Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ακύρωση της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην Μεγάλη Λούτσα του Ελικώνα


“Μεγάλη Λούτσα” Ελικώνα - Δικαιώθηκε ο αγώνας του Σύλλογου Ελικωνίων

Δικαιωμένος δηλώνει ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ελικωνίων  Λιβαδειάς, Λουκάς Κόλλιας,  μετά την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ, να ακυρώσει  τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο δάσος του Ελικώνα και συγκεκριμένα στη θέση “Μεγάλη Λούτσα” σε υψόμετρο 1450m , πάνω ακριβώς από τον οικισμό του Ελικώνα.
Τον Νοέμβριο του 2011 το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελικωνίων   αποφάσισε την προσφυγή του Συλλόγου στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για την ακύρωση της απόφασης 41873/5779/22-8-2011 της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι για την
εγκατάσταση του πάρκου.
Το Συμβούλιο Επικρατείας με την υπ’ αριθμό 696/2016  απόφαση του έκανε δεκτή  την αίτηση του Συλλόγου Ελικωνίων και ακύρωσε την παραπάνω απόφαση της Γενικής  Γραμματείας για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου.
Προσωπικά, σαν πρώην πρόεδρος, ο κ. Κόλλιας, ευχαριστεί τα μέλη του πρώην Δ.Σ. του Συλλόγου, το Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς , τον Κυνηγητικό Σύλλογο «Άρτεμης», τον Σύλλογο Φίλων Βουνού, και όλους τους πολίτες μας που υπέγραψαν την αίτηση προσφυγής.
Τους ευχαριστεί ακόμη για το μεγάλο και σκληρό αγώνα που όπως λέει “δώσαμε παρά τις αντιξοότητες με δεδομένη την θετική εισήγηση για την κατασκευή του έργου από τους διάφορους αρμόδιους φορείς , πρώην Δημοτική  Αρχή, πρώην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Στερεάς και Δασαρχείο Λιβαδειάς”.
Συγκεκριμένα τονίζει  “ο αγώνας μας είχε ως  σκοπό πρώτον την προστασία του βουνού από την τσιμεντοποίηση μεγάλου τμήματος της κορυφογραμμής για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών,  και δεύτερον την αποφυγή κοπής εκατοντάδων ελάτων για την κατασκευή δρόμου 14Km, όπως προέβλεπε η  μελέτη, καθώς, και την προστασία και διατήρηση της φυσικής ομορφιάς, των τουριστικών καταλυμάτων  του οικισμού Ελικώνα, της Αρβανίτσας καθώς και των παιδικών κατασκηνώσεων που βρίσκονται σε απόσταση 500m από τις ανεμογεννήτριες. Θέλουμε το βουνό που σήμερα έχει καταγεγραμμένα 1200  σπάνια είδη φυτών και είναι καταφύγιο ζώων και πουλιών να παραδοθεί  αναλλοίωτο στα παιδιά και τα εγγόνια μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου