Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

για την διαφάνεια και την αποδοτικότητα στην Περιφέρεια

ATTIKH OIKOΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !!

Εμπόδια στα κυκλώματα έργων και προμηθειών

Το περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισε πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Δημαράς της παράταξης « ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ» για την διαφάνεια και την αποδοτικότητα στην Περιφέρεια Αττικής .
Η απόφαση στοχεύει στην θεσμική παρεμπόδιση και[...] καταπολέμηση δημιουργίας κυκλωμάτων στα έργα και τις προμήθειες της Περιφέρειας Αττικής και την αντικειμενικότητα στις κρίσεις και στην εξέλιξη των υπαλλήλων . Ο Γιώργος Δημαράς υπέβαλε έγκαιρα την πρόταση, πριν την συνεδρίαση τουΠεριφ.Συμβουλίου, την συζήτησε με τις άλλες παρατάξεις και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις κάποιων παραγόντων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δέχτηκε προς τιμήν του τις προτάσεις, αφού προηγούμενος είχαν τοποθετηθεί θετικά και οι άλλες παρατάξεις

Α) Στις επιτροπές διαγωνισμών και εν γένει αναθέσεων έργων και
προμηθειών καθώς και στις επιτροπές παραλαβής έργων και προμηθειών της Περιφέρειας Αττικής θα συμμετέχουν υποχρεωτικά δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία και δύο από την μειοψηφία (ένας από την μείζονα αντιπολίτευση και ένας από την υπόλοιπη αντιπολίτευση).Οι παραπάνω Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα κληρώνονται από το σύνολο των συμβούλων , που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, της αντίστοιχης ομάδας .
Β) Στη συγκρότηση Συμβουλίων Πειθαρχικού Ελέγχου και Επιτροπών αξιολόγησης του προσωπικού της Περιφέρειας Αττικής , τα 2/3 των μελών θα είναι εξωυπηρεσιακοί παράγοντες και το 1/3 υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο τρόπος επιλογής τους θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια που θα καθοριστούν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ
Περιφ Συμβούλου «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»


Τροποποιήσεις Οργανισμού Περιφ. Αττικής
ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κες και Κοι συνάδελφοι :
Το ζητούμενο για την Αττική και για τα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της είναι το τι θα προσφέρουν οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι που προβλέπονται στον οργανισμό της Περιφ. Αττικής . Είναι γενική πεποίθηση ότι δεν παράγεται έργο ανάλογο με τον αριθμό των υπαλλήλων . Δεν αντέχουμε στην σύγκριση με άλλες χώρες .
Στις κρίσιμες ημέρες που ζει η πατρίδα μας και οι Έλληνες πολίτες υπάρχει γενική απαίτηση και ανάγκη να βελτιωθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στον Δημόσιο Τομέα και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών .
Η αντίληψη ότι πάμε στο Δημόσιο να « αράξουμε » πρέπει να αλλάξει .
Η διοίκηση της Περιφ. Αττικής και όλοι εμείς του Περιφ. Συμβουλίου έχουμε την ευθύνη να υπερβούμε το μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης για το καλό του Ελληνικού λαού και των επόμενων γενεών
Η αποδοτικότητα του διοικητικού μηχανισμού και του προσωπικού είναι τελικά οικονομία και χρήματος και φυσικών πόρων. Η αποδοτικότητα συνδέεται με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ,τα κίνητρα δημιουργικότητας και τον κοινωνικό έλεγχο.
Για την υπολειτουργία και αποδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα έχουν ευθύνη και οι εργαζόμενοι σε κάποιο ποσοστό αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουν οι Διοικήσεις .
Όταν δεν δίνεται περιεχόμενο δουλειάς στους εργαζόμενους ,
Όταν δεν υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα αποδοτικότητας .
Μην περιμένουμε βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας δουλειάς
Έχει διαμορφωθεί ένα δόγμα στο Δημόσιο « όποιος κινείται , όποιος είναι δραστήριος και παίρνει πρωτοβουλίες κινδυνεύει να κάνει λάθος και να την πληρώσει, όποιος αδρανεί δεν κάνει λάθη , δεν κινδυνεύει . »
Έχω εμπειρία από Δημόσιες Υπηρεσίες όπως Πολεοδομίες , Εφορίες , άλλες υπηρεσίες των πρώην Νομαρχιών και των Δημοσίων Οργανισμών. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα .
Α. ) Η αδράνεια και απαξίωση ενός μεγάλου μέρους του προσωπικού με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών και
Β. ) Η διαπλοκή εκεί ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδειοδοτήσεις (π.χ. Πολεοδομίες ) εκεί που υπάρχουν έργα και προμήθειες . Στους κύκλους των εργοληπτών Δημοσίων Έργων θεωρείται αυτονόητο το « λάδωμα » για να σταθεί κάποιος στο επάγγελμα . Βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία είναι έντιμοι και αξιοπρεπείς Δημόσιοι Υπάλληλοι και δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι», αλλά το κλίμα είναι τέτοιο σε μερικές υπηρεσίες που φθείρει και τους άφθαρτους.
Το θέμα δεν είναι αποδείξουμε το εύρος της διαφθοράς και διαπλοκής , ζητούμενο για εμάς είναι να διαμορφώσουμε θεσμικό πλαίσιο που να αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα :
α) Η απόλυτη διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος στις επιτροπές διαγωνισμών ανάθεσης – παραλαβής των έργων είναι θεμελιώδες .
Καταθέτουμε πρόταση να ενταχθεί στον οργανισμό όσο αφορά τις επιτροπές διαγωνισμών και αναθέσεων έργων .
β) Επίσης καταθέτουμε πρόταση για την αντικειμενικότητα στις κρίνες των υπαλλήλων ώστε να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός έξω απ’ τον μηχανισμό της υπηρεσίας .Δεν είναι ορθό ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να είναι συνάδελφοι στην ίδια υπηρεσία .

Συνάδελφοι εάν δεν υπερβούμε τον τρόπο διοίκησης που ζήσαμε και ζούμε η πατρίδα μας θα μείνει στην μιζέρια.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις που προαναφέρθηκαν από την παράταξη
ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ με υπογραφές του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ και ΚΩΣΤΑ ΔΙΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου