 αιολικά πάρκα στα Κοκκάλια και το Πικροβούνι) που υπάρχει ήδη άδεια εγκατάστασης, να αποφασιστεί ακύρωση του έργου, αιτιολογώντας ότι η κοινή γνώμη, ο δήμος, η περιφέρεια και όλοι οι φορείς στο δήμο Καρπενησίου έχουν εκφραστεί αρνητικά, ότι υπάρχει νομικός αγώνας εναντίον του έργου στο ΣτΕ και ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη για το θέμα από τον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος.
Ο κ. Σουλιώτης στη συνέχεια συνηγορώντας στα παραπάνω ανέφερε επιπλέον ότι η εταιρία του έργου για Κοκκάλια και Πικροβούνι, έχει ήδη εισπράξει επιδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την εν λόγω επένδυση, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος εργασιών, ενώ τον πρόσφατο χειμώνα συνέβησαν καταστροφές από κατολισθητικά φαινόμενα που υπέστη η Ευρυτανία και ειδικότερα η συγκεκριμένη περιοχή, με αποτέλεσμα ακόμη και την προσωρινή εκκένωση του Κρικέλλου, και με την ευκαιρία ζήτησε από τον Υπουργό την επίσπευση της διαδικασίας αποζημιώσεων μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής ως πλημμυροπαθούς για αποκατάσταση κατά το δυνατόν των πληγών που υπέστη ο τόπος.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος πρόσθεσε ότι οι άδειες που έχουν δοθεί ειδικά για τα συνοδά έργα οδοποιίας συνιστούν επεμβάσεις εκτός τεχνικών προδιαγραφών σε ορεινό – δασικό οικοσύστημα, και οι δρόμοι που πρόκειται να ανοιχτούν δεν έχουν καμία σχέση με δασική οδοποιία ενώ δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες μελέτες που θα οδηγούσαν σε σωστό υπολογισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεών τους, που ως εκ τούτου έχουν οδηγήσει και σε λανθασμένο οικονομικό προϋπολογισμό ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε λάθος είσπραξη επιδότησης εκ μέρους της εταιρείας. Δεσμεύτηκε να καταθέσει σχετικό κείμενο στο υπουργείο.
Οι λοιποί παρόντες πρόσθεσαν επίσης επιμέρους επιχειρήματα για τη νόμιμη και εύλογη αντιμετώπιση του θέματος ειδικά για το αδειοδοτημένο έργο στα Κοκκάλια και το Πικροβούνι, με άμεση υπουργική απόφαση, αφού οι δικαστικές προσφυγές του δήμου και της Κίνησης Πολιτών έχουν αναβληθεί για το τέλος του έτους, που ίσως είναι αργά για τη σωτηρία του βουνού.
Ο κ. Λαφαζάνης και οι συνεργάτες του επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα στη συνάντηση. Ειδικότερα ο κ. Λαφαζάνης ερωτούσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σε κάθε ομιλητή, παρακολουθώντας το θέμα, και κρατώντας σημειώσεις. Ανέφερε ότι είναι σε γνώση του, αυτού του είδους οι επενδύσεις που στηρίζονται σε επιδοτήσεις και εγγυημένες τιμές ρεύματος, εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, είπε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει μία άμεση απάντηση, διότι κάθε απόφασή του θα πρέπει να προκύψει μετά από την τεκμηριωμένη ανάλυση των επιμέρους στοιχείων, εγγράφων και παραμέτρων του ζητήματος, για τα οποία θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ Υπουργείου, Δήμου Καρπενησίου και της Κίνησης Πολιτών για την προστασία του Eυρυτανικού Περιβάλλοντος.
Η Συνάντηση κράτησε σχεδόν μία ώρα και η εντύπωση που αποκομίσαμε είναι ότι ο Υπουργός θεωρεί δίκαιον τον αγώνας μας και θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για το σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους τους Ευρυτάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου