Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνη εξόρυξη βωξίτη με ανεξέλεγκτες εκρήξεις στα Καστέλλια‏

από iteanet

Aιτησεις και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΒΙΑΣ, την ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ,Τμήμα Περιβαλλοντος & Υδρονομίας Π.Ε. Φωκίδας, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, Αθήνα έγιναν από κάτοικο των Καστελλίων και μέλος της Κίνησης Πολιτών για τη Σωτηρία της Γκιώνας σχετικά με την ανεξέλεγκτη εξόρυξη βωξίτη(εφόσον πρόκειται για επιφανειακές εκρήξεις), στην ευρύτερη περιοχή των Καστελλίων και σε μικρή σχετικά απόσταση από τον οικισμό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν [...]είναι παράνομη η εκμετάλλευση, ως επιφανειακή, αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, οι όροι ασφάλειας των κατοίκων και των υποδομών, αλλά και της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Περιμένουμε τα πορίσματα των αρμοδίων περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

Τη Παρασκευή 17-06-2011 περί ώρα 16.00μ.μ. ανεξέλεγκτος έκρηξις σε μεταλλευτική εκμετάλλευση προκάλεσε κατολίσθηση.

Εξ αυτής κατεστράφη μικρό τμήμα του αρδευτικού δικτύου Καστελλίων, εβλήθη ο επαρχιακός δρόμος Καστελλίων - Καλοσκοπής και υπήρξε κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα, τους διαβάτες, τα εγγύς ευρισκόμενα ποιμνιοστάσια και το ζωικό κεφάλαιο αυτών.

Παρακαλώ όπως η υπηρεσία σας, αφού καταγράψει και διερευνήσει όλες τις παραμέτρους τους συμβάντος, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας της.

Η θέση του συμβάντος είναι 500 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι των Καστελλίων στο δρόμο για Καλοσκοπή, πλησίον του ποιμνιοστασίου Παπαϊωάννου Αθανασίου, στη Μεταλλευτική θεση «ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ».
ο Δηλών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Καστέλλια 20 - 06 - 2011


Προς
Τμήμα Περιβαλλοντος & Υδρονομίας Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ (για ΚΕΠΠΕ

Τη Παρασκευή 17-06-2011 περί ώρα 16.00 μ.μ. ανεξέλεγκτος έκρηξις σε μεταλλευτική εκμετάλλευση στην κορυφή Τσούκα Αγίου Βασιλείου.

Εξ αυτής κατεστράφη μικρό τμήμα του αρδευτικού δικτύου Καστελλίων, εβλήθη ο επαρχιακός δρόμος Καστελλίων - Καλοσκοπής και υπήρξε κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα, τους διαβάτες, τα εγγύς ευρισκόμενα ποιμνιοστάσια και το ζωικό κεφάλαιο αυτών. Τέλος σημειώθηκε ζημιά στο ανάγλυφο του βουνού, στη δασοκάλυψη της πλαγιάς και του παρακείμενου ρέματος.

Παρακαλώ όπως η υπηρεσία σας, να ελέγξει κατά πόσο τηρούνται οι εγκεκριμένοι για τη θέση αυτή Περιβαλλοντικοί Όροι, εάν χρειάζονται νέοι ή συμπληρωματικοί μετά την εν λόγω κατολίσθηση και τέλος να περίπτωση παραλείψεων προβεί σε κυρώσεις προς τους υπευθύνους. Η θέση του συμβάντος είναι 500 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι των Καστελλίων στο δρόμο για Καλοσκοπή, πλησίον του ποιμνιοστασίου Παπαϊωάννου Αθανασίου, στη Μεταλλευτική θέση ‘’ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΕΡΑ 5-6-7’.

Επιπροσθέτως υπάρχει και φωτογραφικό υλικό το οποίο δύναται να προσκομισθεί στην υπηρεσία σας μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Επίσης ζητώ από το τμήμα Περιβάλλοντος & Υδρονομίας Π.Ε. ΦΩΚΊΔΑΣ τον αριθμό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας βάσει της οποίας επετράπη η εκμετάλλευση στη θέση «ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΕΡΑ 5-6-7» στην οποία εικάζουμε ότι αναφέρεται και συμπεριλαμβάνεται το σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου