Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος η σημερινή (σ.σ. η 5η Ιούνη) κι ο Δήμαρχος Δελφών άδραξε την ευκαιρία για ένα νέο ρεσιτάλ παραπληροφόρησης κι επιπόλαιης προσέγγισης ενός ακόμα σημαντικού θέματος για όλο τον κόσμο αλλά και για το δήμο μας πιο συγκεκριμένα.
Ο Δήμαρχος Δελφών αναφέρεται ελαφρά τη καρδία σε
"διαρκή επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τους ιδιώτες επενδυτές που εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο της περιοχής μας, όπως οι εξορυκτικές επιχειρήσεις". Η διαρκής αυτή επαγρύπνηση για την περιβαλλοντική νομοθεσία μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να διαβαστεί. Απλά αξίζει να αναρωτηθεί ο δημότης Δελφών, που ήταν η "περιβαλλοντική του ευαισθησία" όταν δια της ψήφου του ως Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου εκχωρούσε κι αυτός τη Γκιώνα για εξορυκτικές έρευνες κι επιφανειακές εξορύξεις, παρά τα όσα ξεκάθαρα όριζαν οι Μ.Π.Ε. επί του θέματος. Κι εν συνεχεία όταν, ως Δήμαρχος πια, συναινούσε στην ανανέωση της άδειας των εγκαταστάσεων στο Λαρνάκι, παρόλο που προκλητικά δεν τηρούνται οι Μ.Π.Ε. και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Προφανώς δε θα γνώριζε ότι βρίσκεται μέσα στη NATURA 2000, στη Β’ Ζώνη του Δελφικού Τοπίου και στο Μνημείο UNESCO Μνημεκοντικρτικά δεν εφαρμοζ των Δελφών! Ευκαιρία είναι στο νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό όλα αυτά να ληφθούν υπόψη και να προστατευτεί τόσο αυτή η περιοχή όσο και όλες οι περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας (Καμιώτισσα, Γκιώνα, χαράδρα Ρεκκά, Λαζόρεμα, Βαθιά Λάκκα, Βαρδούσια, Παρνασσός, Γαλαξίδι) από τις εξορύξεις και τις ΑΠΕ.
Να επισημάνουμε επίσης στον "περιβαλλοντικά ευαίσθητο" Δήμαρχο Δελφών, ότι η "ευαισθησία" που επικοινωνείται μέσω Δελτίων Τύπου δε συνάδει με την κατάσταση που βρίσκονται οι βιολογικοί καθαρισμοί στο δήμο και την περιβαλλοντική ζημία που επιφέρουν. Οι βιολογικοί της Άμφισσας, της Ιτέας και του Γαλαξιδιού ουσιαστικά δε λειτουργούν, με ότι αυτό συνεπάγεται και στο θέμα της περιβαλλοντικής βλάβης, που προκαλούν, ενώ μνημείο περιβαλλοντικής ευαισθησίας είναι κι η κατάσταση στον αντίστοιχο των Δελφών με τα λύματα να διοχετεύονται συνειδητά στο αρχαίο μονοπάτι κι όχι στον βιολογικό. Τη στιγμή μάλιστα που σπεύδουμε να διεκδικήσουμε και να διατυμπανίσουμε την υποψηφιότητά μας για την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης". Με φόντο ρημαγμένα βουνά και μολυσμένες θάλασσες...
Άξια αναφοράς επιπλέον είναι κι η όψιμη περιβαλλοντική ευαισθησία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Έστω κι αργά, έστω και στα λόγια, ο Δήμαρχος Δελφών εισακούει τις εισηγήσεις μας κι αναγνωρίζει τη σημασία της προτεραιότητας στην ανάπτυξη του συστήματος των καφέ κάδων (διαλογή στην πηγή). Τον καλωσορίζουμε και δηλώνουμε πως είμαστε στη διάθεσή του για την παροχή της αναγκαίας ειδικότερης πληροφόρησης. Ώστε να προχωρήσουμε κι ένα βήμα πιο μπροστά στη μείωση των απορριμμάτων και των αποβλήτων, μέσω της ελάττωσης της χρήσης των φυσικών πόρων.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη σημασία των συμπτώσεων. Τη μέρα που δημοσιεύει την "έμφασή" του στην "περιβαλλοντική" πολιτική του, την ίδια μέρα η Δ.Κ. Ιτέας προχωράει σε έναν "πρωτότυπο" και, βέβαια, περιβαλλοντικά "υπεύθυνο τρόπο" "καθαρισμού" των παραλιών της με μπουλντόζες κι απομάκρυνση των χαλικιών, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση αλλά και σύγκρουση με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ ΕΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Όταν αγνοούμε βασικότατη περιβαλλοντική νομοθεσία και δρούμε ανεύθυνα, επιπόλαια και πρόχειρα για τα στοιχειώδη, είναι πρόκληση προς όλους να διαφημίζουμε την "αποτελεσματική μας περιβαλλοντική πολιτική", κ. Δήμαρχε! Και μάλιστα κατανεμημένης σε...πυλώνες!
Και μια τελευταία αλλά αναγκαία αναφορά στο 2ο "πυλώνα της περιβαλλοντικής πολιτικής του δήμου", την εθελοντική ευαισθητοποίηση. Είναι φανερό πως ο Δήμαρχος Δελφών χαρακτηρίζεται από μια επιφανειακή γνώση και προσέγγιση της εθελοντικής δράσης, όση ακριβώς είναι αρκετή για να στήνονται επικοινωνιακά happenings για εσωτερική κατανάλωση και προβολή. Εθελοντισμός ασφαλώς δεν είναι απλά και μόνο οι εκδηλώσεις καθαρισμού μονοπατιών, ακτών και δημόσιων χώρων με πραγματικό σκοπό τη διοχέτευση φωτογραφιών στα ΜΜΕ και στα Social media. Είναι πρώτα απ’ όλα πράξη που δεν υποκαθιστά τις υποχρεώσεις του ίδιου του Δήμου στους βασικούς τομείς αρμοδιότητάς του και έπεται αυτών. Μάλλον όμως ισχύει το "τόσα ξέρουμε τόσα λέμε"... ………
Για να μην επεκταθούμε περισσότερο, αν και θα άξιζε κι επιφυλασσόμαστε για αυτό, ας αναρωτηθεί ο κάθε καλοπροαίρετος δημότης: Πόσοι από τους "εθελοντές" που "κινητοποίησε" ο δήμος ενστερνίστηκαν τον εθελοντισμό και διαμόρφωσαν πραγματική περιβαλλοντική συνείδηση αφιερώνοντας έστω και μισή ώρα από τη ζωή τους σε ανάλογη ατομική δράση μετά τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις-events που διοργάνωσε ο δήμος; Και πόσοι ενσωμάτωσαν στην φιλοσοφία τους τον εθελοντισμό μετά τα "εθελοντικά πανηγυράκια" που με λαϊκισμό στήνει ο Δήμος κάθε τρεις και λίγο; Μήπως ΚΑΝΕΙΣ;
κ. Δήμαρχε, η περιβαλλοντική ευαισθησία κι η περιβαλλοντική πολιτική που αυτή συνεπάγεται είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνίας το λιγότερο. Καλείστε να συνειδητοποιήσετε κάποια στιγμή, επιτέλους, ότι απευθύνεστε σε δημότες κι όχι σε πελάτες-καταναλωτές κάθε είδους προπαγάνδας!
Ειδικα ο βιολογικος καθαρισμος Αμφισσας δεν ξερω ποτε στο παρελθον λειτουργησε και μεχρι ποτε.Παντως τα δεκα τουλαχιστον χρονια λειτουργει και μολυνει σωρευτικα το εδαφος και τον υδροφορο οριζοντα συνεχως και αδιαλειπτως μια περιοχη Natura 2000 και εναν Ελαιωνα που καποιοι θελουν να του βαλουν το επιθετο βιολογικο-παραδοσιακο.Δεν ειναι θεμα μονο της υπαρχουσας Δημοτικης Αρχης αλλα και των προηγουμενων.Αυτο ομως δεν την απαλλασει απο την ευθυνη που εχει.