Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Το πρώτο βραβείο στο Δήμο Δελφών για την "Ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας"

Τα βραβεία του προγράμματος EDEN "Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας" 2011
Πηγή: Express.gr 26/07/11-15:23

Η εκδήλωση βράβευσης των νικητών προορισμών του προγράμματος EDEN "Ευρωπαϊκοί προορισμοί αριστείας" έτους 2011, πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Τα βραβεία απένειμε στους νικητές η γενική γραμματέας Τουρισμού, Ντίνα Μπέη, η οποία σε ομιλία της, αναφέρθηκε στους [...]στόχους του προγράμματος για την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, μη παραδοσιακών και μη ανεπτυγμένων, που προωθούνται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και τη συνεισφορά (του προγράμματος) στην τουριστική ανάπτυξη.

Το θέμα του διαγωνισμού φέτος ήταν "Τουρισμός και Ανάπλαση χώρων και περιοχών".

Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον δήμαρχο Δελφών, Νικόλαο Φουσέκη, για το έργο "Ανάπλαση του ιστορικού συνόλου της Χάρμαινας", παλιάς συνοικίας της 'Αμφισσας.

Σε συνεργασία με το Δήμο της Άμφισσας και υπό την αιγίδα της κατασκευαστικής εταιρείας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε. αναπαλαιώσαμε 5 κτίρια από τα 45 συνολικά του οικισμού της Χάρμαινας ακολουθώντας τον πρωτόγονο τρόπο κτισίματος από ωμή γη. Το έργο με τίτλο «Γενικός σχεδιασμός ελεύθερων χώρων και πιλοτική εφαρμογή επανάχρησης τεσσάρων κτιρίων ιδιοκτησίας Δήμου Άμφισσας» πραγματοποιήθηκε τις χρονιές 2006 και 2007 ενώ η μελέτη διεξήχθη τις χρονιές 2004 και 2005.

Η σχέση με τα λεγόμενα ‘Ταμπάκικα’ ξεκίνησε με την ανάληψη της σημαντικότερης φάσης της μελέτης η οποία ήταν η δημιουργία της λεπτομερούς αποτύπωσης των παλιών εργαστηρίων, του πέτρινου κοινόχρηστου κτιρίου ‘Τολασίδι’ και του περιβάλλοντος χώρου του οικισμού, από τους Γεωργάκη Χρύσα, Μπουραζά Χρύσα -Αρχιτέκτονες Μηχανικοί- και Γεωργάκης Δημήτρης -Τοπογράφος Μηχανικός.

Η ουσιαστικότερη επαφή με το χώρο και τους παλιούς Ταμπάκηδες έγινε στη φάση της κατασκευής με την ομάδα της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε, της οποίας η έδρα στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο εργαστήριο βυρσοδεψίας. Το έργο αυτό μας προσέδωσε την πολύτιμη εμπειρία και τη χαρά της επαφής με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο κτισίματος με υλικά που γεννά η γη και τελικά γυρνάνε σε αυτή για να ξαναχρησιμοποιηθούν με τον πιο φυσικό τρόπο ανακύκλωσης.


“Κτίσματα που βλασταίνουν στη γη ως λουλούδια… κτίσματα μιας αιώνιας αληθινής αρχιτεκτονικής που είναι συχνά τόσο ‘μοντέρνα’ και ‘νέα’, όσο δεν είναι καθόλου ούτε το πιο τολμηρό γυάλινο κουτί της εποχής μας.”

Άρης Κωνσταντινίδης, 1965

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου