Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Αναγκαία η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Λαμιέων

dimarxeio_lamias_928683226
Πρόταση/παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας στο Δημοτικό Συμβούλιο 

Τα τέλη ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνει ο Δήμος Λαμιέων προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 170.000 ευρώ περίπου το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δαπάνη* είναι 2,1 εκατομμύρια ευρώ περίπου και 3,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Δήμου. Παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 17% σε σχέση με την αντίστοιχη κατανάλωση του 2011.
Επανειλημμένα έχουμε τονίσει τις σπατάλες στην κατανάλωση ρεύματος, που μπορεί να είναι από τους προβολείς που φωτίζουν αδειανά γήπεδα αργά το βράδυ, μέχρι ξεχασμένα φώτα ή και κλιματιστικά με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες στα δημοτικά κτήρια χειμώνα-καλοκαίρι. Ένας λεπτομερής έλεγχος όλων των συνδέσεων και των ρολογιών της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο Δήμο, είμαστε σίγουροι ότι θα αποκάλυπτε υπερβολικές χρήσεις και θα εξορθολόγιζε τις δαπάνες. Με μια μείωση 10% θα εξοικονομούσε ο Δήμος πάνω από 200.000 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει όλες τις κοινωνικές δομές.
Προτείνουμε, εκτός από την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λάμπες τεχνολογίας LED, να ξεκινήσει παράλληλα μια καμπάνια ενημέρωσης δημοτών και δημοτικών υπαλλήλων για τη μείωση της κατανάλωσης, καθώς και ο έλεγχος των συνδέσεων με την εποπτεία επιτροπής δημοτικών συμβούλων, που θα καταγράψει αναλυτικά όλους τους ενεργοβόρους λογαριασμούς και το χώρο και το σκοπό που εξυπηρετεί η κάθε σύνδεση. Το θέμα έχει οικονομική, κοινωνική αλλά και οικολογική διάσταση και αποτελεί υποχρέωση του Δήμου προς τους δημότες του.
Ένας χώρος στον οποίο αυτή η προσπάθεια μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά, είναι τα σχολεία. Μια σύγκριση και ένας έλεγχος στα σχολικά κτήρια και στα αντίστοιχα ρολόγια είναι απαραίτητος. Δημιουργώντας προϋποθέσεις και δίνοντας κίνητρα μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, να εξοικονομήσουμε χρήματα και να αναδείξουμε παράλληλα την έννοια του οικολογικού αποτυπώματος του κάθε σχολικού μας κτηρίου.
Δεν μπορεί ο Δήμος να φωτοβολεί χάρη διακόσμησης τα κτίρια, το δημόσιο να κάνει το ίδιο, οι τράπεζες, ακατοίκητα σχεδόν χωριά να φωτοβολούν τα δέντρα και τα κτίρια και από την άλλη να υπάρχουν νοικοκυριά χωρίς οικονομικές δυνατότητες να πληρώσουν το λογαριασμό κι έτσι, μέσα στο καταχείμωνο, να τους διακόπτεται η παροχή.
Με μια μείωση της φωταγώγησης κτιρίων, δέντρων, γηπέδων κλπ, ας κάνουμε ένα πρώτοσυμβολικό βήμα για τη δημιουργία μιας “δημοτικής τράπεζας ρεύματος” για τους φτωχούς, καλύπτοντας, με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε, την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτια που υποφέρουν, άσχετα από την τελική νομοθετική μορφοποίηση της σχετικής ρύθμισης. Παράλληλα να υπενθυμίσουμε στους δημότες πως η πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική για την ενέργεια πρέπει να είναι η οικονομία.
Παναγιώτης Στασινός
Δημοτικός Σύμβουλος Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου